İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve yeni dönem Başkan Adayı Şekib Avdagiç`le yaptığımız e-mülakatın ikinci bölümünün öznesinde muhatabımızın kendi dilinden 10 başlıkta İTO var. Evvelemirde İTO`ya mufassalan göz atalım.

`height=

Türkiye`nin en büyük oda`sı. 

İstanbul Ticaret Odası 700 bini aşkın üyesiyle Türkiye nin en büyük oda`sı. İTO aynı zamanda dünyanın en büyük 3 oda`sından biri.

`height=

Türkiye ekonomisinin kalbi İstanbul. İTO İstanbul`da iş dünyasının en büyük meslek örgütü. Türkiye deki 3 firmadan biri İTO nezdinde temsil ediliyor.

İbrahim Ethem Gören: Şekib Bey 2018`den bugüne İTO`da yaptığınız hizmetleri başlıklar halinde anlatmanızı istirham ediyorum.

Şekib Avdagiç: Kelâma teşekkür ederek başlayalım ve müsaadelerinizle 10 madde halinde İTO`da yaptığımız hizmetlere göz atalım. 

Lütfen;

1-300 metrekarede hizmet veren Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi`ni (BTM), binlerce girişim ve girişimcisi, 3 bin 600 metrekarelik faaliyet alanıyla, bölgemizin en büyük girişim merkezi haline getirdik. En önemlisi göreve geldiğimizde BTM`nin 83 girişimcisi varken, bugün 894 girişimcimize hizmet veriyoruz.

`height=

2- Hamilik Projesiyle okul-iş dünyası işbirliğini kalıcı bir raya soktuk. Tek haneli okul sayısını çift haneli sayılara geçirip 54 okula hami olduk.

3-2010`da temelini attığımız Teknopark İstanbul`u Türkiye`nin ve Avrupa`nın saygın teknoparklarından biri haline getirdik.  2020`de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın katılımıyla, 2. Etap binalarımızın resmi açılış törenini gerçekleştirdik. 2019`da temeli atılan 70 bin m2`lik 3. Etap binalarımızı bu ay devreye alacağız inşallah.

4-İstanbul Dünya Ticaret Merkezi`mizin müzmin kiracı sorununu çözdük. Arsa tapusuna sahip olan 11 fuar alanımızı 'resmen' tapulandırdık. Buralarda düzenlenen fuar sayısını artırmadık, katladık; İDTM salonlarında yaptığımız yenilenme sayesinde, burayı Avrupa`nın en modern fuar alanlarından biri haline getirdik. 2018 yılında 48 fuar için 496 bin m2 yer kiralanmıştı. Bu sene 72 fuar için 1 milyon 946 bin m2 yer kiralandı. 2023`te ise kapasitemiz 79 fuara ve 2 milyon 192 bin m2`ye çıkıyor. Yani İDTM`de fuarlara tahsis edilen alan bizim dönemimizde 4`e katlandı.

5-TUGEV ve ICVB ile birlikte İstanbul`u dünya turizminin yanı sıra kongre ve toplantı turizminin de ilk 10 ülkesinden biri yapacak projeleri hayata geçirdik.

6-Taşhan Hizmet Binamızı hızla bitirip birimlerimizin kullanımına sunduk.

7-Hünkâr Kasrı`ndan sonra ikinci mükemmel bir restorasyonla Liman Hanı`nı kültür hayatımıza kazandırdık. Burada iş dünyasının nabzını tutacak İTOSAM ve Kütüphanemiz faaliyetlerine başladı. 

8-En parlak projelerimizden biri haline gelen BTM`ye, Merkez binamızın yanındaki otoparkta muhteşem bir bina yapıyoruz. Yarısı Odamıza ait olan otoparkın kalan yarısını da satın alıp İTO`ya kazandırmıştık.

9-Merkez binamızın yanında restore ettiğimiz bir diğer binamızın restorasyon çalışmalarını da bitirmek üzereyiz. Burada Türkiye`nin ilk ticaret müzesini açacağız biiznillah.

10-Eski İTO binası İstanbul Ticaret Sarayı`nın inşa çalışmalarına da başladık. Önümüzdeki yıl 2023-2024 eğitim-öğretim yılında devreye girecek. Burayı Ü niversitemize tahsis ettik. Ama aynı zamanda burada başlı başına bir marka olan Cemile Sultan Sosyal Tesisimizin bir şubesini açıyoruz. 

Şekib Avdagiç

İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Adayı

`height=

1959 yılında Zenica`da (Bosna-Hersek) doğdu. Almanya-Köln`de başladığı ilk öğretimine İstanbul`da devam etti.  İlk ve Orta eğitimini İstanbul`da tamamladı.

1982 yılında İstanbul Teknik Ü niversitesi`nden Makina Mühendisi olarak mezun oldu. 1988`de İstanbul Ü niversitesi İşletme Fakültesi İşletmecilik İhtisas Programını derece ile bitirdi. Otomotiv Sanayinde faaliyet gösteren bir şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürmektedir.1990 yılında MÜ SİAD`ın kuruculuğunu yapan heyette görev aldı ve 2000 yılına kadar Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.1995-1999 arası İstanbul Ticaret Odası Meclis Ü yeliğinde bulundu. 2005-2009 arasında İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Ü yeliği yaptı.

2008-2009 arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Ü yeliği`nde bulundu. 2009 yılında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı oldu ve projenin tamamlanması ile bu görevi 2011 yılının Haziran ayında sona erdi.2009-2013 arasında İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, 2013 &ndash 2018 arasında İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı olarak görev yaptı.

2013-2019 yılları arasında Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.Nisan 2018`den itibaren İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı görevinin yanı sıra aşağıda yer alan kurumlarda da çeşitli görevler icra etmektedir.

İTO Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

TUGEV (Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı

ICVB (İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu) İcra Kurulu Başkanı

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı

Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili

DEİK Yönetim Kurulu Ü yesi

İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) Yönetim Kurulu Ü yesi

TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Ü yesi

İstanbul Ticaret Ü niversitesi Mütevelli Heyet Ü yesi

Uluslararası Saraybosna Ü niversitesi Mütevelli Heyet Ü yesi

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Ü yesi

İstanbul Teknik Ü niversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyet Ü yesi

İstanbul Teknik Ü niversitesi Danışma Kurulu Ü yesi

YÖK - Ü niversite Sanayi İşbirliği (Ü Sİ) Komisyonu Ü yesi

Tuna Ticaret Odaları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

  Yazı No: 442