Değerli okuyucularımız, bugünkü yazımızda İstanbul’da gençlere spor alanında hizmet ederek önce ahlâk ve maneviyat diyen ve dahi disiplinli çalışmalarla ard arda önemli sportif başarılar elde eden 5 Mevsim Gençlik ve Spor Kulübü’ne nazar edeceğiz. 

5 Mevsim, yöneticilerinden antrenörlerine; futbolcularından taraftarlarına kadar farklı bir kulüp. Bu kulübe gönül verenler tribünlerde küfür etmiyor, futbolcuları yeşil sahalarda hakkaniyetle, centilmence mücadele ederken lisan-ı halleriyle “derdimiz insanlık” diyor.

5 Mevsim, -biiznillah- önümüzdeki yıllarda Türk spor ve futbol kamuoyunun gıbta ile takip edeceği bir seviyeye doğru hızlı ve emin adımlarla ilerliyor.  Bu satırların yazarının mahdumu Ahmet Selim’in de TFF U15 takımının stoper mevkiinde ter döktüğü 5 Mevsim Spor Kulübü’nün değerli başkanı Burak Arıcıoğlu ile kulüp çalışmaları ve başarıları üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.

`src=

İbrahim Ethem Gören: Burak Bey sizi tanıyabilir miyiz?

5 Mevsim SK Başkanı Burak Arıcıoğlu: 27 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi antrenörlük bölümünden mezun oldum. Şu anda da Spor Psikolojisi alanında doktora eğitimimi tamamlama aşamasındayım. Akademisyen ve antrenör olarak meslekî hayatıma devam ediyorum. 16 senedir 5 Mevsim yapısı içerisindeyim.

Spora, futbola ilginiz nasıl başladı?

Aslında Türkiye’de yetişen her çocuk gibi küçüklüğümüzde en önemli aktivitemiz sokağa çıkıp futbol oynamaktı. Tabii popüler bir spor olduğu için doğal bir yönelim oluyor çocuklukta genel olarak. Benim de ilgim bu şekilde başladı.

Spor yaşamınızı özetler misiniz?

Spor, küçüklükten beri hayatımın her alanındaydı açıkçası. Zaten bu ilgi ve alaka beni meslekî anlamda da sevdiğim şeyi yapmaya yönlendirdi. Uzmanlığımı futbol branşından almama rağmen masa tenisi ve dart branşında da antrenörlük belgesine sahibim. Ayrıca üniversite döneminde taekwondo ve atletizmle de ilgilendim. Spor, hayatımın ayrılmaz bir parçası.

5 Mevsim Spor Kulübü’nü tanımak isteriz. Kulübünüz hangi hedeflerle ne zaman kuruldu?

Kulübümüzün resmen federe oluşu 2017’nin Ocak ayına tarihlenir. Ancak tabii bu çalışmaların kökü 2006 Mayıs ayına dayanıyor. Muhittin Küçük ağabeyimiz bizim kurucu başkanımız. Muhittin ağabeyimiz bireysel çabalarıyla 2006 yılının Mayıs ayında Başakşehir 1. Etap’ta bireysel çabaları ile iyi davranış eksikliğini kendine dert edinerek bir yola çıkıyor. 

Sonra…

Daha sonra 2010 yılında 5 Mevsim Derneği olarak resmîleşen çalışmalar 2017 yılında spor tesisimizin açılışıyla spor kulübü hüviyeti kazanıyor. 

Bireysel çabanın altını çizmek istiyorum…

Lütfen…

Bu çalışma bu yüzden bir yerlere angaje olmadan tamamen özgün ve şeffaf, kimseleri ötekileştirmeden bugünlere geldi. 

`src=

Burak Arıcıoğlu: Bizim işimiz çocuklarla…

Çünkü bizim işimiz çocuklarla ve çocuklar kendileriyle ilgilenen antrenörlerine karşı yoğun bir sevgi ve teveccüh duyuyor, onun gibi olmak istiyorlar, bu yüzden içimizdeki antrenör kısmı bizim en önemli noktamız.

Mesela kulübümüzün uzun soluklu projelerinden birisi şu anda meyvesini vermeye başladı. Şöyle ki; 11 yaşında kulübün kapısından giren ve şu anda 18 yaşına gelmiş üniversitede spor bilimleri alanında ilerlemek isteyen sporcularımız var. 5 Mevsim kültürüyle futbol oynamış ve çocuğa nasıl yaklaşması gerektiğini bilen, az önce bahsettiğim rol model olarak yetişmiş gençlerden beşi, şu anda kulübümüzde stajyer antrenörlük yapıyor. Tam 7 sene önce atılan bir tohum bugün meyvelerini veriyor yani. 

Bârekallah…

Öyle anlık ve kolay bir şekilde olmuyor. Bu gençler de şu an ilgilendikleri çocuklara iyi örnek olup aynı yolda yürüyecek gençlerin çıkmasına vesile olacaklar, buna inanıyoruz. Ve bu güzellikler bir bayrak yarışı gibi elden ele devam edecek inşallah.

İnşallah. Kulübünüzün öne çıkan yönlerine; alametifarikasına da nazar etmek isteriz…

Kulübümüzün öne çıkan en önemli tarafı spora bakış açısının her şeyden önce insan merkezli olması. Yapılan çalışmaya insan merkezli baktığınız zaman yürüdüğünüz yoldaki öncelikleriniz de hep insanlık adına oluyor. 

Mesela 2018 senesinden beri tam 5 yıldır, en küçüğü 11 yaş; en büyüğü A Takım seviyesi olmak üzere her yaş kategorisinde tüm karşılaşmaların öncesinde rakip takıma çiçek vererek maçlara çıkıyoruz. Tam 263 maçoldu bu sayı. 

“Sizler insansınız.”

Buradaki mesaj aslında şu. Sizler insansınız. Ve bu çiçeğe değersiniz. Birazdan sizinle futbol maçı oynayacağız. Bizimle bu oyunu paylaştığınız için size teşekkür ederiz. 

Dünya bir pandemi yaşadı ve birçok şeyden mahrum kaldık. İnsanlar birbirinin yüzünü görmeye hasret kaldı. Ülkemizde yakın sürede büyük bir felaket yaşandı ne yazık ki. Ne futbol ne başka bir şey düşünebildik. Ülkedeki spor organizasyonları da durduruldu zaten. Yani bir değer sıralaması yapacak olursak futbol o kadar alt sıralarda kalır ki. 

Biz bu oyunu güzelleştirmek ve insanlığın faydasına olacak şekilde yönlendirmekten yanayız.

Kulübünüze hizmetleri geçen mühim isimler, simalar kimler?

Elbette ki kurucu başkanımız Muhittin ağabeyimizi söylememiz gerekir. Muhittin ağabey bu çalışmanın ilk tuğla taşını koyan kişidir. Bizler bugün çocuklar ve gençlerle bu faaliyetleri yapabiliyorsak Muhittin ağabeyin bugüne kadar kat ettiği yol sayesindedir. Ben Muhittin ağabeyle ilk tanıştığımda 11 yaşındaydım. Ve ne mutlu ki bugüne kadar onun yanından hiçayrılmadım. 

Büyük baht…

Muhittin ağabey ben ve benim gibi yüzlerce insana dokundu. Ve bize hep rol model oldu. Hiçbir zaman bize bir şeyi yapmamızı emredip söylemezdi, hep yaparak örnek olurdu. Şu an ki 5 Mevsim çalışmasının özünde aslında bizim Muhittin ağabeyden öğrenip özümsediğimiz değerler var hep. 

Muhittin ağabeyimiz şu anda nelerle meşgul?

Şu anda resmî olarak görevi bıraksa da kulübümüzle alakalı her daim yanımızda olduğunu hissetmemiz bize büyük bir güçveriyor. Alacağımız her kararda ilk danıştığımız kişi odur. Ben hep 80 yaşıma geldiğimde Muhittin ağabey gibi başkalarını; insanları dert edinen ve bu uğurda mücadele eden bir insan olmayı dilerim. Allah’tan Muhittin ağabeyimiz için yanımızda olacağı daha nice güzel ve sağlıklı yıllar diliyorum.

Tesislerinizi tanımak isteriz…

Tesisimizin açılışını –dönemin Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal beyin verdiği söz üzerine- 2016 yılının Mayıs ayında yapmak nasip oldu. Tesisimiz bir halı saha ile hemen yanındaki prefabrik, tek katlı bir yapıdan oluşuyor. Tesis tabii ki bu işin en önemli kısımlarının başında geliyor. Tesis, yaptığımız çalışmalara bir ivme kazandırdı. Şampiyon takımlarımız hep bu tesisten yetişti.

5 Mevsim Spor Kulübü hangi liglerde kaçtakımla temsil ediliyor? 

En küçüğü U-9 en büyüğü de A Takım seviyesi olmak üzere 10 farklı yaş grubuyla temsil ediliyor. Her yaş grubunda minimum 15-20 arası oyuncumuz var bu da toplamda yaklaşık 200 sporcuya tekâbül ediyor.

Genel anlamda kulüp çalışmalarınıza değinir misiniz?

Kulübümüzdeki çalışmalarda şu an futbol branşımız var. Kategorilerimiz haftada 3-4-5 gün antrenman yapıyorlar. Sportif antrenmanların yanında bundan daha da önemlisi yaş gruplarımızdan 11 yaş grubu ile başladığımız diğer gruplarımızda da başlangıcını yapacağımız haftalık toplantılarımız oluyor. Haftada bir günlük antrenmanımız toplantı şeklinde oluyor. Bu toplantıda insani değerleri, hayatın içinden enstantaneleri, güncel yaşanan durumları vb. birçok konuyu konuşuyoruz. Yalnız bizde her zaman hoca konuşmuyor bu toplantılarda. Çünkü şunu biliyoruz ki bir kişiyi dikkatlice dinlemenin süresi maksimum 20 dakikadır. Bu durum çocuklarda daha da az. O yüzden biz ortamda her çocuğun ve gencin konuşmasını teşvik eder ona uygun bir ortam sunarız. 

Toplumun susan, boyun eğen değil konuşan, araştıran, sorgulayan insanlara ihtiyacı var. 

Toplumun susan, boyun eğen değil konuşan, araştıran, sorgulayan insanlara ihtiyacı var. Tabi bu meseleler sadece haftada bir toplantıyla konuşulup gelişim sağlanacak şeyler değil. Çocukların kulüpte geçirdikleri vakit çok olduğu için antrenman öncesinde, antrenman esnasında ve sonrasında da buna benzer örneklik çalışmalarımız oluyor. Bunların haricinde kulübümüzde lisanslı olarak spor yapmayan ama çalışmalarımıza ilgi duyan gençler de var. Onlarla da her pazartesi günleri “fikir toplantısı” adını verdiğimiz toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda da güncel veya yine insani ilkelerle alakalı interaktif ve katılımcı bir şekilde birbirimizin gelişimine yardımcı olmaya gayret ediyoruz.

Özellikle küçük yaş gruplarımızda çocukların aileleriyle okul dersleri noktasında sıkıntı yaşadığını gözlemledik. Antrenörlerimiz, çocukların özellikle küçük yaşta edinilebilecek kitap okuma ve okul ödevi disiplini gibi noktalarda da kulüp tarafından onlara sorumluluk kazandırma hususunda aile ve okul ile işbirliği yapmaya gayret ediyor.

Hangi yaş gruplarına hizmet veriyorsunuz?

8-18 yaş arası lisanslı altyapı grubu, 5- 8 yaş grubu da “Akademi” dediğimiz yani altyapı gruplarına hazırlık aşamasında olan gruplarla çalışmalara devam ediyoruz.

‘5 Mevsim’li olmak isteyen gençyetenekler kulübünüze nasıl ulaşabilir?

Özellikle Instagram üzerinden yoğun mesaj alıyoruz. Onun haricinde 0531 289 9761 no’ lu telefon numaramızdan bize ulaşıp her konuda bilgi edinebilirler.

Kulübünüze “merhaba” deyip futbola başlayan gençlerin önünde, takımlarınızda yer bulmalarına kadar geçen zaman içerisinde nasıl bir süreçbekliyor?

Bu aslında kişinin becerilerine ve yaşına göre değişen bir süreç. Eğer direkt akademimize geldiyse akademi antrenörlerimiz oyuncunun altyapıya uygun olduğunu altyapı antrenörüne bildiriyor ve onay alınırsa altyapı grubuna alıyoruz. Eğer altyapı seviyesinde değilse o seviyeye gelene kadar gelişimini akademide sürdürüyor. Ancak tabii ki herkes altyapı seviyesine uygun hale gelemeyebiliyor. Akademiye gelir gelmez altyapıya aldığımız oyuncular da var, birkaçsene akademide gelişimini sürdürüp altyapı grubuna gelen de. Dediğim gibi kişinin gelişim hızı ve beceriyle de alakalı bir durum…

Öncelikle tebrik ediyorum. TFF U-15 takımınız bölge şampiyonu oldu. Son başarınız özelinde kulübünüzün muvaffakiyetlerini de konuşalım…

TFF U-15 takımımız bizim 6 sene önce tohumlarını attığımız bir projeydi aslında. Tesadüfi bir başarı değil onu söyleyeyim. 6 yıl önce kulübümüzün bulunduğu lokasyona yakın olan ilkokullardan gidip seçtiğimiz oyuncularla oluşturduğumuz bir gruptu. Zaman içerisinde tabi kadroya yeni katılan oyuncularımız da olmasına rağmen iskeleti 6 sene öncesinden kurulu bir takımdı. 12 ve 14 yaş liglerinde de şampiyon olmuşlardı. Bu, kulübümüze kazandırdıkları 3. şampiyonluk oldu. Aynı projeyi şimdi daha küçük yaş gruplarında da uygulayıp oralarda da aynı başarıları tekrar edip daha da geliştirmek istiyoruz. 

`src=

A Takım projemiz var.

A Takım projemiz var o da bizim için çok çok önemli. A Takım, kulübün vitrini durumunda. Takımımız şu anda İstanbul 2. Amatör Ligi’nde mücadele ediyor. Hedefimiz, altyapımızdan yetiştirdiğimiz ve 5 Mevsim kültürünü iyi bilen, tanıyan ve sahaya yansıtabilecek oyuncularımızla kulübümüzü profesyonel seviyeye çıkarmak. 

İnşallah.

Bu kısa vade değil orta -uzun vadeli bir hedef tabii ki. Ancak bunu başarma noktasında en ufak şüphemiz yok. Geçtiğimiz sezon ilk defa kurduk gençlerimizle A takımımızı, 17 yaş ortalamasıyla. Türkiye’de A Takım seviyesinde bizim gibi mücadele eden daha gençbir takım yok. İlk sezona göre tecrübe kazandılar ve  4. bitirdiler ligi. Bu sezon da lig başladı ve inşallah hedefimizi bu sezon bir üst lige çıkmak olarak belirledik.

Pandemi sürecini nasıl değerlendirdiniz? Pandemi sonrası oyuncularınızın intibakı kolay oldu mu?

Pandemi sürecinde yaklaşık bir buçuk yıl sahalar kapalı olduğu için saha antrenmanı yapamadık. Ve bu süreçte oyuncuların birçoğunda hareketsizlikten kaynaklı eklem problemleri ve kilo alma sıkıntıları ortaya çıktı. Evden online antrenmanlarla süreci devam ettirmeye çalıştıysak ta sahanın verimini tutmadı tabii ki. Sokağa çıkma yasağı olmayan günlerde en azından bir araya gelip formu korumak adına kros koşuları yaptık belli dönemlerde. Pandemi sonrası çocuklar sporu çok özlemişlerdi tabii ki ama spora soğuyanlar da oldu. Özellikle fiziksel etkilerinin yanında pandeminin psikolojik etkileri de bir süre boyunca çocuklarda iz bıraktı. Ama çok şükür o dönemleri geride bıraktık.

Hamd olsun. İdeal futbolcuyu nasıl tarif edersiniz?

İdeal futbolcu kazanmak için her yol mubah anlayışında olmayan futbolcudur. Önce insanlık, önce güzel ahlâk diyecek futbolcudur. Futbol maçı 90 dakika ama sonrasında insanlığı ile hatırlanacak belki nesiller boyu.  Futbolcunun zeki olması, mantıklı hareket etmesi de çok önemli. Duygularını kontrol edemeyen iyi bir futbolcu olamaz. Sahada dürüst olup yeri geldiğinde hakemin dahi işini kolaylaştırabilir hatta. Bu bir insanlıktır. Aslında Gazi Mustafa Kemal’in tanımı bu sorunuzu güzel özetliyor. Sporcunun zeki, çevik ve ahlâklısı bizimde istediğimiz.

Sözün bu yerinde amatör kulüplerin sorunlarını konuşalım dilerseniz…

Amatör kulüplerin sorunları gerçekten çok fazla. Bunların başında maddiyat geliyor. Maddi gücünüz yoksa malzeme alamıyorsunuz. Özellikle top ve forma, eşofman gibi kalemler bugün çok pahalı. Bu meseleler sponsorluk yoluyla veya belediyelerin desteğiyle halledilebiliyor ki bu da çok çok az olan bir çözüm. Onun dışında bizim yaşamadığımız ama gözlemlediğimiz bir başka problem de yetişmiş antrenör eksikliği. Çocuklara sahada hakaret eden, kazanmak adına türlü türlü gayriahlaki tutumda bulunan insanları görünce o çocukların haline çok üzülüyorum. Amatör kulüplerin nasıl yönetileceği de bilinmiyor zannımca. Yöneticilik ve antrenörlük gibi iki önemli sac ayağının iyi eğitilmesi gerekli. Bu alana yönelenler eğitimli insanlar olmadan işin başına geçmemeli. Son olarak özellikle İstanbul’da antrenman ve maçyapılacak saha eksikliği de bugünkü en büyük problemlerden. Umarım çözüm mekanizmasında olan insanlar bir çözüm üretebilirler. 

Bahsettiğiniz sorunların çözümü için ilgili kurumlar neler yapabilir?

Bir kere problemi bizzat yaşayan, bu işin paydaşlarının sorunları ve yine onların çözüm önerileri dinlenmeli. Sonra bu problemi çözebilecek duruma gelmek adına nasıl bir yol izlenmeli ve ne kadar sürede ne kadarını çözebileceğiz gibi rasyonel bir tutumla şeffaf bir şekilde bu camiadaki insanlarla paylaşılmalı. Üniversiteler ile akademik işbirliği, Federasyon ve Bakanlıkla birlikte çözüm masası oluşturduktan sonra bu sorunların çözülemeyecek sorunlar olmadığını düşünüyorum.

`src=