Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi`nde sezonun üçte ikilik kısmını geride bıraktık. Birkaçtakım dışında herkesin birbirini yenme potansiyeline sahip olduğu, dengeli bir sezon yaşıyoruz. Bunun iki ana nedeni var. Biri TBF`nun 6 olan yabancı sayısını 5`e düşürmesi, diğeri ise ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olarak takımlarımızın büyük orandan bütçe kısıtlamasına gitmesi. Yabancı sayısının düşürülmesi yerli basketbolcuların ortalama 20-25 dakika daha fazla süre almasını sağlarken takımlar arasındaki makasın daralmasına neden oldu. Bütçelerin düşmesi ise önceki yılların aksine daha denk kadroların oluşmasına neden oldu. Takım kimyasına yönelik, ucuz ve potansiyelli oyunculardan oluşan kadroların mücadelesi basketbolseverlerin seyir zevki yüksek, çekişmeleri maçlar izlemelerine yol açtı. Ligin zirvesinde yer alan Fenerbahçe ve Anadolu Efes`in büyük olasılıkla final oynayacağını düşünüyorum. Tofaş, dev bütçeli ve yıldız oyunculardan kurulu bu iki takımı zorlayacak ekip görüntüsünde. Play off potasında yer alan diğer takımlar arasında büyük fark yok. Trabzonspor`un ligden çekilmesiyle ligden tek takım düşecek. Sakarya BŞ Bld, Afyon Bld ve İstanbul BŞ Bld küme düşmesi en muhtemel ekipler.   Takımların detaylı analizini ve oynanan maçların ışığında sezonun kalan kısmındaki olası performanslarını sizler için değerlendirdim.

Fenerbahçe: Sarı lacivertliler ligde şampiyonluğun en büyük adayı. Yıllardır bir arada oynayan oyuncuların adeta ezberlediği ve makine düzeninde işleyen sistemi, devasa bütçesi, Avrupa`nın en büyük koçu Zeljko Obradovic`in varlığı, hem hücumda hem savunmada etkili oyunu Fenerbahçe`yi rakiplerinden birkaçadım ileri taşıyan faktörler. Bütün bunlara rağmen Fenerbahçe Beko`nun sorunu yok değil. Bir yandan Eurolegue`da zirve mücadelesi vermesi takımın yıpranmasına yol açıyor ayrıca kısa rotasyonunda lider oyuncu eksikliği var. Kostas Sloukas formsuz olduğunda sarı lacivertliler sıkıntı yaşıyor. Bu sorunların yanında rakamlara göz attığımızda Fenerbahçe`nin ligdeki üstünlüğü göze çarpıyor. Sarı lacivertliler ligde Gaziantep`in ardından en az sayı yiyen takım, Anadolu Efes`in ardında da en fazla sayı atan 2. takım. İstanbul ekibi ayrıca hücum verimliliğinde açık ara lig lideri. Yeni yabancı düzenlemesinden en iyi yararlanan takımlardan biri olan Fenerbahçe 5 yabancının yanına Ahmet Düverioğlu, Melih Mahmutoğlu, Sinan Güler ve yerli statüsünde oynayan Bobby Dixon`la geniş bir rotasyona sahip.

`height=

Anadolu Efes: Tıpkı Fenerbahçe gibi hem ligde hem de Eurolegue`de mücadele eden Anadolu Efes, sarı lacivertlilerin şampiyonluk yolunda en büyük rakibi. KoçErgin Ataman çok kullanmasa da geniş bir rotasyona sahip. Yüksek tempoda oynadığı zaman hücumda etkili olan lacivert beyazlılar üçsayı çizgisinin gerisinde çok başarılı. İddialı bir yapıya sahip Ergin Ataman, bu hafta Fenerbahçe karşısında 67-65 galip gelerek rakibiyle puanları eşitledi. Ligi lider tamamlamayarak sarı lacivertlilere psikolojik üstünlük kurmayı planlayan Ataman, kalan maçlarda yenilgi almayıp Fenerbahçe`nin kaybetmesini beklemek zorunda. Ligin en iyi hücum takımı olan Anadolu Efes`in kaderini savunması belirleyecek. Hücumda çok sayıda silahı bulunan lacivert beyazlılar Doğuş Balbay ve Dunston gibi elit savunmacıların öncülüğünde takım savunmasını yukarıya çekmeli. Büyük bir sürpriz yaşanmaması durumunda bizleri bir Fenerbahçe, Anadolu Efes finali bekliyor.

`height=

Tofaş: Geçtiğimiz sezonun finalist ekibi Tofaş yabancı oyuncularını büyük bütçeli takımlara kaptırsa da koçOrhun Ene sıfırdan başarılı bir takım inşa etmeyi başardı. EuroCup`a erken veda ederek Avrupa defterini erken kapatan Bursa ekibi bütün konsantrasyonunu lige verdi. Sezon içinde Frank Elegar takviyesiyle pota altında sertlik ve ribaund sorununa çözüm getiren Tofaş, geniş bir rotasyonla oynuyor. Ligin asist sıralamasında 7 ortalama ile 2. sırada yer alan Diante Garrett, tecrübeli Sammy Mejia, üçsayı çizgisinin gerisinde de etkili olabilen uzun forvet Kenny Kadji, Barış Ermiş, Yiğit Arslan Bursa ekibinin etkili isimleri. Orhun Ene`nin öğrencilerinin yarı final oynaması yüksek olasılık geçen seneki gibi bir final oynaması ihtimal dahilinde.  

Türk Telekom: İki yıllık aradan sonra yeniden 1. lige dönen Türk Telekom kadro tercihini deneyimli basketbolculardan yana kullandı. Euroleague tecrübesine sahip Sylven Landesberg, Vladimir Stimac, Kenny Gabriel, Reggie Redding, Kaya Peker ve Ender Arslan`lı kadrosuyla Ankara ekibi sahasında ligin en tehlikeli ekiplerinden biri. Deplasmanda ise tam tersi bir performans sergileyen Telekom istikrarsız yapısına rağmen playoffa kalır. Bundan sonrası hangi takımla eşleşeceğine bağlı.  

Gaziantep Basketbol:  Sezon içinde sakatlık ve uyum sorunu yaşayan Güney ekibi bu problemleri aşarak takım olmayı başardı. Ligin en iyi savunma yapan ekibi olmaları kısıtlı ve birbiriyle uyumlu olamayan oyunculardan kurulu kadrolarına rağmen ilk 8 yarışı içinde olmalarını sağladı. Ligimizde daha önce Karşıyaka ve Trabzonspor`u çalıştıran Bosnalı Nenad Markoviç, Gaziantep`te Türkiye kariyerinin en başarılı sezonunu yaşıyor. Kadro kalitesi ligdeki çok takımdan geride olan ve özellikle hücumda silahı az olan Gaziantep Basketbol bütün bu sorunları savunmasıyla gidererek playoff yarışının içinde kaldı ve beklentileri aşmayı başardı.    

Beşiktaş Somp Japan: Siyah beyazlılar bu sezon performansını en çok merak ettiğim takımlardan biriydi. Tecrübeli yerliler, geniş ama uyumsuz oyunculardan oluşan bir kadro, kariyerinde özellikle Baskonia`da çok başarılı olan ancak son 3 yılı büyük düşüşlerle geçmiş Avrupa`nın efsane koçlarından Dusko İvanoviçyönetiminde nasıl bir basketbol oynayacağı benim için soru işaretleri barındırıyordu. Karadağlı koçöncelikle takım savunmasına odaklandı. Birer birer ele aldığımızda her biri ciddi savunma zafiyeti taşıyan Beşiktaş kadrosunu ligin en iyi savunma yapan 3. takımı haline getirmesi efsane koçeski günlerine dönüyor dedirtti. Hücumda etkili olamayan siyah beyazlılarda skor yükünü kısalar çekiyor. Playoffa kalacağına kesin gözle baktığım Beşiktaş kimle eşleşirse eşleşsin sürpriz yapma olasılığı çok yüksek. İvanoviçönümüzdeki sezon da kalmaya ikna edilirse siyah beyazlıları gelecekte güneşli günler bekliyor.

Bahçeşehir Koleji: Ligin yeni ekibi Bahçeşehir Koleji ilk sezonunda başarılı sayılabilecek bir performans gösteriyor. İspanya Milli Takımı`nın da form asını giyen oyun kurucu Quino Colom takımın her şeyi. Maçbaşına 6.2 asist yapan 30 yaşındaki basketbolcu kritik anlarda skor gücünü de üstleniyor. Manny Harris, DJ White ve Marcus Slaughter İstanbul ekibinin diğer tecrübeli ve etkili isimleri. Takımın en büyük sorunu yeterince sert olamamaları. Bu nedenle deplasmanda maçkazanamıyorlar. Kalan 9 maçtan 6 tanesini dış sahada oynayacak olan Bahçeşehir Koleji bu soruna bir çare bulamazsa ilk 8 dışında kalması kaçınılmaz olur. Bu durumda dahi ilk sezonunda başarılı olduklarını söyleyebiliriz.

`height=

Galatasaray: Sarı kırmızılılar ligin en potansiyelli ve en sorunlu takımı. Bu iki uçtan hangisini sahaya yansıtacağı ligdeki durumunu şekillendirecek. Ligin en gençkadrolarından birine sahip olan Galatasaray önümüzdeki yıllarda Avrupa basketboluna damga vurabilecek potansiyelde ve kısa süreli de olsa NBA tecrübesi olan Nigel Hayes ve Aaron Harrison`la hücumda çok tehlikeli bir ekip. Sezona kötü başlayan sarı kırmızılılar ilerleyen haftalarda takım savunmasını oturttu. Kısa savunmasında başarılı olan sarı kırmızılılar bu alanda ligin en iyisi durumunda. Yerli isimlerden Göksenin Köksal`ın formu Galatasaray`ın bir diğer avantajı. Bardağın boş tarafında ise çözümü mümkün olmayan sorunlar var. Gerçek bir oyun kurucusu olmayan Galatasaray, bu sorunu gidermesi ve gençkadroya tecrübesiyle yol göstermesi beklenen Jaka Klobucar`dan neredeyse hiçkatkı alamadı. Maçın kritik anlarında sorumluluk alacak bir lidere sahip olmaması ve pota altına sertlik getirip, ribaund olacak bir pivota sahip olamaması sarı kırmızıların başının ağrımasına neden oluyor. Playoff sınırında yer alan Galatasaray istikrarsız yapısıyla kalan maçlarda ilk 8 yarışının dışında da kalabilir, sezonu üst sıralarda da tamamlayabilir.    

Pınar Karşıyaka: İzmir ekibi sezon içinde fazlaca iniş çıkış yaşayan takımların başında geldi. Takımın en istikrarlı ismi Assem Marei. Hücumda etkili olan Mısırlı pivot sergilediği basketbolla ligin en iyisi durumunda. İsrail Ligi sayı kralı olan Sek Henry takımın diğer etkili ismi. Sezon içinde takıma katılan Birkan Batuk ve Chris Evans takıma savunma direnci ve atletizm katkısı yaptı. Basketbolu çok iyi bilen ve ateşli taraftarıyla ligin en zor deplasmanlarından biri olan Karşıyaka, sahasında gösterdiği başarıyı dış sahada gösteremiyor. Bu hafta evinde Galatasaray`ı mağlup ederek playoff şansını sürdüren İzmir ekibi en büyük sorunu yedeklerden katkı alamaması takıma liderlik etmesini beklediği oyun kurucu Erwing Walker`ın birkaçmaçdışında beklentilerin uzağında kalması. Kısa bir süre önce Özhan Şıvgın`ın yerine Alman koçDirk Bauermann`ı takımın başına getiren Karşıyaka, yeni yapılanmasıyla kalan maçlarda bu sorunları çözebilirse sezonu ilk 8 içinde tamamlayabilir.

Arel Ü niversitesi Büyükçekmece: Sezon öncesi küme düşme adayı olarak gösterilen Arel Ü niversitesi Büyükçekmece sezona müthiş başlamasına rağmen kısıtlı kadrosuyla ilerleyen haftalarda playoff yarışının dışında kaldı. Takımın en etkili ismi pivot Devin Willimas, Euroleague oynamak için takımdan ayrılarak Buducnost`a transfer oldu. Takımın kaderini kısa oyuncular Kenny Hayes ve Osiris Eldridge belirleyecek. Yedek katkısı konusunda ligin en kötü takımı olan Büyükçekmece, İstanbul BŞ Bld ve Afyon Bld maçlarından birini bile kazansa ligde kalmayı büyük ölçüde garantiler. 

Darüşşafaka Tekfen: Bu sezon ülkemizi Eurolegue`de temsil eden Darüşşafaka iki zorlu ligi bir arada yürütmekte zorlandı. KoçAhmet Çakı ve oyun kurucu Ray Mc Collum`un yerine KoçSelçuk Ernak ve Tony Douglas`ın gelmesiyle toparlanma sürecine giren İstanbul ekibi, takım savunmasının en etkili ismi Michael Eric`in 5 maçceza almasıyla üst üste maçlar kaybederek playoff yarışında geride kaldı. Darüşşafaka kaliteli ve bol alternatifli kadrosuna rağmen kalan maçlarda bir galibiyet serisi elde edemezse kendisini ilk 8 dışında bulup sezonu erken tamamlayabilir.

Banvit: Türk basketboluna son yıllarda sayısız gençbasketbolcu yetiştiren ve bu gençlere şans veren Banvit hemen her sezon takımı yeniden kurmak zorunda kalmasına rağmen bu zorluğun üstesinden gelmeyi başarıyor ve ligi üst sıralarda tamamlıyordu. Bu sezon da benzer bir beklentiyle takımı KoçFilipovski`nin yerine altyapıda büyük başarılar elde eden Ahmet Gürgen`e emanet ederek sezona başladı. Ancak beklenen uyum gerçekleşmedi ve Banvit bir anda kendini küme düşme potasında buldu. Çareyi koçdeğişikliğinde bulan Banvit, Hakan Demir`in takımın başına gelmesinin ardından Gary Neal`in transferiyle takıma liderlik edecek ismi de bularak çıkışa geçti. Lig lideri Fenerbahçe ve deplasmanda alınan Telekom galibiyetiyle ne denli ciddi bir takım olduğunu rakiplerine gösteren Bandırma temsilcisi, savunma ve hücumda toparlanarak geleceğe ilişkin umut verdi. Kalan maçlarda düşme potasından tamamen uzaklaşmasını beklediğim Banvit yepyeni basketbol anlayışıyla playoff için çok ciddi bir aday.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi: Sezona çok iyi başlayan Sakarya BŞ Bld ödeme güçlüğü yaşayınca Tony Douglas, Landry Nkono ve Jean Salumu gibi üçönemli oyuncusunu ve koçSelçuk Ernak`la yolları ayırdı. Bu değişimin ardından hedefi play offtan ligde kalmaya çeviren ve yeni koçOzan Bulkaz  üçdeneyimsiz yabancıyla mücadeleyi sürdüren Sakarya ekibinin büyük eksiği lider kısa oyuncu. Kalan maçlar için bu yönde bir takviye yapılması bekleniyor. Maçlarını genelde farklı kaybeden Sakarya BŞ Bld, Arel Ü niversitesi Büyükçekmece`yi yenerek 5. galibiyetini elde etti ve ligde kalmak için hayati bir adım attı. Deplasmanda oynayacağı İstanbul BŞ Bld ve sahasında oynayacağı Afyon Bld maçları Sakarya BŞ Bld`nin ligde kalıp kalamayacağını belirleyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye: Küme düşmenin en büyük adayı. Çok fazla oyuncu gelip gitti. Bu da kadro istikrarının sağlanamamasına yol açtı. Takımın deneyimli ismi Damien Kulig`in ailevi nedenlerle ayrılmasından sonra Semih Erden pota altında tek kaldı. Takımın sorunları üçsayı atamamak, yedeklerden katkı alamamak ve savunmada etkisiz kalmak. Ü çsayı isabetinde 15 takım arasında 14. olan Büyükşehir Belediye Brady Heslip`i transfer ederek bu eksiğini bir ölçü giderdi. Ancak savunma zafiyetine çözüm bulabilmiş değil. Ligin sayı kralı Halloway ve Semih Erden takımın güvendiği isimler. Bu hafta Afyon Belediyesi`ni yenerek rakibiyle galibiyet sayısını eşitleyen İstanbul ekibi adeta küme düşme için kartların yeniden karılmasına neden oldu. Hala küme düşme için en önemli adaylardan biri durumunda olan Hakan Yavuz`un öğrencileri mücadeleci basketboluyla son maçın son saniyesine maça kadar ligde kalma şansını zorlayacak.

Afyon Belediye: Ligin yeni takımı Afyon Bld 4 galibiyetle düşme korkusunu yakından hisseden takımlardan. Sezona iyi başlayan Afyon ekibi, kısa rotasyonun iki önemli ismi Marcos Knight ve Tyrus McGee ve pivot Frank Elegar`ın takımdan ayrılmasıyla hem içeriden hem üçsayı çizgisinin gerisinden sorun yaşamaya başladı. Deneyimli yerli isimler Altan Erol ve Cevher Özer önemli katkı verse de Haggins ve Randy Carter`ın etkisiz kalması Afyon Belediyesi`nin maçkazanamamasına neden oluyor. Deplasmanda oynadığı İBB maçını uzun süre önde götürmesine rağmen kaybeden Afyon ekibi ikili averajda da rakibinin altında kalarak adeta kendini ateşe attı. Zorlu bir fikstüre sahip olan Afyon Belediyespor, Sakarya deplasmanında Sakarya BŞ Bld`a kaybederse 1.lig macerası bir seneyle sınırlı kalabilir.