Balgam artışı ; beyin, akciğer, eklemler ve kemikler, sindirim sistem ve üreme sistemini etkileyerek hastalığa neden olmaktadır

Büyükler «Her bir hastalığın kökeni soğukluktur" demişler..
Balgam; beyin, akciğer, eklemler ve kemikler, sindirim sistem ve üreme sistemini etkileyerek hastalığa neden olabilir.
Organların her birindeki balgam artışı ile aşağıdaki hastalıklar görülebilir:
Beyinde Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı (sevdavi mizaçlılarda daha sık görülür), nöbet geçiren hastaların çoğu, titreme, felçler (yüz, ağız çarpılması), hafıza zayıflığı, depresyon.
Akciğerde astım, bronşit (akciğer enfeksiyonu) ve sık soğuk algınlığı ve sinüzit gibi hastalıkların asıl kökenidir. Kemik ve eklemlerde, eklem romatizması, romatoid artrid ve gut (nikris)
Sindirimde, mide şişkinliği ve bazen reflü
Kadınların üreme sisteminde, sık enfeksiyonlar ve yumurtalık kistleri, ağır kanamalar (Menoraji), Fizyolojik Atrofi (meme atrofisi) ve cinsel arzu kaybı
Erkeklerde prostat bezi büyümesine (BPH) ve istemsiz ya da erken boşalma yanında vücutları çeşitli kanserlere müsaittir. Bu kanserler, güçsüzlük, uyuşukluk, solukluk, ekstremitelerde soğukluk ve düşük nabız la kendini göstermektedir.
Anestezi ile herhangi bir cerrahi müdahale, vücutta baskın balgama neden olur. Örneğin; Sezaryen gibi ameliyatlar erken yaşlanmaya neden olur.
Vücuttaki aşırı balgam ile genellikle aşağıdaki hastalıklar ortaya çıkabilir:
Soğuk tansiyon (soğuk mizaçlı kan tansiyonu)
Boyun ve başın arkasından başlayan baş ağrısına neden olur. Bu baş ağrısında mide bulantısı yoktur ve sirke kokusu ile kötüleşir.
Düşük nabız 
Bunalmak (sıkıntı ve sabırsızlık
Baş ve ayak tabanında soğuk soğuk terleme (kokusuz ter)
Eklem ağrısı 
Kemikler, kaslar ve tüm vücutta ağrılar
Nefes darlığı 
Depresyon ve hüzünlü olma durumu 
Geçmişe dönük ve umutsuzluk 
Verimli olmayan aşırı uyku 
Unutkanlık Erken yaşta saç beyazlaması 
Olumsuz düşünce 
Eller ve ayaklardaki nasırlar 
Deride vitiligo oluşumu 
Alopesi oluşturulması (tüm vücuttaki lokal saç dökülmesi) 
Sarkık ve yumuşak deri
Sindirim hastalıkları, reflü, geğirme, karın sesleri, ekşi mide
Beyinde balgam birikmesi ve vücudun organ hareketini yavaşlatan MS hastalığı gelişmesi.
Yumurtalıklarda kısırlık rahim hastalıkları İdrar çoğalması. 
Çocuklarda gece idrar kaçırma

Baskın balgamın tedavisi
Baskın balgamın tedavisi için, sıcak mizaçlı gıdaları tüketmenin ve soğuk mizaçlı gıdalardan kaçınmanın yanı sıra Anti Balgam(balgam münzici) ilaçlar kullanılmalıdır ki bazıları aşağıda sunulmuştur:
Bal  
Bal, balgami mizaçlı insanlar için özellikle kansızlık varsa, çok etkili bir ilaçtır. Doğal balı şerbet şeklinde yapmak ve günde 2-3 bardak içmek tavsiye edilir.
Siyah kimyon
Balgam tedavisinde siyah kimyonun kesin etkisi kanıtlanmıştır. Siyah kimyon toz şeklinde besinlerde mesela pirinçte kullanılır.
Akgünlük
İslami kaynaklarda akgünlük, zeka ve hafıza arttırması için önerilir. Akgünlükten büyüklüğü bir nohut kadar günde 3 kez, 15 ila 20 dakika çiğnemesi ve tükürükle yutulması balgami bireyler için önerilir. Eğer, Akgünlüğün acı tadına dayanamıyorsa, akgünlüğü toz haline getirip bal ile karıştırılması önerilir. Çocuklar için de gece idrar kaçırması ve gece fazla boşaltma olaylarının tedavisinde Akgünlük kullanılır. Bu Akgünlüğün en büyük terapotik faydalarından birisidir.
Zeytin
Zeytin yiyeceklerle birlikte kullanılabilir. Zeytinyağı ise, ağrılı eklemlere masaj yapmak için çok yararlıdır.
Üzerlik
Üzerlik, özellikle nöroloji ve akciğer hastalıkları için çok etkili bir Anti Balgamdır. Üzerlik, ezilmemeli veya kaynatmamalıdır ve çiğnemeden bütün olarak ılık su ile yutulmalıdır. Üzerlik tanelerini basit bir şekilde durulayın, aşırı durulamaktan kaçının. Aksi halde üzerlik, etkin maddelerini kaybeder. Üzerlik tüketimi günde 1 tatlı kaşığından fazla olmamalıdır.
Tarçın
Tarçın çayı, balgam tedavisinde çok yararlıdır.
Balgama uygun bir diyet örneği şu gıdalardır.
Deve, Sığırcık kuşu, serçe, yerel tavuk eti
Kakule, tarçın, kimyon, zencefil, mısır, anason, akgünlük, anason, safran, karabiber ve kırmızı biber, kekik, rezene, hardal tohumları
Papatya çayı, lavanta çayı, süpürge otu (flixweed) tohumu(Descurainia Sophia), Adaçayı (Salvia macrosiphon)
Badem, Ceviz, Antep fıstığı, Fındık, Susam, Tahin, Bal
Lahana çeşitleri, buğday, nohut, sap kereviz, nane, fesleğen, sarımsak, havuç, pancar, arpacık soğanı, beyaz ve siyah turp ve tüm sıcak mizaçlı otlar (maydanoz, tarhun, biberiye, taze soğan, dereotu ve çemen otu)
Armut, ayva, bütün elma, kavun, Hindistan cevizi, üzüm
Her hastalık, mizacının zıttı ile iyileşir .
Su diyeti tedavisi, sadece safravi mizaçlı hastalıklar için uygundur. Bu yüzden su diyeti balgam mizaçlıların rahatsızlıklarını daha ağırlaştırır. Hatta fazla su içmesi, beyinin soğukluğunu artırarak unutkanlık ve Alzheimer olma riskini yükseltir.
Kadınların mizacı erkeklerin mizacından daha soğuk olduğu için cinsel organları erkeklerden daha çok soğuktan etkilenir. Kadının cinsel uyarısı göğüste, ancak erkeklerdeki belindedir. Bu yüzden de göğüsten rahime mesafe uzun olduğundan uyarıyı aktarabilmek için sıcaklık daha yüksek olmalıdır. Bu cinsel uyan iletilmezse, birikir ve sümüklü balgama döner. Balgam birikiminin sürmesi, sevda hıltine dönüşür ve kistler ve nihayetinde göğüs kanserine neden olur. Tedavinin en kolay yolu yiyeceklerledir. En basiti olan incir, zeytin, bal ve üzerlik (nüfuz edici özelliği için) gibi sıcak mizaçlı gıdalar tüketerek tedavi etmektir.
Kadınlarda birden sıcak basma, Menoraji, Fizyolojik Atrofi(meme atrofisi), cinsel hormon sorunları ve cinsel arzu kaybı, huysuzluk ve depresyonun tedavisi, ballı rezene çayıdır.