AYŞEGÜL ATAKAN

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Karaca, Ramazan ayı sonrası sağlıklı beslenme ve alınan kiloların verilmesi konusunda önerilerde bulundu. Vücudun düzenli çalışması için ve yağ metabolizmanızı düzenlemek için mutlaka günde 2-2.5 litre su içmeniz gerektiğini söyleyen Karaca, 'Bol su içmek aynı zamanda daha tok hissetmenizi sağlayacağı için daha az yemek yemenize yardımcı olur. Ayrıca,yemekten yarım saat önce içilen su sindirimin de kolaylaşmasını sağlar' diye konuştu. Kilo vermek için mutlaka fiziksel olarak daha aktif olmak gerektiğinin belirten Karaca, 'Fiziksel aktivitenizi arttırmak vücudunuzun enerji harcamasını artırır ve böylece kilo vermeniz kolaylaşır. Haftada 3 gün 1 saat hızlı tempoda yürüyüş yağ yıkımına yardımcı olacaktır. Fakat beslenmenize dikkat etmediğiniz sürece yaptığınız fiziksel aktivite boşa gideceğini unutmayın. Bu nedenle hem hareket etmeye, hem de beslenmeye dikkat etmek gerekir' şeklinde konuştu.

Hilal Karaca

Lif yönünden zengin besinlerin hem uzun süre tok tutucu hem de bağırsakları çalıştırıcı özelliği bulunduğunu vurgulayan Karaca, öğünlerde taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı besinler ve kuru baklagiller gibi lif açısından zengin besinleri tercih edilmesini tavsiye etti. Kilo almaya neden olan ürünler arasında hazır gıdaların ilk sırada geldiğini hatırlatan Karaca, 'Hazır gıdaların büyük bir kısmı gereğinden fazla şeker ve yağa sahip olduğu için kilo kontrolünü sağlamak istiyorsanız, bu ürünleri hayatınızdan çıkarmalısınız' dedi.

Düzenli beslenme yağ yakımına yardımcı olur

Öğün atlanılmamasının kilo vermek için önemli olduğunu belirten Karaca, 'Her gün mutlaka ana ve ara öğün (aralarında 2-3 saat fark olacak şekilde) düzeninin hayata geçirilmesi de bir diğer önemli noktayı oluşturuyor. Düzenli beslenme vücudunuzun yağ yıkımına yardımcı oluyor' ifadelerini kullandı.

Kahvaltıyı atlamayın

Kahvaltının atlanılmasını gereken bir öğün olduğunu vurgulayan Karaca, 'Kahvaltı metabolizmayı çalıştırarak vücudu uyandırdığı için kahvaltının kesinlikle atlamaması da önem taşıyor. Bunu sağlayabilmek için her zaman büyük bir kahvaltı olmasına gerek bulunmuyor. Bunun yerine örneğin, meyve ve süt ya da kepekli ekmek ve beyaz peynirden oluşan bir tost gibi küçük bir kahvaltı da yeterli olabilmektedir' dedi. Karaca, Kilo vermek için haftada 2 sefer balık yenilmesi ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Uyku düzeninizi bozmayın

Beslenme ve egzersiz ile beraber düzenli ve kaliteli bir uyku düzeninin de kilo kontrolü için çok önemli olduğunun altını çizen Karaca, 'Metabolizmanızın düzgün çalışması ve iştah kontrolü için yani sağlıklı bir kilo için uykunuzun düzenli ve kaliteli olmasına özen gösterin. Bu nedenle günde 7-8 saat uyumaya ve mümkün olduğunca aynı saatlerde yatmaya çalışın' diye konuştu.