`height=

Bugün, vücudun büyük hastalıklara karşı tatbikatı diyebileceğimiz gripten söz edeceğiz;

Evet grip vücudun bir tatbikatıdır;

İleride vücutta oluşabilecek büyük hastalıklara karşı savunma sisteminin bir egzersizidir.

Bu ilahi savunma mekanizmasını açıklamadan önce vücudun temel fizyolojik bir özelliğini özetlememiz gerekecek.

Nabız konusunu anlamak

Bu bölüm biraz dikkat istiyor;

Ama konuyu tam anlamak için birazcık dikkat isteyeceğiz;

Temel fizyoloji derslerinde öğrendiğimiz bu bilgiyi sağlıkçı herkes bilir.

Bu bir kuraldır.

Bu kurala göre normalde bir insan doğduğunda nabzı 220`ye kadar artabilir.

Ve yaş ilerledikçe ilerleyen yaş 220`den, düşülerek 'maksimal kalp hızı' hesaplanır.

Örnek:

40 yaşında bir kişinin maksimal hızı ortalama 220 &ndash 40 = 180`dir.

50 yaşındaki bir kişinin maksimal hızı 220 &ndash 50 = 170`tir.

Sağlıklı bir kimsede kalp ve damar sistemine, akciğere, dolaşım sistemine kas iskelet sistemine en sağlıklı fayda spor ile olur.

Spor ise maksimal kalp hızının submaksimal seviyesine tekabül eder.

Bu da maksimal kalp seviyesinin % 60`ı kadardır.

O halde 50 yaşındaki bir insanın fizyolojik olarak maksimal kalp hızı nedir?

220 -50 =170 ise, bunun submaksimal seviyesi de -% 60`ı olduğuna göre- ortalama 102`dir.

Yani 50 yaşındaki bir kimse orta tempoda bir yürüyüş yaptığında veya çok ağır stres bindirmeyen enduransı koruyucu bir spor yaptığında kalp ritmi 100 -105-110 seviyesinde kalır. Bu kimse bunu 30 dakikanın üzerinde yaparsa ve haftada iki sefer uygularsa sağlıklı yaşam için ideal olan seviyeyi yakalamış oluyor.

Sonuçta spor yaparken hücrelerimize en az dirençle en kolay şekilde oksijeni kan ve içerisindeki mineralleri ulaştırmış, damarları esnetip genişletmiş, perfizyonu dolaşımı, oksijenlenmeyi ve kanlanmayı sağlamış oluyoruz.

Şimdi konumuza geçiyoruz

`height=

Şimdi buradan yola çıkarak grip konusuna gelmek istiyorum. Normal bir kimsede başlayan gribal bir enfeksiyon ortalama 72 saatlik bir süre içerisinde yavaş yavaş vücuttan atılmaya başlar.

Ve bu istirahat süresi içerisinde dahi 'istirahat nabzı' çok enteresan bir şekilde, gene bu yaşlardaki kişiler için söylüyorum 100 -103 105 - 110 seviyesinde olur.

Düşünün; Ü çgün süren bir gribal enfeksiyon vakasında hemen hemen 3 güne yakın dinlenme süresinde bile nabzınız 90 -110 arasında atıyor. Oysa bu seviye sübmaksimal seviyede spor yaparken olan bir durumdu. Ama gripte, istirahat halinde dahi böyle oluyor.

Onun için gripte hastalarımıza deriz ki:. 'istirahat yapınız, kendinizi yormayınız. Zaten siz istirahat etseniz de spor yapıyormuşçasına bir efor içindesiniz'

Partikül filtresi örneği

Konuyu kafamızda şekillendirmek için dizel arabaların partikül filtresindeki tıkanmayı örnek verebiliriz.

Bazen partikül filtresi düşük devirde kullanmaktan bozuk yakıt vb. almaktan tıkanır; Partikül temizliği gerekir. Motor arıza verdiğinde usta der ki: 'Aracınızı düşük viteste ve 3000 devirin altına düşmeyecek yüksek performansta 15 -20 dakika kullanın. Partikül filtresinin kendi kendini temizlediğini görürsünüz. Bunu ben de aracımda aynı şekilde yaşadım. Ustamın dediğine göre aracı düşük viteste ve yüksek devirde bu şekilde kullandığımda 12. dakikada motor kendiliğinde açıldı;

Bu basit örnekten yola çıkarak hem kalp damar sistemini hem gribal enfeksiyonun vücutta yaptığı etkiyi kolayca yorumluyoruz.

En iyi sporcu bile olsanız

`height=

Düşünün!

Dünyanın en iyi sporcusu dahi 72 saat boyunca hiçdurmadan sübmaksimal seviyede egzersiz yapamaz. Böyle bir imkân yoktur.

Ama Allahü teâlâ grip virüsü ile vücutta böyle efor sistemi sağlıyor.

Dolayısıyla normal kişiler senede bir veya bir iki sefer genel olarak partikül filtresini temizleme mecburiyetinde kalıyor.

Grip sayesindeki efor ile adına kalp check up`ı diyebiliriz, kalp eforu diyebiliriz, eforlu EKG diyebiliriz, Efor testi diyebiliriz mükemmel bir testten geçmiş oluyor.

Bu test grip sayesinde oluyor.

Ve gribal enfeksiyondan sonra kişinin kalbi daha ritmik, daha düzenli kalp damarları daha esnek ve düzenli çalışır hale geliyor. İçerisindeki ufak tefek tortular vb. var ise temizlenme eğilimde oluyor.

Burada şunu da belirtmek gerekiyor. Tabii ki bazı hasta grupları vardır. Kalp damar hastalıkları olanlar, geriatri dediğimiz hastalar, akciğer problemi olanlar, çocuk grubu hastalar için, gribal enfeksiyon olduğunda özel tedbir almak gerekir. Bizim burada bahsettiğimiz durum tamamen sağlıklı kimselerin yılda bir veya iki kez gribe yakalandığındaki durumunu anlatmak içindir.

Gribin akciğere faydası

Gribal enfeksiyonun bir diğer faydası da akciğerler içindir.

Akciğerler de bu sürede bol bol sekrasyon yapıyor, öksürük yapıyor, kapasitesini artırıyor.

En ince kılcal noktalarına, alveollerine kadar havalanma kapasitesini yükseltmiş ve kalp gibi kendini geliştirmiş oluyor.

Yine ağız burun akıntısı, göz yaşarması gibi hadiselerle sinüsler, burunlar, ağız yolları vb. temizlenmiş oluyor.

Beyin zarı, alın orta noktasının arkasından başlamaktadır. Dolayısıyla beyin zarına kadar beyin omurilik sıvısına kadar vücudun her tarafında baştan aşağı bir düzenlenme bir temizlenme bir arınma (detoksifikasyon sistemi) sağlanmış oluyor.

Aynı zamanda iştahımız azalıyor;

Vücut mümkün olduğu kadar az bir gıda ile kendini idare ettiriyor.

Niye?

Çünkü kalp sübmaksimal seviyede efor sarf ediyor.

Yani normalde tok bir insan spor yaptığında kalp krizi riski normalden yüksek olmaz mı?

Çünkü karnı tok olan kişinin midesine vücuttaki kanın belli miktarı gittiği için kalbe düşen pompalama yükü artar. Bu da kalbin yorulmasına sebep olur.

İşte yaratan öyle bir seviye ayarlamış ki grip olunduğunda bu sübmaksimal nabız sisteminde aşağı yukarı üçgün boyunca sindirimi de en aza iniyor. Mideye binen kan miktarı azalıyor. Böylece kalbe ekstra yük binmemiş oluyor.

Vücut 'bana gıda verme bana sıvı ver. Benim iyon ve tuz dengemi sağla. Bana oksijen hava lazım, perfüzyon lazım. Ben senden başka şey istemiyorum' demek istiyor.

Grip iken neler yapılabilir?

Bu sürede gıda olarak tavuk suyu çorba gibi sulu gıdalarla birlikte pişmemiş yemek olarak daha ziyade limon zencefil zerdeçal sarımsak sarımsaklı yoğurt gibi yiyeceklerle süreçrahat atlatılabilir.

Gripte alınan ilaçlar

`height=

Eskiden grip olanlar 'şifayı kaptım' diyerek istirahate çekilir ve ilaçfilan kullanmadan nane limon, ıhlamur gibi sıvı tüketerek dinlenerek geçiştirirdi. Şimdi gripte ilaçkullanımı hayli arttı; Ama bu ilaçların gribi iyileştirirken bünyedeki büyük bir ilahi organizasyonu da devre dışı bıraktığına da dikkat çekmemiz gerek.

Çünkü gribal enfeksiyon vücudun büyük hastalıklara virüslere mikroplara karşı savunma mekanizmasını geliştiren bir egzersiz bir antrenman bir tatbikat demiştik.

Grip olduğunda immün sistemi devreye giriyor ve vücut bakterilerle virüslerle savaşmaya hazırlıklı oluyor. Böylece daha sonra kanser hücreleri gibi daha büyük hastalıklara hazırlıklı oluyor.

Alınan ilaçlar ise bu sistemin gelişmesini önleyeceği için daha kötü tablolar karşısında vücutta istenilen sağlıklı tepki yeteneğini de engellemiş oluyor. Dolayısıyla sağlıklı bir kimsenin mevsimsel gribal enfeksiyonda ilaçkullanmaktan mümkün olduğunca uzak kalmasında fayda var. Çünkü grip bedenin askeri tatbikatıdır. Daha zorlu hastalıklara karşı vücudu eğitir.

Sağlıklı günler dileğiyle.