Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ilk zamanlarda Kur`ân-ı Kerim`i okumaya 'Bismike Allahümme' diye başlardı. 

Sonra Hû d Suresindeki 'Bismillâhi mecrâhâ..'Ayet-i celilesi inince 'Bismillah' ile okumaya başladı. 

Sonra 'Kul`id`ullâhe ev`idu`r-Rahmân' (İsra suresi, 110.) Ayet-i celilesi inince 'Bismillâhi`r-Rahman' okundu ve yazıldı.

  Neml Suresi`ndeki 'İnnehû min-Süleymâne; 'Ayet-i celilesi inince artık 'Bismillâhi`r-Rahmâni`r-Rahî m' okunup yazılmaya başlandı. 

Bundan anlaşılıyor ki Besmele-i Şerife her bir Surenin evvelinden bir âyet olmayıp Neml Suresinin 30. Ayetinin bir cüz`üdür. Ayet-i Kerime`nin tamamı olmayıp bir cüzü olduğundan hayız, nifâs ve cünüb bulunanlar Besmele-i Şerifeyi okuyabilirler. 

Bu da Cenâb-ı Hakk`ın bir lutfüdur. Nitekim 'Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resû lullâh' Kelime-i Şehadet`i Kur`ân-ı Kerim`den bir âyet olmayıp ayrı ayrı olduklarından her halde okunabilir.

'Bismi'deki isim kelimesi rifat yücelik manasınadır.

Cenâb-ı Hakk`ın isimlerinden 'Allâh' ism-i celili, Hak Teâlâ hazretlerine mahsus bir isimdir. Hak Teâlâ`nın zatına havas ve avam insanların her sınıfı ibadet ederler. Sıkıntılı zamanlarda ve zor işlerde herkes ona sığınır. 

Allahü Teâlâ akıl ile anlaşılmaktan münezzehtir. Allâhü Teâlâ`nın büyüklüğünü yarattıklarından idrak edebiliriz. Onun sanatlarında ve yarattığı şeylerde akıl durur. Herkes Allah`a ibadet etmekle iftihar eder.

'Er-Rahmâni`r-Rahî m' Cenâb-ı Hakk`ı medihdir ve çok ziyade rahmettir. Mevla`nın dünya ve ahiretteki nimet ve iyiliklerini bildirir. 

Şu halde Bismillâhi`r-Rahmâni`r-Rahî m: 'Dünya`da Allâhü Teâlâ`ya inananlara ve inanmayanlara ve âhirette ise yalnız ona inananlara nimet verici ve ihsan edici olan yüce Allâh`ın adına sığınarak bu işe başlar ve okurum' demektir. (Fatiha Tefsiri, İbn-i Kemal Paşa)