Ü niversitelerde uygulanan 'Bilimsel Hazırlık Programı' bazı tenakuzları içinde barındırıyor. Bugüne kadar da kimseden ses çıkmamış. Çünkü, yöneticiler konuları bilmiyor, sadece okuyor ve uyguluyor. Yorum ve muhakeme yapamıyorlar;

Şimdi yönetmeliğe bakalım

MADDE 30 &ndash (1) Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen öğrencilerden lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olanlar ile lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans veya doktora programı adayları için eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

AY: Lisansı dışında Y.L./Dr. yapmak isteyenler için geçerli.İki örnek

1/ Konservatuar lisans mezunu, bu programa giremiyor. Ancak, Tarih-Coğrafya-Biyoloji v.b. düşünürse dahil olabiliyor.

2/ İşletme Fak. lisans mezunu, müzik alanında isterse bu programa kayıt olmak zorunda.

(2) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

AY: Hazırlık programı dersleri,normal Y.L./Dr./Sy. dersleri yerine geçemiyor. İşte tehlike geliyor, 'ancak' diyerek kapıyı aralıyor.

Bizim yönetmelikleri 'ancak' kelimesi kurtarmıştır. 2.md. olduğu gibi, önce yasaklıyor,sonra yönetime bırakıyor. 'Yasak' olan şey yasaktır. 'Alan/benzer-yakın alan dışında' bir kişiye Y.Lisans ve Dr. yaptırılması zaten bilim/sanatın ruhuna aykırıdır.

(3) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar senato tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenir.

AY:Demek ki, lisans eğitiminden daha yoğun,sıkı koşullar var;

(4) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dahil edilmez. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez.

AY: Bu süre 2 akademik yarıyıldır (1 yıl) ve süre başka eğitimleri kapsamamaktadır.

 

LİSANSÜ STÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

Özel öğrenci kabulü

'MADDE 31 &ndash (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrencilik ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler senato tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenir. Lisansüstü programa kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemlerinde, muafiyet verilen dersler ilgili lisansüstü eğitiminde verilen derslerin %50`sini geçemez.'

Yanlış örnek

'(4) Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Ancak üniversite senatosunun kararı ile ALES puanı aranabilir.'

Yönetmelik kesin olmalıdır.Ayrıca bir kurum tekil, bir kurum çoğul yazılmaz; ABD ve ASD yazılmalıdır.

Doğru yazım:

'(4) Güzel Sanatlar Fakülteleri nin ve Devlet Konservatu(v)arları nın, Enstitülerdeki ABD ve ASD ye öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Ancak üniversite senatosunun kararı ile ALES puanı aranabilir.'

'(4) Güzel Sanatlar Fakülteleri nin ve Devlet Konservatu(v)arları nın, Enstitülerdeki ABD ve ASD ye öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz.Ancak üniversite senatosunun kararı ile ALES puanı aranabilir'.

'Aranmaz' demişsin, daha neden 'ancak' diyip kapı açıyorsun ki?

Bilhassa Müzik ve Güzel Sanatlar da 'Alan/benzer-yakın alan' dışında bir kişiye Y.Lisans ve Dr. yaptırılarak, Müzik ve G.S. kurumlarına kadrolu atanması, yönetmeliklere göre yanlıştır.Hiçbir Y.L./Dr. eğitimi, Lisans eğitimini karşılamaz;

Bunun için, 'müzik yetenekli' gençlerin eğitim almaları için bir madde zaten geçerlidir. Ama, bu eğitimi alanlar, lisans dışı alanda kadrolu atanamazlar. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar 'öğrencilik haklarından' bile yararlanamamaktadır.

e-posta: [email protected]

Göktan Ay (twitter) @drgoktanay