`height=

Bingöl Ü niversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak Bey ile yaptığımız söyleşinin ikinci gününde soru cevaplarla siz aziz okurları baş başa bırakıyorum. 

Sayın Hocam, 2006`dan sonra kurulan üniversiteler arasındaki yeriniz nedir?

Ü niversitemiz, 2019 Web of Science verilerine göre devlet üniversiteleri yayın performansı sıralamasında Türkiye`de 6. sıraya yükselirken, 'Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması' alanında pilot üniversite olarak belirlenen 15 üniversite arasında yayın performansına göre de ilk sırada yer alarak büyük bir başarıya daha imza attı. 108 Devlet Ü niversitesi`nin yayın performansı sıralamasında 6. sırada yer alan Ü niversitemiz, Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması alanında pilot seçilen 15 üniversite arasında 1. sırada, 2006-2008 yılları arasında kurulan 41 devlet üniversiteleri arasında 2. sırada, Doğu Anadolu Bölgesi`nde yer alan 15 üniversite arasında 1. sırada bulunuyor. 2019 yılında 355 indeksli yayın üreten üniversitemizde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı oranı 1,40 toplam öğretim elemanı başına düşen yayın oran ise 0,56 olarak belirlendi. Son olarak AD Bilimsel İndeksi tarafından yapılan 'AD Bilimsel İndeksi 2022 Versiyon 1' araştırma sonuçlarına göre Ü niversitemiz, ülkemizde 2000 yılı sonrası kurulan bölge üniversiteleri arasında 1 inci sırada yer alırken, 2000 sonrası kurulan üniversiteler arasında ise 8`inci sırada yer aldı. 125 devlet üniversitesi sıralamasında 16`ncı sırada yer alan Ü niversitemiz, değerlendirmeye giren tüm üniversiteler sıralamasında ise 26.`ncı sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. AD Scientific Index`, kurumsal bazda üniversiteler arasında yaptığı sıralamanın yanı sıra Türkiye`deki Ü niversitelerde çalışan bilim insanlarının da sıralamasını yapıyor. İlk 10 bin bilim insanı arasından yapılan değerlendirmede üniversitemizden bu sıralamada 14 akademisyen yer aldı.

2007 yılında kurulan üniversiteler arasında yeriniz nedir?

Ü niversitemiz 2007 yılı sonrası kurulan üniversiteler arasında bölge itibariyle en iyi üniversitelerden biridir. Akademik, idari ve öğrenci sayısı açısından da hatırı sayılır bir noktaya gelen ve fiziki yapısını da neredeyse tamamlayan üniversitemiz, akademik derinliğe öncelik vermektedir. Nitekim yayınlanan üniversite sıralamaları üniversitemizin farkını ortaya koymaktadır. Ü niversitemiz kişi başına düşen yayın sıralamasında Türkiye üniversiteleri arasında 6. sırada yer almıştı. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 'AD Bilimsel İndeksi 2022 Versiyon 1' tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Ü niversitemiz ülkemizde 2000 yılı sonrası kurulan bölge üniversiteleri arasında 1`inci sırayda yer alırken, 2000 yılı sonrası kurulan üniversiteler arasında ise 8`inci oldu. 125 devlet üniversitesi sıralamasında 16`ıncı sırada yer alan üniversitemiz, değerlendirmeye tabi tutulan tüm üniversiteler arasında ise 26`ıncı sırada yer alarak önemli bir başarı gösterdi. Bundan sonra da önceliğimiz her zaman ve her açıdan kalite olacaktır.

`height=

Türk Ü niversitelerinin dünyadaki yerini nasıl görüyorsunuz?

Gün geçtik üniversitelerimiz çok daha nitelikli hale geliyor. Ü niversitelerimizde hatırı sayılır akademik çalışmalar ve projeler yürütülmektedir. Özelikle bir kısım üniversitelerimiz araştırma ve bir kısım üniversitelerimizin de bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma alanında belirlenmesi nitelikle çalışmaların yürütülmesine katkı sağlayacaktır. Ü niversitelerimizde nitelikli çalışmalar yapıldıkça Avrupa üniversiteleri arasında yerimiz/görünürlüğümüz artacaktır.

Ü niversitenizin tercih edilecek yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var?

Erasmus ve Mevlana programları kapsamında Ü niversitemizi tercih eden yabancı ülke öğrencilerinin geldiği ülkeler Polonya, Çekya, Ukrayna, Romanya, Malezya, Pakistan, Litvanya, Letonya bulunmaktadır. Ü niversitemiz öğrencileri de Erasmus değişimi kapsamında tüm Avrupa ülkelerine gitmektedir. Yine Mevlana Değişim Programı kapsamında Irak ve Ukrayna`ya giden öğrencilerimiz var. Erasmus ve Mevlana programlarından bağımsız da birçok üniversitemize lisans, yükse lisans ve doktora yapmak üzere gelen öğrencilerimiz bulunmaktadır.

Yakın, orta ve uzun vadede üniversite için projeleriniz nedir?

Yakın zaman projelerimiz arasında yapımı devam eden Diş Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Teknokent binası ve arıcılık kompleksinin bitirilmesi projeleri bulunmaktadır. Orta ve uzun vade projeleri arasında YÖK`e Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi, Fizik Tedavi Fakültesi ile ilgili olarak yaptığımız başvuruların sonuçlanması ve bu alanda çalışmamalara başlamak bulunmaktadır. Bunların sonuçlarının olumlu olmasını bekliyoruz. Daha iyi bir Bingöl daha fazla bilimsel çalışmanın yanında halkına daha iyi hizmet sunan bir üniversite olmayı hedefliyoruz.

`height=

Koronvirüs dolaysıyla eğitim ve öğretim bir paradigma değişimi yaşandı. Bu durumu yükseköğretimde yeni bir paradigma değişikliği olacağını düşünüyor musunuz?

Öncellikle yüz yüze iletişimin en etkili iletişim şekli olduğu kabulünden yola çıkarsak en iyi eğitimin ve öğretimin de yüz yüze olacağı kanaatimiz tamdır. Ancak dijitalleşen dünyada eğitim alanında da bir paradigmanın yaşanacağı olası bir durumdur. Özelikle belli alanlarda online eğitim, panel, seminer ve benzeri çalışmalar ön plana çıkacaktır. Öğrencilerin özellikle sahip olduğu iletişim araçlarında yaşanan sıkıntılar, yaşadıkları mekânlardaki internet alt yapınsın yetersiz olması gibi durumlar bazı öğrencilerimiz için dezavantajlı olabilmektedir. 

Rektörlükte ikinci dönem ve bir nevi ustalık dönemindeki hedefleriniz nelerdir?

2016 yılında başladığım rektörlük görevimin ikinci dönemindeyim. Bu süre zarfında Ü niversitemizin fiziksel alt yapısını nihayetlendirmek üzereyiz. Bundan sonra da çok başarılı bir şekilde devam eden akademik çalışmalarımıza daha da yoğunlaşacağız. Nitelikli bir üniversite olmak önceliğimizdir. 

Bilimsel yayınlardan geri kalmadım!

`height=

Rektör sırasında bilimsel kitaplarda yayınladınız. Bu kitapları kısaca tanıtır mısınız?

Aslında yöneticilik akademik çalışmaları olumsuz etkiliyor. Ama yine de mümkün olduğu kadar akademik çalışmalarımı devam ettirmeye çalıştım. Bazı makale ve kitap çalışmalarım oldu. Alanımla ilgili şimdiye kadar yaptığım temel kitap çalışmalarımı şöyle sıralayabilirim: Gazali`nin Mantık Anlayışı, (Elis Yayınları, Ankara 2005), Stoa Mantığı ve Farabi`ye Etkisi, (Araştırma Yayınları, Ankara 2006), Porphyrios ve İbn Sina Mantığında Tümeller, (Araştırma Yayınları, Ankara 2011), Ana Hatlarıyla Mantık, (Ensar Neşriyat, İstanbul 2012), Temel Esaslarıyla Mantık, (Lefkoşe 2015), Düşünce Geleneğimizde Mantık, (Ensar Neşriyat, İstanbul 2016). Rektörlüğü yaparken bilimsel yayınlardan da geri kalmadığımı rahatlıkla söyleyebilirim. 

`height=

Bu kitapların yanı sıra bazı arkadaşlarımızla Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı`nca çevirisini, incelemesini yaptığımız eserler nelerdir? 

Mantık Risaleleri (Çeviri Yazı, İnceleme: İbrahim Çapak, Mesud Öğmen, Abdullah Demir). Mizânu`l-Ukû l Fi`l-Mantık Ve`l-Usû l: Mantık ve Metodoloji (Çeviri Yazı: İbrahim Çapak, Harun Kuşlu, Metin Aydın), El-Kıstasü`l-Müstakim: Dosdoğru Ölçü (Çeviri, İnceleme: İbrahim Çapak). Usû l-i Cedî de Zübdesi (İnceleme-Metin: İbrahim Çapak, Mesud Öğmen, Abdullah Demir). Et-Takrî b Li-Haddi l-Mantık (Çeviren ve Hazırlayan: İbrahim Çapak, Yusuf Arıkaner). Tercüme-i Burhan-ı Gelenbevi, (İnceleme- Çeviri Yazı: İbrahim Çapak, Mesud Öğmen, Abdullah Demir). Miftâhu l-Fünû n Mantık Dersleri, (İnceleme- Çeviri Yazı:, İbrahim Çapak, Mesud Öğmen, Demir, Abdullah).

Ü niversite olarak bir radyo istasyonu kurduğunuz haberini aldım. Ne tür yayınlar yapıyorsunuz?

Ü niversitemizde Radyo Kampüs ismiyle kuruduğumuz bir radyomuz var. 92.1 frekansından yayın yapıyoruz. Radyomuz Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Medya ve İletişim Programı öğrencilerine derslerde uygulama imkânı sağlarken, özellikle üniversitemizde yapılan çalışmaların, etkinliklerin duyurulması ve  öğretim elamanlarımızın alanları ile ilgili programlar yapmalarına imkan sağlıyor. 

Yarın:  Bal üretiminde öncülük yapıyoruz