`height=

Bingöl Ü niversitesi`ne ilk gelişim 2017 idi. Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak`ın rektörlüğünün ilk yıllarındaydı. Gençve dinamik rektör İbrahim Bey ileriyi dönük ideallerini anlatmıştı. O yıl yaptığım söyleşi daha sonra 'Rektörler Konuşuyor' (Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık, 2020) kitabımda neşredildi. Son beş yılda Rektör İbrahim Bey üniversite kampüsünü yemyeşil haline getirmiş, şehrin yanı başındaki yerleşkesi, ulaşım kolaylığı ve öğrenciler için yeterli sayıda bulunan KYK yurtları ile Bingöl şehrine yakışım bir üniversite olmuş. Bu güzel üniversitemizde, 'Mesnevi`de Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik' konulu bir konferans verdim. Öğrencilerin büyük bir dikkatle dinlemeleri geleceğimiz açısından ümitlendirdi. 

Bingöl Ü niversitesinin sahip olduğu güzel fiziki alanlarının yanında merkezi laboratuvarları ve birim laboratuvarları, hayvan hastanesi, ziraat fakültesi uygulama bahçesi, donanımlı derslikleri, merkezi kafeteryası, termal tesisleri, spor salonları, halı sahası, konukevi, sağlık merkezi, kampüsler arası bağlantı yolları, yürüyüş ve bisiklet yolları ile öğrencilerime eğitim süreçlerine katkı sunduğu gibi 36 öğrenci kulübü, kültürel faaliyetleri ve sosyal yaşam alanlarıyla güzel hale getiren bir öğrenci dostu üniversitesi haline getirilmiş. Ayrıca üniversitenin modern kütüphanesi 1200 kişilik okuma salonu, konferans salonu, özel çalışma odaları, kantini ve içerisinde bulundurduğu 100 bine yakın kitabıyla öğrencilere hizmet sunuluyor.

  Bingöl Ü niversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi hocamızla ile Mevlana ve Mesnevi üzerine sohbet ettik. Bu güzel ve şirin Bingöl ilimizde değerli arkadaşım ve meslektaşım Bingöl Ü niversitesinde öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Baş, onun vesilesiyle tanıştığım Prof. Dr. Zafer Şerbetçi ve Bakırköy İmam-Hatip Lisesinden öğrencim Doç. Dr. İbrahim Usta`yı görmek ayrı bir sevinçkaynağı oldu. Söyleşinin gerçekleştirilmesini katkısında dolayı Bingöl Ü niversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mahmut Yıldırım ve ekibine de teşekkür ediyorum. Bingöl Ü niversitesinin çalışkan Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile gerçekleştirdiğim bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyorum.

`height=

Sayın Rektörüm öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Bingöl`de doğdum, ilk ve orta eğitimimi Bingöl`de, lisans ve yüksek lisansımı Marmara Ü niversitesinde, doktoramı ise Gazali`nin Mantık Anlayışı isimli tezimle Ankara Ü niversitesinde tamamladım. Kırklareli Atatürk Lisesi ve İstanbul Ü sküdar Esat Paşa İmam Hatip Lisesinde kısa bir öğretmenlik tecrübesinden sonra Sakarya Ü niversitesinde Araştırma Görevlisi oldum. 2006 yılında doçent, 2012 yılında profesör unvanını aldım. İstanbul Ü niversitesi öğretim üyesi olarak görevlendirme ile 2014-2016 yıllarında KKTC Yakın Doğu Ü niversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendim. Bu görevim ile birlikte kurucularından olduğum Yakın Doğu Ü niversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Müdürlüğü ve KKTC ÖSYM Koordinatörlüğü görevini yürüttüm.  Başta Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayın Kurulu Ü yeliği olmak üzere birçok kurumda ve dergide yayın kurulu üyeliği ve editörlük yapmaktayım.  

Bingöl üniversitesine rektör olduktan sonra üniversiteden neler değişti? 

2007 yılında kurulan, 2008-2009 öğretim yılında Ziraat Fakültesi ile eğitim çalışmalarına başlayan Ü niversitemiz, bugün 9 Fakülte, 5 Enstitü, 1 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu, 21 adet Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2 Merkezi Laboratuvar ile öğrenim hayatına devam etmektedir.  Bingöl Ü niversitesi, 14 yıl gibi kısa süre içerisinde 82 ön lisans, 52 lisans, 48 yüksek lisans ve 16 doktora programı olmak üzere toplamda 198 programda öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. 2016-2021 Akademik Yılları arasında Ü niversitemiz bünyesine 1 Fakülte, 1 Enstitü, 1 MYO İle 37`si ön lisans, 15`i Lisans, 47`si de Lisansüstü olmak üzere 96 yeni bölüm program katıldı. 

Bina sayımız 34 ve kapalı alanımız 218 bin metre kare iken bugün bina sayımız 55 ve kapalı alanımız 281 bin 200 metrekaredir. Kampüs açık alanımız 110 hektardan 314 hektara çıkarıldı. Mezun öğrenci sayımız 5 bin 868 iken bugün 23 bin 351`dir. Kültürel ve bilimsel etkinlik sayısı toplam 211`den 600`ün üzerine çıktı. 50`ye yakın yerelde ve ulusalda iş birliği protokolü imzaladık. Bu protokollerle üniversitemizin imkânlarını paylaşmayı ve imkânlarını güçlendirmeyi hedeflemiş, ilimize ve ülkemize katkı sunacak projeler üretilmiştir. 

17 Bin Öğrenci

`height=

Bingöl Ü niversitesi şehir, bölge ve Türkiye için ne ifade ediyor ve Türk bilim alanına yaptığı katkıları üçkalemde sıralarsanız neler söylersiniz?

Bingöl ili, artık bir üniversite şehridir. Ü niversite şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda değişiminin ve dönüşümünün öncü kurumudur. Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma` alanında pilot olan üniversitemiz ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için arı ve arı ürünleri alanında ciddi projeler yürütmektedir. Bu projeler sonuçlandığında bölgesel ve ulusal katkılarını müşahede etmiş olacağız. Ü niversitemizde yürütülen projelerin yanı sıra nitelikli akademik yayınlara da ağırlık verilmektedir. Nitekim üniversitemizin kişi başına düşen yayın sıralamasında Türkiye üniversiteleri arasında altıncı sırada yer alması bunu göstermektedir. Ayrıca 17 bine yakın öğrencimizi en iyi şekilde yetiştirmek ve ülkemiz için gelecekte güzel işler başarmaları arzusundayız. 

Sizce üniversitelerin temel acil sorunları ve çözüm yolları nelerdir?

Elbette üniversitelerin amacı kalite olmalıdır. Kaliteli proje, kaliteli öğretim elemanı, kaliteli öğrenci, kaliteli personel vs. aksi halde hedeflenen amaçlara ulaşmak mümkün olmaz. Ayrıca kanaatimce üniversitelere sadece ilgili bölgelerden gelen öğrencilere yönelik önlemler almak ve Türkiye`nin her yerinden üniversitelere öğrenci akışını sağlamanın yollarını aramak gerekir. Çünkü Anadolu`daki üniversitelerimiz yerelleşme riski ile karşı karşıya kalmak durumundalar. Arzumuz bölgesel değil uluslararası arenada yer alan üniversitelerden biri olmaktadır. Bu da her alanda nitelikli çalışmalarla mümkündür.

Yakın ve uzak hedef olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz bu alanda ki çalışmalarınız nelerdir?

Her şeyden önce kaliteli bir üniversite olma hedefimizi gerçekleştirmek için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Ayrıca Bölgesel Kalkınma ve Misyon Farklılaşması alanında seçildiğimiz Tarım ve Havza Bazlı çalışmalarımızı da en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Bilimsel yayın alanında da durumumuz fena değil ama daha iyi olmak için de akademisyenlerimiz çalışmalarını süründürmektedir. 

`height=

Ü niversite Rektörü olmak nasıl bir duygu, hissiyatınızı paylaşır mısınız?

Her görevin sorumluluğu olduğu gibi rektörlerin de büyük sorumluluğu var. Rekabetçi bir dünyada var olmak ve varlığınızı devam ettirmek için çok çaba sarf etmek, üretken ve uyumlu bir ekiple işleri yürütmek gerekiyor. Rektörlük güzel bir duygu olmakla birlikte üniversitenin ve dolayısı ile ilin alanla ilgili sorumlulukları çok fazla bu sorumlulukları layıkıyla yerine getirmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Bingöl Ü niversitesi, nüfus olarak küçük bir bölgede yer almasına rağmen birçok alanda başarıları ile gündeme getirmeyi nasıl başardınız?

Gençbir üniversite olmasına rağmen üniversitemiz birçok alanda öne çıkmayı başarmıştır.  Birçok akademisyenimizin TÜ BİTAK ve çeşitli devlet kurumları ve üniversiteler ile de ortak çalışmaları bulunmaktadır. Aralık 2021`de yayınlanan 'AD Scientific Index (AD Bilimsel indedeksi) 2022 Versiyon 1' sonuçlarına göre Ü niversitemiz, ülkemizde 2000 yılı sonrası kurulan bölge üniversiteleri arasında 1`inci sırada yer alırken, 2000 sonrası kurulan üniversiteler arasında ise 8`inci sırada yer aldı. 125 devlet üniversiteleri sıralamasında 16`ıncı sırada yer alan üniversitemiz, değerlendirmeye giren tüm üniversiteler arasında ise 26`ıncı sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Örneğin Türkiye`nin ilk Kıraat Merkezi ve İlk Kıraat Enstitüsü üniversitemizde açılmıştır. YÖK tarafından Ü niversitemize 19 Haziran 2020`de Teknoloji Transfer Ofisi kurulum izni verilmesi ile bu alanda önemli bir adım adıldı. Ü niversitemizde TTO`nun kurulması ile üniversite ve sanayi-kamu işbirliğinin artırılmasına yönelik önemli projeler yürütülecek.

Yarın:  Kendi kulvarımızda birinci sıradayız!