İster yılların deneyimine sahip ev hanımı olun, isterseniz yılların tecrübesiyle uzman aşçı;
Yaptığımız yemeklerde iyi sonuçlar alabilmemiz, kullandığımız malzemeden, takip ettiğimiz reçeteye bir çok unsura dayalıdır.
İyi yemek yapabilmenin gerektirdiği bilgi ve birikimin haricinde, en çok yapılan ve telafisi olmayan 10 hatayı sizler için tespit etmeye çalıştım.

1. DAĞINIK VE PLANSIZ ÇALIŞMAK
Yapıcağınız işe göre hazırlanmadan hareket etmek, her zaman bir şeylerin ters gitmesine sebep olur.
Yemek yapmak dört aşamadan oluşur Planlama, Ön hazırlık, Pişirme ve Sunum. Profesyonel aşçılar hiçbir zaman 'mise en place' dediğimiz ön hazırlık aşamasını tamamlamadan pişirmeye başlamazlar.

2. YANLIŞ EKİPMAN 
Kimileri için en lezzetli yemekler tarihi kuzinelerde, kimine göre ise son teknoloji pahalı mutfak ekipmanları ile pişer. Önemli olan elinizdeki ekipmanın yapacağınız yemeye uygun olmasıdır.Buna örnek olarak mutfağında odunlu fırını olmayan bir aşçının menüsüne odun ateşinde pişmiş pizza koymasını gösterebiliriz. Birçok lezzet alternatif çözümlerle elde edilemez;  

3. UCUZ, KALİTESİZ VE TAZE OLMAYAN MALZEMELER
İyi yemek ancak kaliteli ve taze malzeme ile yapılır. Maliyeti azaltmak için kısıntılar yaparak hiçbir zaman başarılı olamazsınız. Günlük temin edilen taze sebzeler doğru saklanmalı ve hazırlanmalıdır, sebzeleri pişirmeye yakın doğrayarak besin değerlerini kaybetmelerini önleyebiliriz.

4.SAĞLIKSIZ OPSİYONLAR 
Aşçı ürettiği yemeğin lezzetli olmasından sorumlu olduğu kadar sağlıklı ve hijyenik olmasından da sorumludur. Sağlıklı pişirme methodlarını bilip uygulamalı, doğal ve katkısız ürünler seçmeye dikkat etmelidir. Bir menünun besin değerlerini iyi hesaplayabilmelidir. 

5. DOĞRU KAP KACAK VE APARATLARI KULLANMAMAK
İhtiyacımız olan araçve gereçleri yapacağımız yemeğe uygun boyda, ebatta ve özellikte temin etmeliyiz. Özel aparatlar gerektiren bir üretimi elimizde olmadığı için farklı araçgereçlerle yapmaya kalktığımızda doğru sonuçalamayız. 

6. YEMEĞİ TERKETMEK
İyi yemek ilgi ister. Başımıza gelmiştir: birçok sebepten dolayı ocağın başını kısa bir süreliğinede olsa terk etmişizdir, döndüğümüzde mutlaka yemeği olumsuz etkileyecek bir şeylerle karşılaşırız.En kolay yemeklerden olan tencere yada fırın yemekleri dahi olsa yemeği sık sık kontrol etmeli, başından ayrılmamalıyız. 

7. TADINA BAKMADAN PİŞİRMEK
Yemek yaparken belli aşamalarda tadına bakarak tuzunu ve baharatını gerektiği ölçüde ayarlamalıyız.Bir aşçının en önemli silahı olan baharatları nerede ve nasıl kullanması gerektiğini çok iyi bilmesi gerekir.Birbiri ile uyuşan tatlar kullanılırken baskın gelebilecek lezzetlerden kaçınılmalıdır.Genelde yemeğin tuzu bir miktar pişerken eklenir, pişmesi bitimine yakın tamamlanır, bu en garanti yöntemdir. Kendimiz tadına bakmadığımız hiçbir şeyi misafirlerimize sunmamalıyız.

8. ISIYI KONTROL ETMEMEK
Hangi pişirme tekniğini uygularsanız uygulayın ısının doğru miktarda ve yöntemde kullanılması şart. Alev her zaman sizin kontrolünüzde olmalı, farklı aşamalarda ateşi kısmalı açmalı, gerektiği kadar ısıyı yükseltip alçaltmalısınız.

9. ZAMANI İYİ HESAPLAYAMAMAK
Vaktinden önce yapılan yemeklerin doğru şekilde muhafaza edilebilmesi zor olur. Sıcak tutmaya çalışırken ya da yeniden ısıtırken yemekleri kurutabilir hatta yakabiliriz. Uzun süre bekleyen yemeklerin kıvamında, lezzetinde, dokusunda ve görüntüsünde bozulmalar olucaktır. Plansızca son dakikaya bırakılan işler ile gereken servis saatinde yetişmeyen yemekler misafirlerin memnuniyetsizliğine sebebiyet verir. 

10. YANLIŞ PORSİYONLAMA VE SUNUM 
Bu kadar özen göstererek yaptığımız yemeklerin son aşamasında da   dikkatli davranmalıyız. Porsiyonun ebatından, yemeği sunduğumuz tabağa kadar özen göstermeliyiz. Sunum lezzet kadar önemlidir.