`height=

Aşk Tarifi (Köri Soslu Fransız Yemeği) 2014 yapımı bir film. Aşk deyince kafalar karışıyor tabi ve işin içinde 'tarif' varsa daha da karışık. Aşk nasıl tarif edilir ki? İlk kitabımın adı 'Bana Aşkı Anlat'tı. Oldukça cesur muşum demek ki! Ya şimdi? Belki bir omlet tarifini anlatacak kadar 

Mesela aşkı Kafka`dan mı dinlemek isterdiniz yoksa Nazım`dan mı, belki de İran`ın Kafka`sı olarak ünlenmiş Sadık Hidayet`ten? İkinci Yeniler olarak bilinen şairlerimizi de es geçmemek lazım bu anlamda; Kafka Milena`ya olan aşkıyla bilinir ama bana göre ondan korkuyu dinlemek gerekir. Edip Cansever`se gençlik dramının ardından eminim yaşadığı hiçbir aşka inanmamıştır, Nazım`sa en çok kendine âşıktı bence, kadınlar da Ona. Bana gelince benim sadece soyadım  şık ve tarif olarak sadece omlette iddialıyım  Hassan Kadam gibi  

Herkesin bir hikâyesi var tıpkı senin gibi. Evet sen, şu an bu satırları okuyan sen; Bilmediğimiz gerçeklerin gölgesinde yaşıyoruz her birimiz. İşte bahsetmek istediğim filmde de herkesin kendine ait bir hikâyesi ve yaşam mücadelesi var en az senin mücadelen ve en az benim mücadelem kadar. 

Bombay`da yaşaya Hassan Haji bir ayaklanma sonucunda eşini ve lokantasını kaybeder ve ailecek Fransa`ya göçederler. Bu onlar için büyük ve zorlu bir deneyim olacaktır. Çocuklar önce itiraz eder. Çünkü babalarının bulduğu restoranın karşısında Fransa`nın en iyi restoranı vardır öyle ki restoran dünyasının Oskar`ı olarak bilinen Michelin Yıldızına sahiptir. Bir çeşit puanlamadır bu. Ve işte bu restoran da buna sahiptir. Tüm bunların farkında olan çocuklar babalarına karşı gelir. 'Hayır, karşımızda böyle bir restoran varken biz burada iş yapamayız!' Öte yandan bu restoran zaten kapısına çoktan kilit vurmuş eski bir restorandır. O da zamanında karşı restoranla baş edememiştir. Ama  babanın umrunda bile değildir. Hint lezzetlerine, baharatlarına ve kendine çok güvenir.

Karşı restoranın sahibesi (Helen Mirren) Hintlilerin hummalı çalışmasını fark eder ve önce önemsemez ta ki gençşefle yüzleşene kadar. Dostluğu ve samimiyeti sonuna kadar hissettiren harika bir film.

Benden de bu kadar; İzleyin ve emin olun başucu filmlerinizin arasında yer alacak bu romantik dram. 

Sosların arasına karışmış kibri tadacaksınız, tevazua biraz baharat serpeceksiniz, soğanlar o kadar hızlı doğranacak ki sanki birazdan soğan değil şefin parmaklarını yiyecekmişsiniz gibi hissedeceksiniz; Ama en güzel tarif yine de aşkın tarifi olarak kalacak hafızalarınızda.