Liderlik ve proje gibi kavramlardan hazzetmediğimi saklamaya gerek yok. Sık kullanıldığı ve kullanıla kullanıla tüketildiği için rastlaşmaktan pek hoşlanmadığım 'proje'ye fazlasıyla mesafeliyim.

Ticari yaşamda değersiz bir metaya dönüşen bu iki kavrama saygı kazandıracak bir gençten söz etmek gereği duysa benim ilk tercihim Alparslan Demir olurdu. İsmini nerede ve nasıl gördüğümü gayet iyi hatırladığım bu yetenekli gençile henüz yüz yüze gelme imkanı bulamadık. Bu duruma Alparslan'dan daha fazla üzüldüğümü söylemekte beis yok.

Kısa bir süre önce hayli fırtına koparan Forbes GençLiderler listesinde de ismine tesadüf ettiğim Alparslan ile sosyal medya üzerinden tanışmıştık. Tanışmaktan öte tanımıştım. Ortak bir arkadaşımızın beni de çileden çıkartan mesajlarına istikrarlı bir şekilde eleştiriler yazıyor ve her defasında haklı olmanın özgüveniyle heyecanı yüksek fikirlerini paylaşıyordu. Galiba fikirlerimizin benzerliğinin getirdiği bir dikkat sonucu ismini hemen hafızama kazımıştım. Sonrasında ise istesem de bu ismi hafızamdan silemeyeceğimi imzasını attığı işlerle anladım.

Kitap ve kültür hayatıyla yoğun bir şekilde ilgilenen Alparslan'ın yayıncılık dünyasının içinde olduğunu düşünüyordum, yanılmamışım. Türkiye'nin en sempatik işlerinden birinin onun kurucu düşüncesiyle şekillendiğini öğrendim ve çok mutlu oldum. Biryudumkitap adıyla geliştirdiği sosyal medya çalışması kısa zamanda geniş bir mecraya dönüşmüştü.

Goethe'nin izinden gidip, 'İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaçmantıklı cümle söylemelidir.' diye seslenen Alparslan, bu hülyasını somut bir uygulamaya dönüştürmeyi de başardı.

Binlerce kişi tarafından takip edilen hesapları daha sonra mobil uygulamalarla perçinleyen Alparslan ve arkadaşları 'Memlekette okumaya zaman bulamama, ne okuyacağını bilememe gibi sorunları çözmeye odaklı girişim, popülarite değil edebiyat kaygısı güdüyor. Sadece edebiyat dünyasının tanınmış yazarlarından değil, gençkalemlerin de eserlerinden pasajlar yayımlıyor. Çoğunlukla Türk Edebiyatına yer verilen içeriklerde zaman zaman dünya edebiyatından da izler oluyor. Siz de aramıza katılın, hep birlikte okuyalım.' sözleriyle hem bu ilginçgirişimlerini anlatıyorlar hem de aralarına katılmamız için çağrıda bulunuyorlar.

Geniş bir destekçi ekibiyle sosyal medyanın en sempatik mecralarından biri olmayı başaran Biryudumkitap, çok sevdiğim mottosuyla güzel bir tavsiyede bulunuyor. 'Her sabah bir yudum kahve, bir yudum kitap kalbinize iyi gelir.' sözleriyle ömrümüzden geçen her bir güne küçük de olsa bir edebi metni yerleştirmeyi öğütlüyor ve e-posta kutumuza her sabah 5 dakikada okuyabileceğimiz, en iyi hikâye ve roman pasajlarını gönderiyor. Abonelik için adınızı ve e-postanızı bırakmanız yeterli. Güne 'Biryudumkitap' ile başlamak için her sabah saat 08.00 de e-postanızı kontrol edebilirsiniz.

Biryudumkitap'ın geliştirdiği bir diğer proje ise Birkutukitap Vaktini ve ilgisini daha yoğun bir şekilde kitaba ayıranlar için geliştirilen bu uygulamada ise 'Sizin için pek çok yayınevinden onlarca kitap okuyup üçgüzide kitap seçer. Bu kitapları, sizleri okumaya teşvik edecek küçük hediyelerle birlikte bir kutuya koyar. Ay boyunca yaptığınız aboneliklerde bir sonraki ayın en geç10'unda kitaplarınız elinizde olacak şekilde kutunuzu gönderir.'

Peki bu kitapları kim, nasıl seçiyor diye merak mı ediyorsunuz, yanıtını bulmanız güçdeğil. Aslında iki uygulama da birbirini destekleyen ve besleyen bir içeriğe sahip. İşte kendi anlatımlarıyla Birkutukitap'ın öyküsü 'Bir Kutu Kitap, tek bir göze sahip değildir. Türkiye nin dört bir yanında yaşayan ve hayatının tamamı yahut uzun bir perdesi edebiyata değmiş Biryudumkitap hakemleri, Edebiyat Kutusu nun seçkisini yapmak için her ay onlarca kitap okumaktadır.'

Çok sevgili Alparslan'ın şahsından yola çıkarak söz ettiğim bu iki uygulamanın da bir kişinin kişisel zevklerinden çok daha fazla anlamlar ifade ettiğini tahmin ediyorsunuzdur. Zaten Alparslan'ı farklı kılan liderliği de işlerini konuşturabilmesinden geliyor. Siz de bir kaçdakikanızı ayırıp, kitapların dünyasında yerinizi alabilirsiniz. Yapmanız gereken şey bu iki sosyal medya üzerinden bu iki çalışmaya üye olmak.