Gazeteci ve siyasetçi Cemil Sait Barlas'ın oğlu olan Mehmet Barlas 1942'de Ankara'da doğdu.

 1971'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Mehmet Barlas, 1968'de Canan Barlas'la evlendi. Çiftin bu evlilikten iki çocuğu oldu.

Türkiye Milli Talebe Federasyonu'nda basın komisyonu başkanlığa yapan Barlas, gazetecilik mesleğine öğrencilik döneminde babasının kurucusu olduğu Son Havadis gazetesinde başladı.

Profesyonel gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde başlayan Barlas, 12 Mart Muhtırası sonrası gazeteden çıkarıldı.

Ardından İsmail Cem'in genel müdürlüğü döneminde TRT'de iç ve dış haberler danışmanlığı görevinde bulundu.

Gazeteciler Cemiyeti'nin 1968 yılında düzenlediği yarışmada, inceleme dalında birincilik ödülü aldı.  Türkiye'de yayımlanan gazetelerin birçoğunda çalışan Mehmet Barlas Son Havadis, Cumhuriyet, Resmî Gazete, Günaydın, Milliyet, Güneş, Tercüman, Hürriyet, Türkiye, Sabah, Yeni Şafak, Zaman, Star, Akşam ve Posta gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.

Star TV, ATV, Show TV ve TGRT’de günlük haber yorumculuğu yaptı. 2003 yılında kızı Ela Barlas ile haber programı hazırlayıp  sundu.

2008'de kısa bir süre ATV'de ana haber bülteninin sunuculuğunu yaptı. NTV televizyon kanalında Emre Kongar'la birlikte Yorum Farkı adında bir program yaptı.  

NTV'de ve NTV Radyo'da Oğuz Haksever ile beraber Makam Farkı adlı programı yapan Barlas, Okan Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliğinde bulundu.

Son olarak Mehmet Barlas, Sabah gazetesinde köşe yazıları kaleme alıyordu. 

Rahatsızlığı nedeniyle Şişli'de özel bir hastanede bir süredir tedavi gören Mehmet Barlas, 1 Haziran 2023 günü 81 yaşında hayatını kaybetti.

(HABER MERKEZİ)