Amerika Birleşik Devletleri’ne üniversite tahsili için gitti. Yale Üniversitesi’nde felsefe bölümünü tamamladıktan sonra Columbia Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktora çalışması yaptı. Latin Amerika siyasi partileri hakkında doktora tezi hazırladı. 

Commodore 64 isimli bilgisayarı Türkiye'ye getirerek firma kurdu, bir süre  firmanın yöneticiliğini yaptı. Türkiye'nin ilk, popüler bilgisayar dergisi Commedore’u yayınladı ve Baytan Bitirmez müstear ismiyle yazılar yazdı.

Müjde Nişanyan ile 2007 yılında yazdıkları, Türkiye’nin sıra dışı, özgün ve butik otellerini anlatan, “Küçük Oteller” kitabına okuyucu yoğun ilgi gösterdi ve satış rekorları kırdı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna ilişkin bilgileri sorgulayıp, eleştirdiği 'Yanlış Cumhuriyet: Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru' adlı kitabı 2008'de basıldı.

2009'dan itibaren Anadolu yer adları ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışma başlattı. 'Adını Unutan Ülke: Türkiye'de Adı Değiştirilen Yerler Sözlüğü' adlı kitabı 2010 yılında yayınlandı.

Pek çok dergide ve gazetede makaleleri yayınlandı. Turizm, etimoloji, seyahat gibi alanlarda kiyaplar yazdı. Agos ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Otobiyografisi 'Aslanlı Yol'  2012 yılında yayınlandı.

Şirince'deki eski evleri resmi izin olmadan restore ettiği gerekçesiyle 2001 yılında 10  ay hapis cezası aldı. 2008 yılında SİT alanındaki araziye taş bina inşa etmeye başladı. İnşaat mühürlendiği halde iki kez mührü sökerek binayı bitirdi. Bu suçu nedeniyle yargılanıp 2 yıl ceza aldı. Daha önce onanan hükümleriyle beraber 11 yıl 5 ay hapis cezası aldı. Cezası devam ederken 2017 yılında Foça Açık Cezaevi’nden firar ederek Yunanistan’a kaçtı.

Siyasi sığınma talebini Yunanistan kabul etti. 2021 Ekim ayında Yunanistan tarafından istenmeyen kişi ilan edildi. Yunanistan’ın ülkeyi terk etme tebliğinin ardından Ocak 2022'de Fransa’nın Jussac köyüne yerleştiğini duyurdu.

Hz. Muhammed’e hakaret eden yazıları nedeniyle tepki çekti. İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 2013 yılında 13.5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kendisini “Açık sözlü ateist” olarak tanımlamakta.

2004 yılında İnsan Haklar Derneği’nin Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü'nü aldı.

İzmir Selçuk'ta bulunan Nesin Matematik Köyü 'nün kurucuları arasındadır.

14 Mayıs seçimlerine yönelik, seçimin galibinin şimdiden belli olduğunu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanma şansını görmediğini belirten, 'Kılıçdaroğlu ağzıyla kuş tutsa da, ekonomi komple batsa da havada karada bu sene önümüzdeki sene gelecek sene ve gelecek yüzyılda Tayyip Erdoğan kazanır.' sözleri kamuoyunun dikkatini çekti.

Üç evliliğinden beş çocuğu bulunuyor.

 Eserlerinden bazıları

  • Yanlış Cumhuriyet / Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru
  • Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü
  • Küçük Oteller Kitabı
  • Ankara'nın Doğusundaki Türkiye
  • Meraklısı İçin Karadeniz
  • Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler
  • Mavi Kıyılarda Yeme İçme Sanatı
  • Kelimebaz-ı
  • Adını Unutan Ülke
  • İyimser Zamanlar
  • Halim ile Salim
  • Nişanyan Sözlük- Çağdaş Türkçenin Etimolojisi                   

ittifakgazetesi.com