18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü nedeniyle yurdun dört bir yanında etkinlikler düzenlendi. Türk tarihinin altın sayfalarından olan, eşsiz kahramanlıkların yaşandığı, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği kutlu günün zafer çığlıkları tüm Türkiye’de yankılandı, bu vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimiz dualarla anıldı. Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Çanakkale’den dünyaya seslenen Erdoğan, 'Bin yıldır buradayız, inşallah kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul'u Konstantinapol yapamayacaksınız" diyerek tepkisini gösterdi. 'Bu vatana gözümüz gibi bakıyoruz" diyen Erdoğan, "Bin yıldır istiklalimiz ve istikbalimiz için bir gül bahçesine düşer gibi toprağa giren tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. 18 Mart şehitlerimizi, Birinci Dünya Savaşı'nda pek çok cephede verdiğimiz yüz binlerce şehidimizi, katledilen milyonlarca mazlum kardeşimizi, İstiklal Harbi şehitlerimizi, terörle mücadele şehitlerimizi ve 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum" diye konuştu. Mehmet Akif Ersoy'un,"Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" sözlerini anımsatan Erdoğan, "Allah bir daha bu milleti Çanakkale'deki gibi bir imtihana tabi tutmasın. Şayet böyle bir durum ortaya çıkarsa emin olun ki tıpkı 104 yıl önce olduğu gibi Çanakkale'nin denizini de topraklarını da o düşmanlara mezar etmekten asla çekinmeyiz" diyerek düşmana taviz verilmeyeceğini vurguladı.

Biz tarihi Çanakkale’de kanımızla yazdık

Erdoğan, 'Biz tarihi Çanakkale'de kanımızla yazdık. Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde yazdık. Bugün yine yazacağız, yine yazacağız, yine yazacağız. Gabar'da yazdık, Cudi'de yazdık, Tendürek'te yazdık, Kandil'de yazdık, burada da yazarız. Biz tarihi, sınırda teröristleri yok ederek, 15 Temmuz'daki gibi darbecileri çıplak ellerimizle püskürterek yazdık, biz tarihi şanla, şerefle onurla yazdık, daha yazacak çok tarihimiz var. Münbiç'te yazacak tarihimiz var, Fırat'ın doğusunda yazacak tarihimiz var, Filistin'de uygulanan zulme, Kudüs'ün mahremiyetine yönelen saldırılara karşı yazacak tarihimiz var. İsrail'in başındaki zatın oğlunun ifadeleriyle Yeni Zelanda'daki teröristin ifadeleri aynı, aynı kaynaktan besleniyorlar. Dünyanın neresinde olursa olsun tüm masumlara, tüm Müslümanlara ve Türklere kalkan ellere karşı yazacak tarihimiz var" dedi.

Adeta tarih fışkıran bir açık hava müzesi

Çanakkale’yi tarihiyle buluşturmayı hedefleyen Troya Müzesi'nin açılışı da gerçekleştirildi. 1.712 eser sergilenecek ve tarihe ışık tutacak müzenin açılışını Erdoğan gerçekleştirdi. "Troya'nın barındırdığı tarihi hazineleri tüm insanlığın istifadesine sunan bu muhteşem müzeyi hizmete açıyoruz" diyen Erdoğan, 'Troya Müzesi bizim Çanakkale'yi tarihiyle yeniden buluşturma, bu kadim şehri ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için tekrar bir çekim merkezi haline dönüştürme projemizin adeta son halkasıdır. Bu yönde şimdiye kadar Çanakkale ve yarımada bölgesinde birçok projeyi hayata geçirdik. Bu bölgenin kadim tarihini, kapsamlı, hassas, itinalı ve sabırlı bir çalışmayla tekrar dünya kültür hazinesine kazandırdık' ifadelerini kullandı. Şehitlikler kadar müzelerin de bir milletin tarihinin aynası olduğunu söyleyen Erdoğan, 'Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Anadolu, her metrekaresinden adeta tarih fışkıran bir açık hava müzesi gibidir. Çanakkale'den Mardin'e Antalya'dan Trabzon'a kadar her bir şehrimiz tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır' ifadelerini kullandı.

SOLOTÜRK Çanakkale semalarında havalandı

Daha sonra Çanakkale'den helikopterlerle Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'ne gelen Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, anıta çelenk bıraktı. Duygusal anların yaşandığı törenden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'ndeki Hisarlık Tepe mevkisinde yapımı tamamlanan Şehitler Abidesi Camisi'nin açılışını da yaptı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, caminin özgün bir mimariye sahip olduğunu belirterek, "Mimarından mühendisine işçisine kadar tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun. Zira yazları özellikle burada tabii bu tür ihtiyacı giderecek bir mekan, ibadethane yoktu ama şimdi gerek şehitler kabristanıyla, bu da bize nasip oldu" dedi. Şehitler Abidesi'ndeki tören, Donanmaya ait 19 savaş gemisinin Çanakkale Boğazı'ndan resmi geçit ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi SOLOTÜRK'ün gösterisinin ardından sona erdi. Görsel şöleni izleyen vatandaşlar Çanakkale ruhunu yeniden yaşama fırsatı yaşadı.