Yermük Harbinde (M. 634) (Doğu Roma) Bizans generallerinden meşhur Yorgi harb meydanına gelip Hâlid bin Velî d Hazretleri ile aralarında şöyle konuşma geçti:

Yorgi: 'Ey Hâlid! Sizin Peygamberinize gökten bir kılıçindi de o da sana mı verdi ki onunla hangi kavim üzerine hücum etsen onları bozuyorsun?' dedi.

Hazret-i Hâlid: 'Hayır' dedi.

Yorgi: 'O halde sana niçin Seyfullah (Allah`ın kılıcı) denildi?'

Hazret-i Hâlid: 'Allâhü Teâlâ, bizlere Peygamber gönderdi. Ben, onu yalanlayıp onunla harp edenler içinde idim. Sonra bana ilâhî hidayet erişip ona tâbi oldum. Peygamberimiz (s.a.v.) bana: Sen, Allâh`ın müşrikler üzerine sıyırdığı kılıcısın' dedi ve Allâh`ın bana yardım etmesi için duâ etti` dedi.

Yorgi: 'Neye davet ediyorsunuz? Bana söyle.' dedi.

Hazret-i Hâlid: 'Ya Müslüman olun, ya cizye verin, yoksa sizinle harp ederiz. Bu üçşeyin birine davet ederiz,' dedi.

Yorgi: 'İslâm`ı kabul edenlerin rütbesi nedir?' dedi.

Hazret-i Hâlid: 'Onun rütbesiyle bizim rütbemiz birdir?'

Yorgi: 'Onun için de sizin gibi ecir ve mükâfat var mıdır?'

Hz. Hâlid: 'Evet. Belki o, bizden daha faziletlidir. Zira biz, Peygamberimiz sağ iken ona inanıp tabi olduk. Bize gaybden haber verirdi. Ondan acayib şeyler ve mucizeler gördük. Gördüğümüzü gören ve işittiğimizi işiten kimsenin Müslüman olması lâzım gelir. Siz ise, bizim gibi görmediniz, bizim gibi işitmediniz. Sizden samimiyet ile İslâm dî nine giren bizden daha faziletli olur' diye cevap verdi.

Yorgi, Hz. Hâlid`in telkiniyle kelime-i şehâdet getirdi, gusül edip iki rek`at namaz kıldıktan sonra hemen kılıcını çekip Hâlid ile beraber düşman üzerine hamle etti. Böyle meşhur bir generalin harp meydanında müslüman oluvermesi Bizanslılar`ın pek gücüne gitti.

Başkumandan Hz. Hâlid ve General Yorgi, pek şiddetli ve uzun muharebeler ettiler. Gündüzün son vaktinde General Yorgi şehid oldu. Bir gün içinde çok büyük bir dereceye kavuştu. Rahmetullahi aleyh.