'Bize has lezzetler' diyince Ekmekler, peynirler, zeytinler, sucuklar, ballar, reçeller, yağlar, çorbalar, pilavlar, sebzeler, etler, balıklar, tavuklar, kebaplar çaylar, kahveler, meyveler, tatlılar hemen, aklımıza gelir. Osmanlı dan günümüze ulaşan lezzetler, yılların içinde değişime uğrayanlar ve dünyadan ülkemize gelen yeni ve farklı lezzetler vardır.

İnsanoğlu Yapısı itibarıyla, sürekli değişen, gelişen, yenilenen ve çevresinden etkilenen, ancak  kültürel yapısı, eğitimi, aile geçmişi, görgü ve terbiyesiyle paralel olarak düşünebilen, değerlendirebilen, duyguları ile de kendini ve çevresini yönlendirebilen bir canlıdır.

Bu canlının, yüzyıllara hiçgitmeyelim, bir ömür süresi içinde: Tabii olarak, değişime uğrayan vücut yapısının dışında, arzusu ile değiştirebildiği Tıraşından makyajına, giyim kuşamından kullandığı mobilya ve edevatına,  otomobilinden  ofisine vs. oluşturduğu değişimleri şöyle bir düşünürsek, doğal olarak yaşamının farklı evrelerindeki: Damak tadında ve gıda seçimindeki değişiklikler hemen kendini gösterir.

Bu değişikliklerde: Mutlaka, basında çıkan haberlerden, sosyal medyadaki tavsiyelerden, reklamlardan, doktor - diyetisyen gibi otoritelerin yönlendirmelerinden, veya eş, dost, akraba, arkadaş sohbetlerindeki önerilerden etkilenmelerinin payı olacaktır.

Ancak, bir de içten gelen Yeni lezzetleri tatma, tanıma ve deneme arzusu vardır ki, bir LEZZETHAN olarak söylüyorum. Karşı koymak veya  engellemek, hiçde mümkün değildir.

Böylece zaman içinde: Alışılmış, her zaman istenen ve aranan 'Lezzetler Zincirine' yeni halkalar  eklenmiş olur.

Osmanlı Sarayı nda Yemek her zaman önemli ve özel bir ritüel olmuştur. Bunu günümüze yansıtan en ciddi örnek: Hala m2 olarak 'Dünyanın En Büyük Mutfağı' Topkapı Sarayındadır.

Padişahlar ve yakınları ile saray erkanının, damak zevki çok gelişmiş ve yeni lezzetlere açık olmuştur.

Hatta bu işler için: Aşçıbaşılar ve Çeşnicibaşılar yetiştirilmiş ve onlara da çok kalabalık kadrolar tahsis edilmiştir.

Çağımız Türk mutfağı: Osmanlı saray ve Anadolu yöresel mutfakları ile inovatif çalışmaları da kapsamaktadır.

Klasik mutfak lezzetleri ile modern mutfak lezzetleri ve ulusal ve uluslararası füzyon kavramlarını, inşallah örnekleri ile ilerleyen haftalarda yine bu sütunlarda sizlerle paylaşacağım. Selam ve sevgilerimle, @pakmanvasfi