TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'ndeki Ege Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Törenine katıldı. Törende Yıldırım'a Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından fahri doktora beratı takdim edildi. Törenden sonra bir konuşma yapan Yıldırım, alçak bölücü terör örgütü PKK'nın bu sabah arama tarama görevi için sahaya çıkan jandarmalara tuzak kurduğunu, el yapımı patlayıcının uzaktan patlatılması sonucu kahraman Mehmetlerden bazılarının şehit olduğunu, bazılarının da yaralandığını belirtti.

Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa, şehit yakınlarına sabır dileyen Yıldırım, "Milletimizin başı sağolsun. Ne yaparsa yapsınlar, hangi alçaklığa başvurursa vursunlar şunu cümle alem bilmelidir ki bu topraklarda terörün 't'si kalmayacak. Devletimizin bu kararlılığı vardır. Esasen bu canilerin yapmaya çalıştıkları da son zamanlarda teröre karşı verilen mücadelede elde edilen mutlak başarılı sonuçlar karşısındaki can havliyle yaptıkları hareketlerdir" dedi.

Üniversiteler bilimsel hürriyetin merkezi

Üniversitelerin bilimsel hürriyetin merkezleri olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Üniversiteler tek tip insan yetiştirme merkezleri değildir. Şablon öğretim burada olmaz. İnsan burada hayatın dinamik akışına göre kendini şekillendirir. Üniversitelerde öğrenciye ezber dayatılmasında bulunulmamalıdır. Çünkü üniversiteler bilimsel hürriyetin de merkezidir" ifadelerini kullandı. 

Üniversite sayısı 206'ya ulaştı

Yıldırım, Türkiye'de 1950'ye kadar sadece 3 üniversitenin olduğunu, bunlara 1955 yılında merhum Adnan Menderes döneminde 4 üniversite daha ilave edildiğini belirterek, "2002 yılında başlattığımız üniversiteleri yurdun geneli yayma hamlesiyle bugün her ilimizde üniversite olmakla beraber toplam üniversite sayımız 206'ya ulaşmıştır. Bunlardan 129'u devlet üniversitesi, diğerleri de özel ve vakıf üniversitelerdir. Bugün üniversite olmayan hiçbir ilimiz kalmamıştır" dedi.

Yabancı dil mutlaka öğrenilmeli

İşsizliğin dünyanın sorunu olduğuna işaret eden Yıldırım, Afrika'da genç işsizliğin yüzde 43, Ortadoğu'da yüzde 42, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa'da ise yüzde 24-34 arasında değiştiğini söyledi. Daha önce önemli olan mesleklerin bugün önemini yitirdiğini, aynı şekilde bugün önemli olanların gelecekte önemini yitirebileceğine de dikkat çeken Yıldırım, herkesin mutlaka bir yabancı dil öğrenmesi, teknolojinin esiri olmadan nimetlerinden yararlanılması gerektiğini bildirdi. Yıldırım, Ege Üniversitesinin güneş enerjisi projesi hakkında gelişmeleri takip edeceğini belirterek, kuruluşundan bu yana 63 yıl geçen üniversitenin kampüs alanı için yeni bir master plan çalışmasına ihtiyaç olduğunu, üniversitenin bir bütün olarak ele alınıp kendi içindeki kaynak üreterek yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım, 1993'ten bu yana faaliyet gösteren Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfının çalışmalarına destek verdiğini hatırlatarak, vakfın bu sene de 4 bin üniversite öğrencisine burs vereceğini, 500 bursun da Ege Üniversitesi öğrencisine verileceğini kaydetti.

Güneş enerjisi projesine destek talebi

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise köklü ve güçlü bir kurum olan üniversitenin fiziki anlamda dezavantajlarının bulunduğunu belirterek, bazı fakülte binalarının deprem riski altında olduğunu, fiziki koşulların iyileşmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talepte bulunduklarını aktardı.Üniversite olarak yıllık 26 milyon lira elektrik ve doğalgaz masraflarının olduğunu, güneş enerjisinden faydalanmak istediklerini belirten Prof. Dr. Budak, bu doğrultuda Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından hazırlanan 35 milyon liralık proje için destek istedi. Konuşmaların ardından Ege Üniversitesine dereceyle giren öğrencilere ve TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanan Prof. Dr Şule Erten Ela ile biyokimya alanında 2018 Bilim Akademisi Derneği tarafından Genç Bilim İnsanı programında derece alan Prof. Dr. Petek Ballar Kırmızıbayrak'a başarı belgeleri verildi.