Bursa gidilip Ulucami`ye uğramadan olmaz. İslam Dünyası nezdinde çok önemli olan cami 5. Makam olarak anılır. Müslümanlar için en önemli 5 ibadethane, Mekke`de Kabe, Medine`de Mescid-i Nebevi, Kudüs`te Mescid-i Aksa, Şam`da Emevi Ulu Cami ve Bursa`da Bursa Ulu Camii`dir.

`height=

Burada yapılan ibadetlerin daha faziletli, edilen duaların Allah katında kabul edileceği inancı hakimdir. Bursa Ulu Camii hakkında halk arasında bilinen en mühim bilgi, burada kılınan 5 vakit namazın 1 vaktinde Hızır (a.s) gelip namaz kılmasıdır.

Osmanlı Devleti nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında yaptırılan abidevi eser, erken dönem Osmanlı sanatının en önemli örneği, Türk ve İslam dünyasının da önemli camileri arasında yer alıyor.
Evliya Çelebi nin, 'Bursa nın Ayasofya sıdır. Bütün camilerin ulusudur' ifadesiyle anlattığı Ulu Cami, Bursa nın itibarı en yüksek mabedi ve kalbi konumunda bulunuyor. Yerli ve yabancı birçok turistin akın ettiği camide bir de Mısır ın fethiyle elde edilen kutsal emanetlerle İstanbul a getirildikten sonra Yavuz Sultan Selim tarafından Ulu Cami ye hediye edilen 500 yıllık Kabe nin kapı örtüsü de sergileniyor.
Abanoz ağacından kündekari ahşap sanatıyla yapılan minber, döneminin çok ötesinde bir şaheserdir. Kündekari sanatı, bir eseri ortaya çıkarırken hiçbir çivi, yapışkan vs gibi ürünler kullanmadan ahşabı tek başına ekleme ve birbirine geçirme yöntemiyle ürün ortaya çıkarmaktır. Bu minber yapılırken Kuran-ı Kerim`de geçen ayet sayısınca 6666 adet ahşap parça kullanılarak yapılmıştır.

`height=

Bundan da daha dikkat çeken bir durum vardır ki oda minberin üzerine kazınan güneş  sistemidir. Minberin doğu yüzüne güneş sistemi ve gezegenleri kabartmalarla işlenirken batı yüzüne galaksi ve yıldız sistemi işlenmiştir. Günümüzden 600 yıl önce yapılan bu eser Osmanlı`nın bilimde ne denli ileri bir medeniyet olduğunun kanıtıdır. Bu şaheserin ustası ise el-Hac Muhammed bin Abdülaziz ed-Devvaki`dir.

Yavuz Sultan Selim`in Mısır Seferi sonucu halifeliğin Osmanlı Devletine geçmesinin ardından kutsal emanetler Topkapı Sarayı`na getirilmiştir. Kutsal emanetlerinden biri olan Kabe örtüsünü Bursa Ulu Cami`ye atfetmiştir. Yavuz Sultan Selim`in Bursa`ya emaneti olan Kabe örtüsü o günden beridir Bursa Ulu Camiinde durmaktadır.

`height=