Futbolun sadece bir oyun olmanın ötesinde bir endüstri halini aldığı günümüzde kulüpler, artan maliyetler karşısında çok farklı pazarlama teknikleri ile gelir artırma peşinde. Bu konuda dünyada çok başarılı çalışmalar olmakla beraber ülkemizde ek gelir getirecek pazarlama hamlelerini pek göremeyiz. Temel neden yönetici kesiminin böyle bir vizyon ve çaba içinde olmamasıdır.

Fenerbahçe`nin Trabzonspor derbisi için özel olarak projelendirdiği 57 kişili VIP paketi ülke futbolunun pazarlama noktasındaki eksiği gerçeğinde değerlendirildiğinde küçük ama kıymetli bir adım. Sarı lacivert renklere gönül veren 57 taraftar özel araçla maça gelecek, açık büfe yemek yiyecek, Teknik direktör Ersun Yanal`dan teşekkür maili alacak, futbolcularla resim çektirebilecek, stadın ekranında görseli yayınlanacak ve maçtopu hediye edilecek. Bütün bu paketin maliyeti 12.000 TL. Maliyetler çıkınca kulübün kârı ne kadar olur bilemem. Bu tür projelerin sayısı artırıldığında ciddi gelir sağlanabilir. Fenerbahçe yönetimini bu hamle için kutluyorum. Ancak devamı gelmeli.

Fenerbahçe`den boğazın öteki yakasındaki rakibi Galatasaray`a geçecek olursak Florya`da tek konu var oda transfer. Falcao gelecek mi? Gelmeyecekse B planı ne? Diagne satılabilecek mi? Satılmayacaksa gidecek olan kim? Orta sahaya ve stoper bölgesine yerli hamle gelecek mi? Transferin resmen bitmesine sayılı gün kalmışken bu sorular hala cevapsız, bütün bu bilinmezlik takıma da olumsuz yansıdı ve iki maçta 5 kayıp puan var. Galatasaray sahada ne kadar başarılıysa yönetim bazında da o kadar başarısız. Mustafa Cengiz ve Abdurrahim Albayrak ikilisi gerek Diagne satış sürecini, gerek Falcao transfer sürecini çok kötü yönetti, Diagne`yi değersizleştirdiler, Falcao`ya da kulübü mahkum ettiler. Albayrak`ın kişisel reklamını yapma çabası kulübe pahalıya mal oluyor ama kendisi bu tavırdan vazgeçmiyor nedense.

Beşiktaş cephesinde ise huzur hâkim. Göztepe galibiyeti, taraftarın istemediği Orhan Ak`ın istifası siyah beyazlılarda tansiyonu düşürdü. Ekonomik açıdan çok zor durumda olan Beşiktaş için zor bir sezon olacak. Taraftar, yönetim, hoca ve takım birlikteliği mutlak şart. Şu ana kadar özellikle yönetim, taraftar arasındaki buzlar erimiş değil.

Anadolu kaplanı Trabzonspor`a gelirsek dört büyük arasında en mantıklı hamleleri yapan takım Trabzonspor. Gençve yetenekli kadroya Sturridge ve Obi Mikel gibi iki büyük deneyimi, uygun maliyetle eklediler. Ü nal Karaman hoca, başkan Ahmet Ağaoğlu uyum içerinde her biri kendi işini çok iyi yapıyor, diğerini destekler şekilde çalışıyor. Sabırsız taraftarın gönlü kazanılmış durumda. Trabzonspor`u güzel günler bekliyor. Kim bilir belki efsanesi Cemil Usta`nın adını taşıyan sezonda özlenen şampiyonluk bile gelebilir.