İSMAİL DURLANIK

Balık sahip olduğu omega 3 nedeniyle adeta bir hayat iksiridir. Kolesterolü düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekerini ve metabolizmayı düzenler, zekâ gelişimini sağlar. Böylesi eşsiz bir besin değerine sahip olan balığı, fırında ve buğulama yaparak pişirmeniz tavsiye edilir. Bugün size en ideal fırında pişirme yönteminden biri olan tuzda balık yöntemini anlatacağız. Kısa anlatımla çırpılmış yumurta akıyla karıştırılan tuzla pişirme yöntemi olarak adlandırabileceğimiz tuzda balık, Küba lideri Fidel Castro’nun da çok sevdiği bir yemektir. Öyle ki duayen gazeteci Leyla Umar’ın kendisiyle yaptığı röportajda Umar’a kendi elleriyle tuzda balık pişirip ikram etmiştir.

Tuzda Balık Malzemeleri

2 adet deniz levreği ( 1,300 kg civarında, kafası ve kuyruğu ve pulları ayıklanmamış )

1 adet ayva

Yağlı kâğıt

4 kg. kaya tuzu

1 kg. sofralık tuz

1 su bardağı su

4 adet yumurta akı

6 adet defne yaprağı

1 adet limon

2 dal biberiye

1 tane orta boy kuru soğan

6 adet arpacık soğan

6 adet kiraz domates

1 baş sarımsak

2 dal taze kekik

Tuzda balık, çırpılmış yumurta aklarıyla karıştırılan tuz ile pişirme yöntemidir. Katman olarak hazırlanan tuz, tandır vazifesi görür. Böylece bütün balık tandırlaşmış tuzun içinde, tamamen kendi suyunda, sağlıklı bir metotla pişirilmiş olur.

Tuzda balığın yapılışına geçmeden bazı hatırlatmalarda bulunayım. Bu yemeği mevsiminde en az 1,5 kilogramlık bir deniz levreği ile yapın. Çünkü küçük balıklar ve kültür balıkları pek lezzetli olmaz. Balıkları temizleme işlemi esnasında balığın sadece içi ve pulları temizlenmelidir. Bütün halde, üzeri çizilmeden kalan deri kısmı, balığı kalkan gibi koruyacak ve tuzun içeriye girmesini engelleyecektir. Balığın iç kısmını ayrıca tuzlamanıza gerek yok. Son bir hatırlatma, balığın üzerini tuzla kaplarken iç kısmına gelmeyecek şekilde kapatın.

1. 4 kilogram kaya tuzunu ve sofralık ince tuzu geniş bir kaba alın, 4 adet yumurta akını tuzların üzerine dökerek karıştırın. Ardından da bir bardak su ilave edip, tuzları yeniden karıştırın. Bu işlemi tuzlar harç kıvamına gelene kadar sürdürün.

2. Fırın tepsisine yağlı kâğıdı yerleştirin ve balığın altına zemin olması için tuzlu harcın yarısını tepsiye serin.

3. Balıkları yıkayın ve süzdürün.

4. Daha sonra balıkları ince tuz katmanı üzerine yerleştirin. İç kısmına, defne yaprağı, arpacık soğan, sarımsak, biberiye, taze kekik ve ince dilimlenmiş limon dilimlerini yerleştirin. Balıkların üst kısmına ise defne yaprağı ve dilimlenmiş ayvaları dizin.

5. Kalan tuz karışımıyla balığın üzerini ve çevresini elinizle sıkıca bastırarak boşluk kalmayacak şekilde kaplayın. Tuz katı ve kalın olmalı, balık bir tuz tepesinin altında kalmalı. Arzuya göre üzerine limon dilimleri ve dilimlenmiş ayva yerleştirdikten sonra fırına verebilirsiniz.

6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi tamamlandığında tuz katmanı hafif bir renk almış ve sertleşmiş olmalı. Tuzu bir çekiç ve tornavida ya da bıçak ile dikkatlice kenarından kırın, deriyi kaldırıp balığı servis edin.

7. Üst ve yan kısımlarında kalan tuz parçalarını ayrı bir kenara alın. Deri kısmını kaldırdığınız balığın kendi suyunda pişen beyaz etini bir kaşık yardımıyla servis tabaklarına çıkartın.

Afiyet olsun.