Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanlığı`nda, Bakanlıklar dışında, aynı alanda Kurullar oluşturuldu ve çok tartışıldı.

Kurullar mı üstte, Bakan mı üstte Yeni sistemde anlaşılamıyor.

Mesela, aşağıdaki metin, sizce MEB`i mi, YÖK`ü mü, Ü niversiteleri mi? ilgilendiriyor. İlgilendiriyorsa, bugüne kadar çalışma yapmamışlar mı?

Raporlar yok mu?

MEB Çalıştayları`nda ne konuşulmuş ve sonuçraporlarında neler yer almış?

Kongre ve sempozyumlarda bildirilerin konusu olmamış mı?

O zaman, neden her Milli Eğitim Bakanı ve Yard.,, YÖK Başkanı ve Y.K., Ü AK Başkanı ve Y.K., Rektörler ve Yard. 'ben başarılıydım' dedi.

Kandırıldık mı?

Açıklama şöyle 'Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulunun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan a sunulan belgenin içeriğine ilişkin bilgi verildi.'

İki 'MEB Çalıştayı`na katılan', birçok sempozyuma 'bildiri sunan', 27 yıldır 'sempozyum düzenleyen' 1400`e yakın eğitim/kültür/sanat alanında 'makale yazan' bir kişi olarak birkaçşey söylemek isterim.

Metinde birçok işin 'başarılamadığı' cihetle, 'yönetimdekilerin', 'ders veren öğretim elemanlarının' suçlanması gibi bir durum söz konusu olmuş.

Acaba?

Açıklamaya göre taslakta,

1/ 'Eğitim yaklaşımı ve ders kitaplarının yeniden ele alınması'

YÖK ve MEB, her yıl 'birbirinden habersiz' ve 'bağımsız kurullar' oluşturuyor,(çoğunlukla aynı isimlerden) ders planlarını, içeriklerini yeniliyor. Bunlar yetersiz mi kalmış?

Başarı elde edilememiş mi?

Neden?

2/ Ölçme ve değerlendirme süreçleri'

Sempozyumlarda bu konuyu o kadar çok dinledim ki, ben de yazılarımda belirtiyorum. Anladığım şu, 'liyakatlı' ve 'ehliyetli' atamalar yapılmadığından, 'ölçme ve değerlendirme sistemini' kimse istemiyor.

3/ 'Sektörle bütünleşmiş okul modelleri'

Yöneticilerin elini tutan mı var?

Alanlarında işbirliği yaptılar da kim engel oldu?

Yöneticilerin kişiliklerinden kaynaklanan ve liyakata dayanan bir konu;

4/ Staj, temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde kalite güvence sisteminin` kurulması'

Oysa, Mayıs 2019`da, Bakan Sn. Ziya Selçuk 'MEB olarak mesleki ve teknik eğitim kurumlarının kalitesine odaklanarak kalite güvence sisteminin kurulması için aylardır çalışma yürüttüklerini bildiren Selçuk, bu çalışmaların tamamlandığını ve yönergenin yayımlandığını' söylemişti. YÖK tarafından, Kasım 2018`de 'Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği' 30604 sayılı ve 23.11.2018 tarihli Resmi Gazete `de yayımlanmıştı.

Olmadı mı?

Neden?

Yöneticiler mi yeterli bilgiye sahip değil?

Staj konusu bile çözülmemiş mi?

O zaman akademisyenler, staj da ne yapıyor?

5/ 'Öğrencilere 21. yüzyılda kazandırılması gereken yetkinliklere ilişkin politika önerilerinin ortaya konuldu'

Bu konuda o kadar çok çalışma var ki! Mesela, google arama motoruna bu başlıkları yazın. En açık yazılımı ise aşağıdaki linkler

(  https://www.atolyevizyon.com/ogrencilerin-sahip-olmasi-gereken-21-yy-becerileri/  ) (https://aybu.edu.tr/yabancidiller/contents/files/2_1-21yy(1).pdf  )

6/ 'Öğrencilerimizin teknolojinin güvenli ve doğru kullanımı konusunda bilinçlendirilmesinin yanı sıra yazılım ve kodlama gibi beceriler edinerek teknolojinin yalnızca tüketicisi değil, aynı zamanda üreticisi olabilmelerinin sağlanması'

Cümleyi okuduğunuzda heyecan veriyor. Ama, 'kiminle ve hangi yöntemlerle?' sorusunun ucu açık!..

7/ 'Öğretmen, öğretim elemanları ve eğitim yöneticilerinin liyakat prensibi çerçevesinde yetiştirilmesi, atanması ve mesleki gelişimlerinin sağlanması'

Son yıllarda en çok 'şikâyet edilen' ve 'çözülmesi gereken' bir konu. Ancak, CB Hükümet Sistemi`nde 'her atamanın' başı Sn. Cumhurbaşkanımız. Ve liyakata ve ehliyete önem vermiyor ki, taslakta yer almış. Yani CB Kurul üyeleri de bu konuda dertli. Sn. Cumhurbaşkanımızı 'ikna edecekler mi?', yoksa 'görevden alınacaklar mı?' göreceğiz. Biz, birincisini arzu ederiz.

Kısaca, eğitim sorunlarımız bir kez daha CB Eğitim Politikaları Kurulu tarafından dile getirilmiş. Kurul üyeleri, meseleyi ortaya koymuş, topu ortaya atmış, ama kimler yapacak? nasıl? Yapmayan ne olacak? Etik olmayana yaptırım olacak mı? soruları havada kalmış.

Biz, her zaman uygulamaları görmek tarafıyız. Kaliteli eğitimden yana tarafız.