MEHMET POYRAZ/ittifakgazetesi.com

HDP’nin milletvekili adaylığı teklifini gazeteci Hasan Cemal kabul etti. Buna göre Cemal, “Emek ve Özgürlük İttifakı”nda HDP’yi temsil eden Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayı gösterilecek.

Gazetecilik mesleğinde muhabirlik, editörlük, Ankara temsilciliği, genel yayın yönetmenliği ve yazarlık yapan ve halen T24’te yazılar kaleme alan Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayı olması için HDP’nin kendisine getirdiği teklifi kabul etti. T24’ün haberine göre, gazeteci Hasan Cemal’e teklifi, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan götürdü.

EŞİYLE BİRLİKTE KARARLAŞTIRDI

Aynı haberde Hasan Cemal’in siyaset, medya, demokrasi, askeri ve sivil vesayet konuları ile Kürt sorunu üzerine kitaplar kaleme aldığı, Güneydoğu’dan Bekaa’ya, Kandil’den Avrupa’ya uzanan röportaj ve yazılarıyla da bilindiğine dikkat çekilmiş. Haberdeki diğer detay ise Cemal’in HDP’nin teklifini, eşi Ayşe Cemal ile birlikte yaptığı değerlendirme sonra kabul etmiş olması.

İTTİFAKIN BAŞINI HDP ÇEKİYOR

14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti olarak katılan Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) başını çektiği “Emek ve Özgürlük İttifakı”nda yer alan diğer oluşumlar ise şöyle: Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF).

ÖRGÜTLE FOTOĞRAFLARI VAR

Öte yandan Hasan Cemal’in HDP listesinden milletvekili adayı gösterilmesi Kandil’de ve çeşitli PKK kamplarında terör örgütüyle çekilmiş fotoğrafları akıllara getirdi.

İşte o kareler:

CEMAL PAŞA’NIN TORUNU

1944 yılında İstanbul’da dünyaya gelen ve gazetecilik mesleğine Ankara’da başlayan Hasan Cemal, İttihat ve Terakki’nin önemli kurmaylarından Cemal Paşa’nın da torunu. Bahriye Nazırı Cemal Paşa’nın (1872-1922) beş çocuğundan en büyüğü Ahmet Cemal ile Ayşe Bozok’un oğlu olan Hasan Cemal’in bir süre üniversitede medya ve politika üzerine dersler verdiği de biliniyor.

DEDESİNİ ERMENİLER ÖLDÜRMÜŞTÜ

Cemal Paşa 21 Temmuz 1922’de Tiflis’te öldürüldü. Cenazesi Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir tarafından Erzurum’a getirilir ve Karskapı Şehitliği’ne defnedilir. Suikasta kurban giden Paşa’nın o dönem nasıl öldürüldüğü bilinmez olarak kalır. Cinayet günümüzde halen tartışılır ve Cemal Paşa’yı kimlerin öldürdüğü üzerine teoriler üretilir. The Times cinayetin Stalin eliyle gerçekleştiğini yazar. Kimi iddialar ise, ki bu daha çok kabul görüyor, Paşa’yı öldüren Ermenilerdir. Rıza Nur ise hatıratında her iki kesime de dikkat çeker ve Cemal Paşa’yı Ermenilere Ruslar öldürtmüştür. (İTTİFAK)

Editör: Mehmet Poyraz