TOKİ Emlak Yönetim A.Ş. TOKİ Başkanlığı`na bağlı bir şirkettir. TOKİ Konutlarına buradan Yönetici atanır. Site Yöneticinin hiçbir yaptırım gücü yoktur, merkezden gelen emirleri uygular. TOKİ Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir birimidir.

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili Yönetmeliğe göre, toplu konutlarda yakıt türü ne olursa olsun ısıölçerler çalıştırılmak zorundadır. Bu konuda Site Yönetimleri karar alamazlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesinde, her yakıt türünde ısıölçerlerin çalıştırılması gerektiği açıkça belirtilmiştir. TOKİ Emlak Yönetim A.Ş. yakıt türünün kömür olması durumunda Kanun ve Yönetmeliğe aykırı hareket ederek, site yönetimlerinin kömürde ısıölçerleri çalıştırmayacaklarını bildirmiştir. Aslında bu duruma TOKİ Başkanlığının müdahale etmesi gerekmektedir. TOKİ Başkanlığı gerekeni yapmıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının müdahalesi gerekir.

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uygulanmayacaksa neden çıkarılmıştır. Isıölçerin faydası, herkesin yaktığı kadar ücret ödemesidir. Bu da yakıtı tasarruflu kullanmak anlamına gelir. Konutlarda ısıölçerin çalıştırılmaması, konut dokunulmazlığı çerçevesinde bir hak ihlalidir.

Örnek olarak, Konya İli Sarayönü İlçesi Lâdik Mahallesi 2. Etap konutlarda kömür yakılacağı için, TOKİ Emlak Yönetimin aldığı karara göre konutlarda takılı olan ısıölçerlerin çalıştırılamayacağı belirtilmiştir. TOKİ`nin projesinde olmadığı söylenerek, yakıt kazanları için stoker alınacağı ifade edilerek, TOKİ Emlak Yönetim A.Ş. kararı gereği konut sahiplerinden ücret talep edilmektedir. 3 ay önce konutlar, vatandaşlara çok eksikle teslim edilmiştir. Çevre düzenlemesi kötü biçimde yapılmıştır. Tamiratların gecikmesi vatandaşlara sıkıntılılar yaşatmaktadır.

Yapılan yanlış uygulamanın düzeltileceğine inanıyorum. TOKİ Başkanlığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkililerini, bu yanlışa dur demeleri hususunda göreve davet ediyorum. CİMER aracılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazıyoruz, matbu cevap verilerek problemlerimize çare bulunmamaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum`a durumu arz ediyorum.