CHP`nin artık heyecan uyandırmayan 'saray, kaçak saray, damat bakan, tek adam' söylemlerinden vazgeçmesi gerek; Halkın içinde bulunduğu olumsuz durumdan nemalanamıyor. Ayrıca, 'Memleket için hayırlı olacak işlere engel olan parti' söylemini de çürütmesi gerek, ama beceremiyor.

bir iletişim doktoru olarak CHP`nin iletişim hatalarını yazmaya çalışacağız.

1-İttifak

'CHP`nin, seçimlere İP ile girmesi gerekli sinerjiyi yakaladı mı?' sorusu, diğerleri gibi gündemde. Çünkü, iki farklı yapıdaki/ideolojideki partinin bir araya gelmesi ve doğal birliktelik sağlaması kolay değil;

Zaten, mitinglerde/gezilerde bu farklılık kendini gösteriyor. Buna seçmen karar verecek..

2- Adaylar

CHP, sanki seçimin tarihi belli değilmiş gibi, aday açıklamalarını o kadar geçbıraktı ki, mitinglere zaman kalmadı. İzmir bile, nerdeyse sorun haline getirildi.

Doğru veya beklenen adaylar göstermeyip, DSP`nin tekrar canlanmasına imkan verilmesi çok büyük hataydı!

Aylardır Şişli`ye çalışan adayım diyen, Mustafa Sarıgül`ü aday göstermedi. Avcılar`da Handan Toprak Benli`yi aday yapmadı. Siverek adayı ortalığı karıştırdı.

Ü zerinde çok konuşulan Maltepe Belediye Başkanı`nı, Ataşehir Belediye Başkanı`nı ve Kartal Belediye Başkanı`nı tekrar aday gösterdi.

CHP Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya nın adaylığı YSK tarafından düşürülünce, yerine eşi 'Fatma Güçlü Çalkaya`nın aday gösterilmesi' doğru mu? Teşkilatta başka isim yok muydu?

'Oy vermezseniz sizi adam yerine koymam, size yol yapmam' diyen CHP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş`a ne demeli!

Bu elbette, seçmende sallantılara yol açıyor. İttifakın nasıl sonuçvereceği ise bilinmiyor.

3- Suçlamalar

Sn. Erdoğan, konuşma ve mitinglerinde, sürekli olarak 'CHP`nin, HDP, paralel ve terör örgütleriyle ortaklık kuruyor' işledi. CHP`den etkili savunmalar gelmedi. Şişli Belediye Başkan adayının hakkında çıkanlara, eski konuşmalarına cevaplar verilemedi. Tanzim satışlarında gerçekçi ve doğal refleksler geliştiremedi.

Adaylıklarda, Muharrem İnce`yi destekleyenlerin ekarte edildiği suçlamalarına cevap verilemedi;

Yani bir suskunluk, içten kaynama, güvensizlik görüntüsü verildi/veriliyor.

4- Pahalılık

Halk ekonomik kriz altına ezilirken, 3600 ek gösterge sözü yerine getirilemezken, EYT`liler bağırırken, işsizliğin had safhaya gelirken, emekliler/asgari ücretliler maaşla geçinemezken' bunları kullanamayan, etkili ses çıkarmayan bir ittifak görüntüsü verildi.

Yani, durum leyhlerine ama yaprak kımıldamıyor. İktidarı da, muhalefeti de AK Parti götürüyor.

5- Çöp operasyonu

Şişli`de bir gün süren, ama resimlenerek hızla dağıtılan ve ertesi gün toplatılan 'çöplere' ses çıkarılmadı. Bu 'operasyona' sessiz kalındı. CHP, bir kez daha çöplerle baş başa kaldı.

Ve, doğal olarak AK Parti + MHP bunu istediği gibi kullandı;

CHP sanki seçime asılmıyor, 'olduğu kadar kazanlım' der gibi;

6- İBB adayı

CHP -nasıl olduysa- teşkilattan bir adayı Ekrem İmamoğlu`nu İBB adayı yaptı. İmamoğlu genç, dinamik, güler yüzlü, sempatik, hazır cevap, nüktedan bir kişiliğe sahip. Hiçdurmuyor. Ancak, ilçelerde yanlış adayların konulması nedeniyle gerekli desteği alamıyor.

CHP seçmeni bölünmüş durumda. Mesela, Şişli`de çoğunluk -ki AK Parti seçmeni dahil- ilçede 'M.Sargül', ilde bölünüyor 'B.Yıldırım / E.İmamoğlu' diyor. Çünkü, AK Parti adayı yok gibi, tanınmayan zayıf birisi, CHP adayının da tanınmışlığı yok!..

Son anketlerde Şişli CHP yüzde 15, AK Parti yüzde 14 gözüküyor.

7- İlkeler

CHP adayları maalesef, neyi nasıl yapacağını hala anlatabilmiş değil. Mesela, Şişli gibi, Eyüpsultan CHP kadın adayını, kimse tanımıyor. Hala bir ses getirdiği yok; Çalışması yok; Oysa o bölgenin Kemerburgaz ve Göktürk`te çok fazla CHP oyu var deniyor.

AK Parti adayı Binali Yıldırım`ın açıkladığı, Eyüpsultan projeleri mükemmel;

Hayırlısı olsun diyelim; Mevlam Neylerse güzel eyler;

Not Bu seçimlerde, sağ parti olarak Saadet Partisi`ni tebrik etmek lazım, kendi gücüyle seçime giriyor. AK Parti`ye küskün seçmen, Haziran seçimlerinde MHP`ye gitmiş ve MHP`de oy patlaması olmuştu. AK parti, MHP ile ittifak kurunca oylar boşa gitmiş oldu. Şimdi, memnun olmayan bu küskün oyların SP`ye gitmesi görülebilir.