Oğuz Haksever ile Günün Gündemi programına TÜRKDEGS Başkanı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı konuk oldu. Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu ve Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma masaya yatırıldı. 

Cihat Yaycı'nın açıklamalarından satır başları:

İLK MİLLİ SİHA GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Biz bu gemi için yaklaşık 33 sene rüya görüyorduk. Şimdi çıkmışlar 'bu gemiye ihtiyaç yoktu' diyorlar. Bunu diyenlerin bazıları askerler. TCG Anadolu bir uçak gemisi değildir, çok maksatlı amfibi hücum gemisidir. Operasyonda kullanılacak, birlikleri taşıyacak yüzen üs şeklinde gidecektir. Görev kuvveti komutanlığı olabilecek bir gemidir. Bu gemi bir hücum gemisidir, çıkarma gemisi değil. F-35B'leri alırsak diye biz bu gemiye uçuş rampası eklettik. Bu gemi 12 tane dikey iniş kalkış yapabilen uçak alabiliyor. 41 tane SİHA, 13 tane tank, 29 tane helikoptter, 27 tane zırhlı amfibi hucüm aracı alabiliyor. Bu gemi ayrıca içinde gemiler taşıyor 4 tane. Onlarla da tanklar çıkartılıyor. Bu gemi 1233 personeli alabiliyor. Ayrıca gemi içerisinde tam teşekküllü iki hastane bulunuyor. Adeta bu gemi bir kasaba. Bu gemiden NATO'da ABD, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya'nın vardı. Şimdi biz üst lige taşındık, bundan rahatsız olan var mı? Var. 24 NATO üyesi devletin böyle bir imkanı yok. NATO'nun yüksek hazırlık seviyeli deniz görev kuvvetini kumanda edecek seviyeye geldik. 

TÜRKİYE'NİN İLK İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ NELER?

“BAYRAKTAR KIZILELMA bir uçak aslında. Bir jet motorlu uçak. Muharebe yapabiliyor. Ne muharebesi yapabiliyor? Şu ana kadar bizim SİHA'LAR saldırıyı sadece havadan yere yapabiliyorlardı. Şimdi bu ise hava muharebesi yapabiliyor. Uçağa karşı da taaruz edebiliyor. Bunlarla hem havadan yere, hem de havadan havaya muharebe edilebiliyor. Biz müthiş bir savunma sanayisi geliştiriyoruz. Dünyanın 14 büyük savunma ürünü ihraçatcısı ülke konumuna geldik.

F-16, BAYRAKTAR KIZILELMA, ANKA-3 ARASINDAKİ FARK NE?

Ekran Resmi 2023-04-23 23.43.02

Editör: Ali Aydın