Galatasaray Doğa Sigorta, devrim niteliğinde bir hamle yaparak kadın basketbolunun efsane ismi Nevriye Yılmaz`la Erkek A takımında bireysel gelişim koçu olarak anlaştı. Aynı zamanda kadın gençtakım koçluğunu da sürdürecek olan Nevriye Yılmaz karşılaşmalarda benchte yer almayacak ancak tüm antrenmanlarda KoçErtuğrul Erdoğan ile beraber olacak ve takımın uzun forvet ve pivotlarına özel antrenmanlar yaptıracak.

Bir kadının erkek basketbolculara koçluk yapması bizde yeni başlıyor olmasına karşın NBA de alışıldık bir durum. San Antonio Spurs`un kadın basketbolun yıldız isimlerinden Becky Hammon yıllardır San Antonio Spurs`da KoçGregg Popovich`un yardımcılığını yapıyor. Türkiye`de Galatasaray, Edirne ve Beşiktaş formaları giymiş olan Lindsey Harding, bir süre Sacramento Kings`in oyuncu gelişim koçu olarak görev yaptıktan sonra bu sene Philadelphia Sixers`la anlaştı. Hardling, KoçBrett Brown`ın yardımcılarından bir olarak görev yapacak.

Nevriye Yılmaz`ın Galatasaray Doğa Sigorta`da görev yapacak olmasının bir erkek takımında kadın koçolarak çalışmasının yanında ülkemizde yeterince önem verilmeyen oyuncu gelişim koçu anlayışının yaygınlaşması açısından da önemli. NBA`de yıllardır var olan oyuncu gelişim koçu uygulaması çok başarılı sonuçlar verdi. Örnek verecek olursak Kareem Abdul Jabbar`ın özel antrenmanlar yaptırdığı Andrew Bynum, bu çalışmalar sonucu oyununu ilerletti. Ribaunt aldığında topu yere indirme alışkanlığı olan Bynum, ribaunt sonrası topu yeri indirmeyip, yukarıda tutarak pota altından skor üreten bir oyuncu haline geldi. Kobe Byrant, LeBron James gibi yıldızlar bile özel koçtutarak sırtı dönük oyunlarını geliştirdiler.

Nevriye`nin özel olarak çalışacağı basketbolcular Garry Wittingham, Zach Auguste, Marko Arapovic, Ayberk Olmaz ve Ege Arar. Bu çalışmalar özellikle Ege Arar ve Ayberk Olmaz için hayati önem taşıyor. Altyapılarda birer efsane olan bu iki basketbolcu maalesef üst yapıda çıkış yapamadı. Ege Arar için yıllar önce yaptığımız, 'iyi atlet ama şutunu geliştirmeli ayrıca savunma yaparken kolay faul alıyor. Bu da oyunda kalma süresini kısıtlıyor' yorumumuz hala geçerli. Şutunu geliştiremediği gibi şuta teşebbüs edemez oldu. Çok iyi ribauntçuydu. O konuda da geriledi. Ayberk ise mükemmel tekniği, top kullanma becerisi ve saha görüşüne rağmen en ufak temasta geri adım atıyor. Fizik gücü çok yetersiz. İşte bu iki gençsporcu için Nevriye Yılmaz şahane bir rehber olacak. Sürekli oyununu geliştirerek 35 yaşına kadar kadın basketbolunun dünyadaki en iyilerinden biri olarak kalan Yılmaz, Ege Arar için ofansif oyununu geliştirecek, Ayberk için de sertliğe cevap vermeyi öğretecek bir koç. Bu gençadamları antrenmanlarda bolca yoracağına eminim. Umarım bir efsane tarafından çalıştırılma şansını iyi değerlendirirler.

Kadın basketbolunun en büyük isimlerinden biri olmasına rağmen gereksiz gurur yapmayıp bu görevi kabul ettiği için Nevriye Yılmaz`a ayrıca teşekkür etmeliyiz. Dilerim bu çalışma Galatarasay için, Türk basketbolu için çok başarılı, örnek alınacak bir sonuçlar verir ve diğer takımlar da oyuncu gelişimi için özel koçistihdam eder.