Mim Sanat Derneği ülkemizin önde gelen sanat platformlarından biri. Geleneksel sanatlarımıza yeni eserler ve isimler kazandırmak için İstanbul da faaliyetlerini sürdürmekte olan dernek sosyal sorumluluk projeleriyle de örneklik teşkil ediyor.

`height=

Çocuklarımızın Sesi sergisi derneğin yakın dönemde üzerinde titizlikle çalıştığı sosyal sorumluluk projelerinden biri. Bu bağlamda Mim Sanat Derneği çocuklarımızın Türk Süsleme Sanatları ana başlığı altında tezhip, katı , minyatür sanatları ile resim alanlarındaki birbirinden özel çalışmaları Hünkâr Kasrı`nda İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sundu. İstanbul Ticaret Odası`nın desteğiyle gerçekleşen 'Çocuklarımızın Sesi' Sergisi`nin açılışı dün (26 Şubat 2020 Çarşamba) günü gerçekleşti.

Çocukları yalnız bırakmadılar.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Ü mraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kurulay, İTO Yönetim Kurulu Ü yeleri Münir Ü stün ve Ahmet Özer, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Neslihan Çopur, Ü mraniye Kültür Müdürü Kemal Süleymanoğlu ile birlikte Mim Sanat Derneği nin kurucuları, yöneticileri ve eğitimcileri açılışta çocukları yalnız bırakmadı.

`height=

Devlet korumasındaki çocuklara sanat eğitimi...

2015 yılında toplumun sanat ve estetik değerlerle inşa ve ihya edilebileceği inancıyla kurulan Mim Sanat Derneği, 2017`den bu yana 10&ndash 14 yaş grubu devlet koruması altında, imkânları kısıtlı yetenekli çocuklar için sanat eğitimleri veriyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ü mraniye Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yaklaşık 70 öğrenciye eğitim vermekte olan derneğin amacı, çocuklarımızın ve gençlerimizin sanat alanındaki yeteneklerini geliştirmelerine imkân tanımak uzun soluklu ve sürdürülebilir güzel sanatlar eğitim programları ile bu yolda ilerleyip ustalaşmalarına yardımcı olmak.

Tezhipten minyatüre resimden Türk makam müziğine...

Bu amaçla, S.E.S (Sanat, Eğitim, Spor) Projesi`ni tasarlayıp uzman eğitmenlerle uygulamaya geçiren Mim Sanat Derneği`nde çocuklar Türk Süsleme Sanatları (Tezhip, Minyatür, Katı ) Resim ve Türk Makam Müziği (Kanun, Ud, Ney, Tanbur, Klasik Kemençe, Vurmalı Sazlar) alanlarında eğitimler alıyor. Dörder yıllık dönemlerle planlanan eğitim programları aynı zamanda Türk Sanatları`nın yaygınlaşmasına, günümüzün eğitim öğretim yöntemleri ile sanatlarımıza olan ilginin artırılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

MİM Sanat Derneği nin Ü mraniye yerleşkesinde aldıkları eğitimlerinin üçüncü yılında olan çocuklar, dönem sonlarında yapılan sergi ve dinletiler sayesinde çalışmalarını sanatseverlere sunarak büyük takdire şayan oluyor. Mim Sanat Çocukları, 2018-2019 akademik yılının açılışını 25 Kasım 2018 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu`nda kapanışını ise 26 Nisan 2019 tarihinde Dolmabahçe Sarayı`nda dinleti ve sergilerle gerçekleştirmişti.

Çocuklar 'SES'i Hünkâr Kasrı nda...

MİM Sanat Derneği nin himayesindeki çocuklarımız, Türk Süsleme Sanatları ve resim alanındaki çalışmalarını bu kez 'Çocuklarımızın Sesi' sergisiyle Hünkâr Kasrı nda kez daha sanatseverlerle paylaşma imkânına sahip oldu.

2 Mart Pazartesi gününe kadar gönlünde geleneksel sanatlarımıza açık kapılar bulunan sanat dostlarının ziyaretini bekleyecek olan sergi özelinde derneğin kurucularından, yüksek mimar Fatma Kesgün ile hasbıhal ettik.

`height=

Fatma Hanım öncelikle tebrik ediyorum. SES projenizi hangi amaçlarla hayata geçirdiniz?

Mim Sanat Derneği bilindiği üzere 2015 yılında devlet koruması altında ve imkânları kısıtlı çocuklarımıza yönelik sanat yoluyla eğitimler vermek amacıyla kuruldu.

S.E.S (Sanat. Eğitim. Spor) Projemiz ise, Türk Süsleme Sanatları`nı ve Türk Makam Müziği`ni eğitim-öğretim yoluyla tanıtarak, bu disiplinlerin sürekliliğini ve gelişimini sağlamak... Çocuklarımızın ve gençlerimizin, kültürel zenginliklerimizin farkında, üretici, özgün tasarlayıcı-üretici bireyler olmalarına katkıda bulunmak... Onların yaşam farkındalığı yüksek, mutlu ve özgüvenli bireyler olmalarına zemin teşkil etmek....

Ü lke ve dünya barışına sanat diliyle katkı...

Ü lke ve dünya barışını sanat ve spor yoluyla yüceltecek, sosyalleşmiş, ruh-zihin ve beden sağlığı yerinde, olimpik felsefeyi özümsemiş, insani değerleri yüksek gençlerin yetişmesine destek olmak amacıyla 2017 yılında hayata geçirdik.

Serginin hazırlık aşamalarından bahseder misiniz?

Memnuniyetle... Çocuklarımız haftada bir gün 3`er saatlik eğitimlerle ikinci yıllarını tamamladılar. İlk yılın sonunda CRR Konser Salonun`da ikinci yılın sonunda Dolmabahçe Sarayı`nda sergi ve konserlerini sunarak kamuoyunun takdirlerini kazandılar. Böylelikle eğitimcilerimizin olağanüstü emekleri ve çocuklarımızın gayretleri ile temel hakları olan sanat eğitimine ulaşmış oldular. Okul dışı faaliyet olarak verdiğimiz sanat eğitimleri, çocuklarımızın sanatsal becerileri gelişmiş bireyler olmalarına yardımcı oldu.

`height=

Çocuklar sanat eğitimlerini kimlerden aldılar?

Çocuklarımız Türk Süsleme Sanatları ve Türk Makam Müziği eğitimlerine 2017 yılında başladılar. Görsel sanatlar bölümü öğrencilerimiz ilk yıl Süreyya Alper ve yardımcısı Ayşe Ozar ile tezhip derslerine Neslihan Can ve yardımcısı Kubilay Can ile resim derslerine devam ettiler. Geçtiğimiz yıl, Dürdane Ü nver ve yardımcısı Esin Uyar çocuklarımızın kaatı` derslerine bu yıl da Nilgün Gencer minyatür derslerine girmeye başladı. Çocuklarımız uzun ve meşakkatli bir yolda sevgi ile yol alıyorlar.

Sanatla içiçe olmak çocukların dünyasına ne türden ilave katma değerler üretti?

Sanatla içiçe olmak çocukların hayal gücünü destekleyerek geleceğe daha bir umutla bakmalarını sağladı. Devlet koruması altında olan çocuklar için okul ve kurum dışında ayrı bir özel alan oluşturan sanat eğitimleri onların dış dünya ile olan pozitif bağlarını kuvvetlendirdi.

Devlet koruması altında olan ve aileleri ile birlikte olan çocuklar için ortak yapılan bu proje ile farklı sosyal çevrelerden gelen öğrencilerin sanatla biraraya gelmelerine imkân oluşturuldu. Kültürel zenginliklerimizin farkında, üretici, özgün, tasarlayıcı bireyler olma yolunda sanatla birlikte ilerlemeleri onları motive etti.

Toplumumuz Çocukların SES i` ne ne kadar duyarlı?

Bizler, toplumun sanatla yüceleceği inancıyla yola çıktık ve bütün emelimiz, geleceğimiz olan çocuklarımızın köklerimizde mevcut olan kadim bilginin, zenginliklerimizin farkında olarak yetişmesi...

Sizlerin aracılığı ile yapılan çalışmaların bilinirliği arttıkça, çocuklarımızın gelişimlerini ve kazanımlarını duyurdukça duyarlılığın daha da artacağını düşünüyorum.

Sergi özelinde okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Hünkâr Kasrı`nda izleyeceğiniz çalışmalar çocuklarımızın eğitim sürecinde öğrendiklerinin paylaşımı, gelişimlerini kendilerine ve kamuya paylaşmak aslında. Yapılan sergi ve konserler onların bütünün bir parçası olduklarının, sanat eğitimi ile kazanımlarının bir sunumu.

Bizler çocuklarımızın sesini sanatla ve bilimle duyurmaya devam edeceğiz. Diler ve umarız ki tüm okuyucularımızın maddi ve manevi katkıları ile daha çok çocuğumuza ses olabilir, yaşamlarını sanatla güzelleştirmelerine imkân sağlayabiliriz.

İstanbullular sergimizi ziyaret ederek çocuklarımızın gözlerindeki pırıltıyı gözlemleyebilir.

İlginiz için teşekür ediyorum Fatma Hanım.

Ben de sizlere ve nezdinizde tüm eğitimcilerimize bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim.