Bloomberg’in haberinde Türkiye’nin ABD’ye, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemlerini incelemeyi teklif ettiği ileri sürüldü.

Bloomberg'in iddialarına göre, ABD'nin tepkilerinin ardından Türkiye son haftalarda S-400 satın alma kararının yaratacağı zararı kontrol etmek için çaba göstermeye başladı. Ankara, ilişkilerde S-400 yüzünden meydana gelen sorunları gidermek için ABD'ye bir teklifte bulundu.

Türkiye'deki görüşmelerle ilgili bilgi sahibi iki kaynak, Ankara'nın ABD'li teknik uzmanlara Rusya'dan satın aldığı S-400'leri inceleme teklifi sunduğunu söyledi.

F-35'lerin bazı parçalarının Türkiye'de üretilmesi planlanıyordu, ancak ABD, Ankara S-400 satın aldığı için uçakların teknik bilgilerinin Rusya'nın eline geçmesinden endişe duyuyordu. Bu nedenle Washington, S-400'lerin alınması durumunda F-35'leri teslim etmeyeceğini belirtmişti.

'S-400 anlaşmasından sonra Washington'ın az zamanı vardı'

Son olarak da ABD'den Ankara'ya S-400'lerden vazgeçirmek için yeni bir adım geldi ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye satışına onay verildi. Ancak anlaşmanın yapılabilmesi için kararın Kongre tarafından onaylanması gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha önce Patriot'ları alma ihtimalini değerlendirdiklerini, ancak Rusya ile olan anlaşmanın iptal edilemeyeceğini söylemişti.

RUSYA: TÜRKİYE'YE GÜCENİYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye satışını onayladığı Patriot hava savunma sistemleri için görevlendirilecek ABD teknik personelinin, bu ülkeye gönderilecek Rus yapımı S-400 sistemleri hakkında bilgi edinme tehlikesine ilişkin olarak, Türk tarafına güvenmemek için bir sebep görmediklerini söylemişti.

Kremlin Sözcüsü Peskov'a, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava savunma sistemlerinin satılmasını onaylamasına ilişkin bir soru yöneltildi.

Patriot sistemleri için Türkiye'ye gönderilecek ABD personelinin, bu ülkeye sevk edilecek Rusya yapımı S-300 sistemleriyle ilgili gizli bilgilere erişme ihtimalinin sorulduğu Peskov, şu ifadeleri kullandı: "Rusya'nın diğer ülkelerle yaptığı askeri-teknik işbirliği anlaşmaları, belli kategorilerdeki bilgilerin, hassas bilgilerin gizli tutulmasına ilişkin hukuki yükümlülükleri de beraberinde getiriyor. Bu gibi yükümlülükler, Türk tarafıyla (imzalanan anlaşmada) da var."

Sputnik'in haberine göre Kremlin Sözcüsü, "Türk partnerlerimize güvenmemek için bir sebep görmüyoruz" vurgusunu da yaptı.

"Patriotlar ve S-400'ler birbiriyle ilişkili değil"

Peskov, Türkiye'nin Patriot sistemleri satın alacak olmasının bu ülkenin Rusya ile imzaladığı S-400 sistemleri anlaşmasının bozulmasına sebep olup olmayacağı sorusunaysa, "Bunlar birbiriyle ilişkili olarak süreçler değil" yanıtını verdi.

Kremlin Sözcüsü şöyle devam etti: "Biz, Türk meslektaşlarımızla aramızdaki anlaşmaları yerine getiriyoruz. Biliyorsunuz ki S-400 projesi ve sözleşmesi hayata geçirilme aşamasında, bu süreç devam edecek."