Sevda Özdemir

Çoğunluğunu sağlık sektöründe geçirmiş olduğu yöneticilik hayatı boyunca İnsan Kaynakları (İK) departmanında, başarılarıyla dikkat çeken Hasan Pektaş Covid-19 süresince şirket yöneticilerinin nasıl bir yol haritası izlemeleri gerektiği ile ilgili açıklamalar bulundu.

Mutsuzluk, sürekli bir iş telaşı, günü kurtarmaya yönelik yönetim anlayışı, iletişimsizlik, güvensizlik, ekipler arası gerilimler, bilgiyi paylaşmama, iş kaygısı, tükenmişlik verimsizlik ve başarısız olma düşüncesi.. Bunlar, Covid-19 Korona virüs salgını süresince çevremizden duyduklarımız bazı söylemler.

Şirket yöneticileri, bu söylemleri dikkate alarak kriz dönemlerinde her zamankinden daha farklı duygulara bürünmeleri gerekir. İnsanlarla yüz yüze iletişim kuramayıp uzaktan duygu ve düşünceleri ölçmek ve kontrol etmek zor tabiki. Bu dönemlerde lider yöneticilere çok büyük iş düşüyor. Liderler, bu dönemlerde bu iklimi en pozitif şekilde oluşturacak ve devam ettirecek şekilde planlar yapmalı. Çalışanlarının yanında olduğunu hissettirecek konuşmalarla onları desteklemeli. Çalışanına güven verecek, onlara ilham verecek, onların önemsediği şeyleri onlara hissettirecek şekilde, burası çok önemli onlara can-ı gönülden teşekkür etmeli. Organizasyondaki yöneticiler, mutlaka idare eden yönetici sıfatıyla değil, lider olan bir yönetici sıfatıyla sahada olmalılar.

Bu süreçte hızlı bir kültürel değişim ve dönüşümden geçiyoruz. Şirketler, çalışanlarının kendilerinin iyi hissetmelerine yönelik çeşitli organizasyonlar yapmalı. Zor bir sürecin içerisinde olmamıza rağmen, Covid-19 Korona virüs salgını ve beraberinde getirdiği ekonomik belirsizlikleri fırsat bilen şirketler harekete geçerek, mevcut ve geleceğe yönelik planladıkları çalışma modellerini ve buna bağlı stratejilerin hayata geçişini hızlandırmalı ve şirketler geleceğe yatırım yapabilecek finansal modele ve kültürel zihniyete sahip olmalı. Aynı zamanda yöneticilerin ve çalışanların da dijital dönüşüme ve yeni iş modellerine hazır olmaları gerekir. Aksi takdirde değişime ve yeniliğe ayak uyduramayan çalışanları daha da zor günler bekliyor olacaktır.

Pektaş Aynı zamanda işverenlerin dönüşüm sürecini yönetirken, şirketlerinin amaçlarını ve çalışanlarının hem mevcuttaki hem de gelecekteki değerlerini ve sorumluluklarını yeniden gözden geçirmelerinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Sevda Özdemir

İTTİFAK-İSTANBUL