COVİD CEZASI İPTALİ

İstanbul da yaşayan bir kişi, salgının yaşandığı 2020 de otomobille seyir halindeyken polis ekiplerince durduruldu. Sokağa çıkma yasağına uymadığı gerekçesiyle kişiye, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu nun 282. maddesi uyarınca 3 bin 180 lira idari para cezası kesildi.

Bu kişinin, cezanın iptali istemi İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi. Bu karara karşı itirazı üst hakimlikçe kabul edilmemesi üzerine para cezasına çarptırılan kişi, 'kanunda kabahat olarak sayılmayan bir fiil nedeniyle idari para cezası uygulandığını' ileri sürerek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

AYM Gerekçesi

'Başvurucunun eyleminin 1593 sayılı kanunun 282. maddesi hükmünde düzenlenen Bu kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket etmek veya zorunluluklara uymamak kapsamında yer aldığı kabul edilmiştir. Somut olaya uygulanan kuralın işaret ettiği (1593 sayılı kanunda yazılı) yasak veya zorunluluklara temas etmemesine rağmen başvuruya konu eylem öngörülmesi mümkün olmayan bir yorum ile kural kapsamına dahil edilerek ayrı bir kabahat olarak ihdas edilmiştir. Bu şekilde bir cezalandırmada bireylerin hukuki yardım almak suretiyle dahi hangi eylem ve kusurların kendilerine atfedilebileceğini, suçlu duruma düşebileceklerini bilebilmeleri mümkün değildir.

Kamu makamlarının söz konusu yorumunun, anılan hükmün amacını aşan ve öngörülemez bir yorum olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kanunun 282. maddesinde yer alan Bu kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket etme veya zorunluluklara uymama hükmünün başvurucuya isnat edilen sokağa çıkma yasağını ihlal etme fiilini kapsamadığı ve somut olayda Anayasa nın 38. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen suçta ve cezada kanunilik ilkesinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.' 

OYNAMADIK-EĞLENMEDİK..

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle birçok vatandaş afet bölgesine yardım göndermeye çalışıyor. Son günlerde AHBAP a çadır satmasıyla gündemde olan Kızılay yeni bir skandala imza attı. Kızılay Edremit Şube Başkanı Himmet Bora ve Yönetim Kurulu Ü yesi Cevdet İnalkaçın bir mekanda eğlendikleri görüntüler ortaya çıktı. Himmet Bora, arkadaşının doğum günü nedeniyle toplandıklarını belirterek, 'Bir davet geldi. İcabet ettik. Ne oynadık, ne zıpladık. Sadece yemek yedik' diye konuştu. (28.02.2023)

BU NASIL DİL?

İzmir AK Parti İl Başkan Yardımcısı Sefa Şahin, Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarında yapılan 'hükümet istifa' tezahüratında bulunan taraftarlara hakaret ederek tepki gösterdi: Paralı köpekler, satılmış şerefsizler. Sizin için güneş doğmayacak.

İLAHİ CEZA MI?..

Prof. Dr. Mehmet Görmez 'İlahiyatın belki de en zor konusu olan bu tür musibetler ile ilahi rahmet - ilahi adalet ve ilahi hikmet ile ilişkisi üzerinde bazı düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Her şeyin sebebini sadece mekanik bir nedensellikte arayan düşünce ne kadar sığ, yanlış ve eksik ise her afeti sadece ilahi ceza ve azap olarak gören teolojik anlayış da o kadar sığ, yanlış ve eksiktir. Tedbir diye haykıranlar ile takdir diye susanların derslerine birlikte çalışması artık bir zarurettir. Bu zarurete rağmen ucuz din eleştirilerini, Allah`ın ezelden beri tahkim edip yürürlüğe koyduğu sünnetullaha karşı seferber etme niyeti açıkça ifade etmek isterim ki ne bilimseldir ne de ahlakidir' 

İSTANBUL ve KÜ ÇÜ K ŞEHİRLER..

SİFED  Yönetim Kurulu Başkanı  Hüseyin Kış 'Çukurova Bölgesi`nin dağ yamaçlarında sanayi, eğitim, ticaret, sağlık öncelikli küçük kentler oluşturulması çağrısında bulunarak  'Deprem riskli alanlar tarıma terk edilmelidir'

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa 'İstanbul un Kuzey e taşınması aslında çok yeni bir şey değil, on senedir konuşuluyordu, son deprem sonrası bu daha da ön plana çıktı. İstanbul un kuzeyi daha sağlam zeminde, kayalıklardan oluşuyor. Son 10 senede o bölgelerde yeni ilçeler, yeni semtler oluştu. Yeni bina stoku çok. Bahçeli nizam inşaatlarının olduğu bir bölge. Anadolu yakasında da bu tip semtler var, Avrupa yakasında özellikle İstanbul un kuzeyi oldukça ön plana çıktı'

DÜ ŞÜ NCESİZLİK;

'Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  depremden etkilenerek Antakya dan Karaağaça gelen depremzede bir aileyi evinde ziyaret etti. Yüceer in şahsi sosyal medya hesabından da paylaştığı ziyarette, depremzede ailenin evine ayakkabılarını çıkarmadan girdiği fotoğraflara yansıdı. Sosyal medyada yapılan paylaşımda Yüceer in haricinde evde ayakkabı ile oturanın olmadığı görüldü.' (İnternethaber)