Eyüp Sultan Camii arkasındaki tarihi yol var. Bu yol tarihi öneme haizdir. Pek çok Osmanlı padişahının tahta çıkma heyacanına şahitlik etmiştir.
Geleneğe göre sultan kayıkla Eyüp e gelirdi. Binek taşının oradan atına binerek Eyüp Sultan`ı ziyaret ederdi. Atına bindiği an cülus merasiminin başladığı andı. Daha sonra tekrar atına binerek cülus bahşişlerini dağıtır ve Topkapı Sarayı na dönerdi. Binek taşı bu özelliğiyle, II.Mehmet ten Vahdettin e kadar bu merasimin başlama noktası olmuştur.

Bir padişahın vefatı veya tahttan indirilmesi sonrasında yeni padişahın, tahta çıkma törenidir. Cülus, Babüssade önünde yapılan en önemli ve görkemli törendi. Taht ilk önce Babüssaade önüne çıkartılır. 2. avluda askerler, ulema ve devlet adamları olur. Taht kapının önüne çıktıktan sonra desturla padişah gelip kapının önündeki tahta oturur. Daha sonra devlet adamları kıdemlerine göre gelip padişahın eteğini öpüp padişaha bağlılığını bildirirler. İlk önce şeyhülislam huzura çıkar ancak edep ve gelenek icabı padişahın eteğini öpmez, yalnızca saltanatın devamı için dua eder. Şeyhülislamdan sonra veziriazam ve diğer vezirler, sonra kaptanıderya, defterdarlar, nişancılar,

kazaskerler ve ulema padişahın eteğini öper, bağlılıklarını bildirirler. II. Mahmud un cülusuyla beraber devlet adamları padişahın eteğini öpmez, yanına konulan bir örtüyü öperler. II. Abdülhamid ile beraber artık kimse padişahın eteğini öpmez, yakından veya uzaktan kişi kendisinin dört parmağını öpüp önce kalbine sonra alnına dokunup padişahı selamlarlar. Tören esnasında valide sultan veya haseki sultanlar adalet kulesinden töreni izlerler. Bu süre zarfında tören esnasında padişahın konuşması uygun değildir. Tören bittikten sonra Babüssaade nin kapıları açılır ve padişah içeri girer. Böylece tahta çıkan kişi resmen padişah olur. Bu tören yapılmadan padişah olunamaz. Daha sonra tellallar bütün payitahtı sokak sokak gezip yeni padişahın tahta çıktığını halka bildirirler. Törenden sonra bütün vilayetlere yeni padişahın tahta çıktığı bildirilir ve ilk cuma namazında padişah adına hutbe okunur. Cülus merasiminin ardından kapıkulu askerlerine cülus bahşişi (cülusiye) dağıtılırdı.
İki türlüdür, biri belli ve kanunda belirtildiği gibi bir defaya mahsus olarak verilir, diğeri ise askerlerin ulufelerine zam suretiyle verilmiş olurdu. Tahta çıkan her padişahın 'Kullarımın bahşiş ve terakkileri makbulümdür, derhal verilsin' suretinde bir belgeyi onaylaması gerekiyordu.
Cülus Yolu, II.Mehmet ten Vahdettin e kadar Osmanlı padişahlarının tahta çıktıklarında kılıçkuşanıp ata bindikleri, cülus törenlerinin yapıldığı, padişahın hükümranlığını sembolize eden bir yoldur. 

Eyüpsultan`a yolunuz düşerse binek taşında fotoğraf çekilip, tarihe yolculuk edebilirsiniz.