Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. Yıl Dönümü törenleri için Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesine helikopterle geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesinde askeri törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 ili vuran 49 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem afetinin üstesinden Çanakkale Ruhu ile geleceklerini, yeniden Çanakkale ruhuna ihtiyaç olduğunu belirterek, 'En büyük gücümüz olan seferberlik ruhumuzun zedelenmesine fırsat vermeden gece gündüz çalışarak en kısa sürede şehirlerimizi yeniden ayağa kaldıracağız. Hiçbir insanımızı, hiçbir vatandaşımızı çaresiz ve sahipsiz bırakmayacağız.

'TÜRK DEVLETİ KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞACAK KAPASİTEYE SAHİPTİR'

Çanakkale birbirine kenetlenmiş bir milletin aşamayacağı hiçbir engel, hiçbir badire olmadığını bize göstermiştir. Türkiye Devleti ve milleti ile zorluklara göğüs gerecek, küllerinden yeniden doğacak kapasiteye sahiptir. Fitne ve fesat peşinde olanlara kulak asmayalım. Yeter ki birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize halel getirmeyelim. Yeter ki sürekli karamsarlık aşılayan şeamet tellallarına fırsat vermeyelim' dedi.

Çanakkale Zaferi'nin tarihi şanlı zaferlerle dolu milletin asli kimliğini bulduğu, üzerine serpilen ölü toprağını kaldırdığı tıpkı bir Anka Kuşu gibi küllerinden yeniden doğduğu bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen dönemin en modern ordularını dize getiren milletimiz Çanakkale’de yazdığı destanla İstiklal Harbimizi zafere ulaştıracak inancı ve direniş ruhunu da kuşanmıştır.

Bu yönüyle Çanakkale; Kurtuluş Savaşı'nın adeta provası, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş müjdesidir. Çanakkale’yi milletimizin bu topraklarda var olma için verdiği en zorlu en kutlu mücadelelerden biri olarak görüyoruz. Üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, 108 sene önce burada yazılan o büyük destanı daima gururla hatırlıyoruz. Çanakkale bizim için sadece iftihar vesilesi değil, aynı zamanda zorluklar karşısında bizlere mücadele azmi veren ilham ve güç kaynağıdır. 85 milyonun tamamının Çanakkale’den burada koyun koyuna yatan şehitlerimizden ecdadımızın sergilediği mücadeleden alacağı çok kıymetli dersler olduğuna inanıyorum' dedi.

'ÇANAKKALE RUHUNA İHTİYACIMIZ VAR'

'Deprem ve sel felaketi ile yüreklerin yandığı bu sancılı dönemde Çanakkale Ruhu’na tekrar ihtiyacımız var' diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: 'Yaklaşık 49 bin kardeşimizin hayatını kaybettiği 11 ilimizde ciddi yıkıma ve acıya yol açan depremin yaralarını ancak bu ruhu dirilterek sarabiliriz. Nasıl 108 sene önce omuz omuza vererek imkansızı başardıysak, asrın felaketinin üstesinden de yine dayanışmayla yine kardeşlikle gelebiliriz. Milletimizin depremin ilk anlarından itibaren ortaya koyduğu birlik ve beraberlik tablosu bu konuda bize güven ve umut aşılıyor.

Ziyaret ettiğimiz şehirlerde insanlarımızın metanetini, sabrını, vakarını ve hayata yeniden tutunma iradesini gördükçe biz de cesaret kazanıyoruz. En büyük gücümüz olan seferberlik ruhumuzun zedelenmesine fırsat vermeden gece gündüz çalışarak en kısa sürede şehirlerimizi yeniden ayağa kaldıracağız. Hiçbir insanımızı, hiçbir vatandaşımızı çaresiz ve sahipsiz bırakmayacağız.

Çanakkale birbirine kenetlenmiş bir milletin aşamayacağı hiçbir engel, hiçbir badire olmadığını bize göstermiştir. Türkiye Devleti ve milleti ile zorluklara göğüs gerecek, küllerinden yeniden doğacak kapasiteye sahiptir. Fitne ve fesat peşinde olanlara kulak asmayalım. Yeter ki birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize halel getirmeyelim. Yeter ki sürekli karamsarlık aşılayan şeamet tellallarına fırsat vermeyelim.

Rabbim ülkemizi her türlü kazadan beladan afetten muhafaza eylesin. Çanakkale Deniz Zaferi’mizin 108.yıldönümünü tebrik ediyorum. 18 Mart Şehitler Günü’nde; Anafartalar Komutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bütün komutanlarımızı kahraman Mehmetçiklerimizi, şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum'

Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız da konuşma yaptı. 

ŞEHİTLER İÇİN KUR'AN-I KERİM OKUNDU, DUA EDİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim Tilaveti okunup, dualar edildi. Şehitlik Defteri imzalandıktan sonra da temsili şehit mezarlıklarına karanfil bırakıldı.

Şehitler Abidesindeki törenin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki protokol üyeleri, Sedüülbahir Kalesi'nin açılışı için Seddülbahir Köyüne geçti. İTTİFAK- İHA

Editör: Özner Berber