ASRIN FELAKETİNİ YAŞAYAN Ü LKEMİZİN SERGİLEDİĞİ
BİRLİK, BERABERLİK, METANET, MERHAMET ve YARDIMLAŞMA ÇALIŞMALARI, DÜ NYAYI ŞAŞIRTTI.
Bu acı günlerimizde, 'Perakende, Gıda ve Gastronomi Sektörleri ile İnşaat, Turizm, Tekstil, Otomotiv ve Finans Sektörleri'
Halkımızla birlikte,   maddi ve manevi yardımlaşmanın 'Dünya Rekorlarını' kırdılar.
Devletimiz ve Milletimiz elele   verdiler, birlikte ve dimdik durdular.
Türkiye büyük, Devletimiz güçlüdür. Yardımlaşma da nasıl bu rekorları kırabiliyorsak, tüm sektörlerimizde:   Ü retimde, İnovasyonda, Kalitede ve fiyatta da en mükemmeli yakalayacağımıza inanıyorum.
Bu amaçla, dünyayı gezecek, tüm etkinliklere katılacak, yeni ve iyi müşteriler kazanarak ihracatta da rekorlar kıracağız.
Bugün, Elazığ ve Sıvası da etkilediği ortaya çıkan, 40 binden fazla can kaybettiğimiz, 100 binin üzerinde yaralımızın olduğu, yıkılan ve yıkılması gereken 100 binleri aşan bina ve bağımsız bölümbulunan,   kilometrelerle ifade edilen bir kaçbölgemizi etkileyen bu 'Felaket Alanındaki' maddi kayıplar da göz ardı edilemeyecek boyutlarda, tespitler ve incelemeler sürüyor, kayıplar araştırılıyor.
Ancak bu enkazların altında, bu bölgelerin ekonomisi de var.
Restaurantlar, marketler, bankalar,   muhtelif iş yerleri (kuyumcular, butikler, berberler, fırınlar, emlak ve muhasebe büroları, sigorta şirketleri, vs.) var.
Asfaltlar kırıldı, tarlalar yarıldı, kaldırımlar parçalandı, binalar yerle bir oldu, altında kim bilir kimler ve neler kaldı.
Bu arada iş dünyamız boş durmamalı, çalışmalı, kazanmalı, ülkemizin yeniden yapılandırılmasında görev almalı.
Bakınız 26 Şubat ta, Düsseldorf da EUROSHOP Fuarı var. 'Marketçilik ve donanımında' iddialı bir ülkeyiz ve orada olacağız.
7 Mart ta, Berlin de İTB Turizm Fuarı var. 'Turizmde' iddialı bir ülkeyiz, orada da olacağız.
10 Mart ta Hamburg da, İNTERNORGA Gastronomi ve Gereçleri Fuarı var. 'Endüstriyel mutfak ve Soğutma sanayinde, Set ve sofra üstü Ekipmanlarda' iddialı bir ülkeyiz, orada da olacağız. 
19 Mart ta yine Düsseldorf da PROWEİN Bağcılık ve Şarapçılık Fuarı var. Niye, bu zengin bağlara sahip, bağcılığın tarihini kucaklayan ülke, orada da olmasın? Az veya çok bizde orada olacağız, bu lezzetlerimizi de, dünya GOURMETLERİ ne tanıtacağız.
25 Nisan da Barcelona da, GLOBAL SEA FOOD   Balıkçılık ve Deniz Ü rünleri Fuarı var. Türkiye, yetiştirme balıkçılık (çupra, levrek, somon, alabalık) alanlarında, iddialı olmanın ötesinde, Avrupa da ihracat rekorları kıran   ülke olarak, tabii ki orada olacak.
Ü lkemizin en büyük şansı olan, Türkiye nin Lezzetlerini en iyi tanıtan, pazarlayan, gastronomi ile iştigal eden, Avrupalı Türkler yani GASTROHEROLARIMIZ da bu fuarlarda olacaklar. 
Bunları, çok tabiidir ki Sıcağı sıcağına değerlendirilmesi, gereken konular olarak görüyor ve sektörlerin, bürokrasinin, basının dikkatini çekmeye çalışıyorum.
Selam ve sevgilerimle,
@pakmanvasfi

 

EUROSHOP 2023, PERAKENDE   SEKTÖRÜ ve TÜ RKİYE

AVRUPA GASTRONOMİSİNİN YILDIZI TÜ RKİYE, PERAKENDE SEKTÖRÜ NEDE   İDDİALI GİRDİ!

EUROTÜ RK GASTROHEROLAR, Market zincirleri yatırım ve yönetim başarısını, market dekorasyonu, mimarisi, endüstriyel mutfakları, soğutucuları, havalandırma, ısıtma, raf sistemleri, teşhir üniteleri ve diğer üretim ve uygulamalarıyla gösterdiler.
AB Ü lkelerinde, Türkiye deki üretici ve tedarikçiyle birlikte kurdukları: Özellikle ETNO MARKET ve MULTİKULTİ MARKET Zincirleri, Tedarik filoları, İthalat ve Depolama sistemleri ile de zirveye taşıdılar.

`height=

Yaklaşık bir senedir çalışma ve araştırmalarımızı yoğunlaştırdığımız, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının, Gastronomik faaliyetleri arasında en dikkat çeken konu: MARKET ve MARKET ZİNCİRLERİ oldu.

`height=

70 li yıllarda, TÜ RK BAKKALI olarak başlayan, sonra ETNO MARKET statüsüne giren, 2000 li yıllardan sonra bölgesel de olsa ZİNCİRLEŞMEYE başlayan bu gayretlerin artması, Türklere ve diğer Müslümanlara, HELAL Ü RÜ NLERİYLE hitap etmesi dolayısıyla, çoğaldı ve yine çoğunluğu Türk olan, ithalatlarının çoğunu Türkiye den yapan, toptancı ve üreticilerin girişimlerini de arttırdı.
Tüketicilerin, TÜ RKÇE MARKALARA ve HELAL Ü RÜ NLERE yönelmesi, AB ülkelerine girmesi yasaklanan ( Et ve Süt Ü rünleri) veya kotalarla engellenen (Zeytinyağı) ürünlerinde, Avrupa ülkelerinde yine Bu ülkelerdeki Türkler tarafından üretilmeye başlaması ile birlikte raflar Türkiye den gelen veya Avrupa da üretilen TÜ RKÇE İSİMLERİ olan Gıda Ü rünleriyle dolmaya başladı.

`height=

Hatta, sadece Avrupa da yaşayan Türkler değil, Yahudilere ait Alman ve Rus firmaları da bu furyadan istifade ettiler.(GAZİ Peynirleri, DOĞAN Zeytinyağları gibi)
Bu arada, Türkiye de de büyüyen ve tüm yurda yayılan, yerli ve yabancı ortaklı ULUSAL MARKETLER, DİSCOUNT MARKETLER ve ciddi bir boyut sergileyen YEREL MARKETLER mağaza zincirlerinde kullandıkları, % 80 i aşan yerli tasarım, dekorasyon, mobilya, raf sistemlerinin yanı sıra Soğutuculuğu Meze, Pasta, İçecek Teşhir Dolapları, Sıcak üniteler ve Fırınlar ile   Taşıma arabaları, Yazar kasalar, Dondurucular, bunlara ait bilgisayar ve yazılım sistemleri, Frigofrik araçfiloları, ve hatta bünyelerinde oluşturdukları Fastfood, Çay & coffee bölümleri ve Restaurantlar halkımız ve ülkemize gelen turistlerce beğeni kazandılar.
Avrupalı Türklerimiz de, yerli ve milli olarak Türkiye de, bu ekipman ve donanımları üreten fabrikaların, markalarını yurtdışındaki yatırımlarında kullandılar, ülke ve bölgelerinde bu ürünlerin temsilciliklerini üstlendiler.

 

Geçen hafta detaylı olarak tanıttığım 56 ülkeden 1.700 firmanın ürünlerini sergilediği, EUROSHOP 2023 ün katılımcıları sıralamasında: Türkiye den katılan firma sayısı 136 olup,   Almanya ve Çin den sonra gelen 3 ülke konumunda.
Katılımcı olmayan ve aynı işleri yapan firmalarımız, mimar ve mühendislerimiz de ziyaretçi ve araştırma amaçlı burada olacaklar.
Bakınız, Düsseldorf Messe bazı büyük katılımcılarını onore etmek için PREMİUM KATILIMCI ünvanı ihdas etmişler ve 'Ü ÇGE Dış Ticaret A.Ş.' ve 'TAB 25 Market Ekipmanları A.Ş.' kuruluşlarımıza da vermişler.

`height=

Bilindiği gibi Ü ÇGE nin,   tüm Market Ekipmanları nın yanısıra, yazılım dizayn ve işleyişi ile sektörü şaşırtan, tamamen yerli ve milli üretimi 'ŞİŞE DEPOZİTO İADE OTOMATININ' dünya lansmanı da bu fuarda gerçekleştirilecek.
Bu arada bahsetmek istediğim bir konuda: İDDMİB, İSKİT ve TUSİD gibi mesleki kuruluş örgütlerimizin, milli katılımları ve özel firmalarıyla fuarda yer almaları.
Değerli kardeşlerim Güçlü Kaplangı nın N DUSTRİO, Coşkun İrfan ın EVİNOKS, TunçÖzüuğurlu nun CANCAN, Murat Kuzucu nun VİTAL, Kazım Erdoğan ın MOBİLCHEF kuruluşlarının ürünlerine de dikkat çekmek isterim. 

`height=

Şöyle ki, gezdiğim Avrupa Marketlerinin içinde, sıkılmış meyve sularının satıldığı VİTAMİN BARLAR var. Bağımsız olarak yerleştirilmiş, önlerindeki kısımlarda yenilip içilebilen MİNİBÜ S ve MİDİBÜ SLERDE DÖNERCİ, BURGERCİ, PİZZACILAR var.
Marketlerin, aynen FIRIN bölümlerinde olduğu gibi, ET ve BALIK REYONLARINDA pişirilmiş ürünler satılıyor ve yenilebiliyor.
Avrupa, sadece market içindeki lokanta ve kafelerle yetinmiyor. MODERN MARKETCİLİKTE sınırları kaldırıyor.
İsveçte yine bir EUROTÜ RK GASTROHERO ya, Dr. Muhittin Taylı ya ait olan 6-7 bin m2 lik marketleri gezdim.

`src=

Uzay üssü gibi marketin üstüne kurulan ofislerdeki, gelişmiş kameralarla müşterilerin ihtiyaçlarının, anında karşılanabildiğine şahit oldum.
AVM lerin içine kurulan ve bizlerin hiper-mega, vs. diye adlandırdığımız marketlerin çok ötesinde, alışveriş merkezleri değil, ALIŞVERİŞ KÖYLERİ gördüm. Yüzlerce dönümlük arazilerde kurulmuş, 5 - 45 bin m2 lik, çeşitli konulardaki mağaza binalarının olduğu, kendine özel caddeleri, meydanları, otoparkları, çocuk ve büyükler için eğlenme, beslenme, dinlenme yerleri bulunan, dev mağazaların yayıldığı alanlar gördüm.
Lütfen, alt tarafı 'Market işte' deyip geçmeyelim.

`src=
Bizim içinde gezdiğimiz, alışveriş yaptığımız kısımları, BUZ DAĞININ görünen kısımları, arkadaki depolar, soğuk odalar, üretim yerleri, ofisler, personelin kullandığı alanlar ve daha neler var neler.
Kısmet olursa, önümüzdeki hafta LEZZET HAREKETİ Sayfamızda: Bu fuardaki, Türkiye den katılan standları, sahiplerinin konuyla ilgili görüşlerini ve bu kuruluşlarla çalışan Avrupalı Türk Market Yatırımcılarının, arzu ve isteklerini okurlarımıza aktaracağım.

 

Gençgirişimci bayan, İlayda Tanrıver in 'Zeytinyağı' aşkından doğan: 'EGEO NORTE' LEZZETLERİYLE TANIŞTIM 

Bozcaada da tamamen 'Kadın Emeği ve Kadın Girişimi olarak kurduğu: EGEO NORTE Zeytinyağlarını üreten İlayda Tanrıver, bu gerçekten nefis bulduğum Lezzeti, tatmam için bana gönderdi.

`height=

Türkiye nin ilk ZEYTİNYAĞI DEGUSTASYONU nu 1992 yılında, rahmetli kardeşim Tuğrul Şavkay ile Pera Palace Hotel de yapan degustatörlerden biri olmam dolayısıyla, bu konuda ülkemin her tarafından birbirinden orijinal, leziz ve nefis zeytinyağları alıyorum veya davet edilip gidiyor, tadıyor, fikrimi ve önerilerimi seve seve paylaşıyorum.
Ancak, çok beğendiğim Bu düşük asiditeli (%0.2 - %0.3 ) ve yüksek polifenollü (450 ppm) EGEO NORTE 'Zeytinyağını' salatam da çiğ olarak tüketmekten, büyük zevk aldığımı ifade etmek ve bu 2 değerli özellik dolayısıyla, kolestrolü ve kan basıncını düzenleyen, bağışıklık sistemini güçlendirerek, kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu koruyan faydalı yönüne de değinmek istedim.

`height=

Ü rettiği, Zeytinyağının yanısıra, sevgili kardeşim İlayda nın bazı gayretlerini ve çabasını da farklı buluyor ve takdir ediyorum.
Bozcaadalı yerel bayanları teşvik ederek, onların bahçelerinde özenle yetiştirdikleri zeytinleri birlikte topluyorlar ve aynı gün içinde, 6 saatte, erken hasat ve soğuk sıkım yöntemiyle, Bozcaada nın, 4 mevsim yeşil kalabilen, ölümsüz ARBEQUİNA cinsi zeytin ağaçlarından üretilen zeytinyağı ile yine bu ağaçların kurutulan yapraklarından şifalı çaylar, saçve ciltler için faydalı sabunlar yapıyorlar. 

`height=

Ayrıca, yine adadaki badem ağaçlarının bademlerini ve   portakallarının kurutulmuş dilimlerini de tattım, güzel ve lezzetliler. Aynı marka altında,
EGEO NORTE nin: 250, 500 ve 750 ml şişeleri çok zarif dizaynlı, 2 lt lik teneke kutuları ile birlikte pazarlıyorlar.
Bu lezzetler için sevgili kardeşimi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
Okurlarımız isterlerse, bu lezzetlere, kuruluşun 'Web Sitesinden' ulaşabilirler.