Her yıl olduğu gibi bu yılda, muhteşem ITQI jürisi Brüksel de toplandı.
Yüzlerce lezzetin tadımını yaptı ve 600 tanesini Ü STÜ N LEZZET ÖDÜ LÜ NE layık gördü . LEZZET HAREKETİ nin, Ana Konusunda (yanda) tüm detaylarına değinerek, verdiğimiz haberin, bu yazımızda da 'biraz kıyısına, köşesine dokunalım' dedik. 
Özeli tamam, ancak 'Genel Faydayı' görelim ve 'Esas Oğlanları' sahneye çıkaralım.
Türkiye den toplam 35 firma, ortalama 70 ürünü ile müracaat etmiş, büyük LEZZET JÜ RİSİNE, 'Biz Türkiye de çok üstün lezzetler üretiyoruz. Buyurun tadlarına bakın' demiş. 
Biz de baktık, 'acaba bunlar neymiş öğrenelim' dedik. 
Allah ın bahşettiği kaynaklarımızın sularıymış. Bahçelerimizin ağaçlarının, kurutulmuş meyveleriymiş. Limonatamız, dondurmamız, domates salçamız, yer fıstığı ezmemiz, kızartmalık patatesimiz, ballı tereyağlı kurabiyelerimiz, Selva Makarnamız ve Barilla dan Mardin Bulgurumuzmuş.
Gerisi, fasa fiso, pandemi sonrasına denk geldiği için 1 - 2 Altın 
Yıldız alan: Ithal kahve ve kakao ile çikolatalı lezzetler yaratan kuruluşlar. Geçen yıl Pandemi boşluğundan istifade ederek, Private Lebel, unlu, tuzlu, şekerli, yağlı çikolatalı atıştırmalık ürünlerine BİM in aldığı 1 - 2 Altın Yıldızlı ödüller, bu sene de A101 i hareketlendirmiş olmalı ki, oda yine aynı tür, isimleri farklı Private Lebel atıştırmalık ürünlerine 1 - 2 Altın Yıldız alarak kervana katıldı.
Sizce TÜ RKİYE NİN LEZZETLERİNİ 'Atıştırmalık Ü rünler' mi temsil etmeli?
Yine baktım, diğer 59 ülke ne ürünler göndermiş? 
Çoğunluğu, katma değer yaratan lezzetler göndermiş, sadece Yunanistan ın yolladıklarına bakmak bile yeter. 
Bu yarismalara Bizim perakendeci firmalar gibi 'içpazara' değil, ihracatı arttıracak, dış pazarlardaki rakiplerine, alternatif olabilecek ürünler ve lezzetlerle katılıyorlar. 
Ü çtarafımız Deniz, yok mu bizim deniz ürünleri işleyen fabrikalarımız? Her tarafımız, Bağlık, bahçelik yok mu bizim şaraplarımız, zeytinyağları mız? ihraçedelim. 
Et ve Sütten mamul ürünlerimizin, üreticilerinin Avrupa da şansı yok, tamam. 
Alalım bu ödülleri, dünyada reklamımız olsun. Ortadoğu, Uzak Doğu, Afrika, Amerika, Avusturalya, Rusya, pazarları da İHRACAT MÜ ŞTERİMİZ OLSUN. 
Gıda sektörümüzün gücüne inanıyorum. 
Fabrikalarımız yeni ve modern, girişimcilerimiz cesur ve arzulu. 
Lütfen koordineli hareket edelim, aradan çaktırmadan girip, 'ben aldım, ben başardım' demeyelim. 
Konu derin, ilerleyen haftalarda tekrar ve örneklerle irdeleyebiliriz.
Selam ve sevgilerimle. 
@pakmanvasfi

`height=

TÜ RKİYE nin LEZZETLERİNE, AVRUPA dan ÖDÜ L YAĞDI! 

Merkezi Brüksel deki, konusunda dünyanın en prestijli kurumu ITQI   Uluslararası Lezzet Enstitüsü, her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye nin birçok markasına ait Gıda (yiyecek-içecek) Ü rününe, ALTIN YILDIZLAR dağıttı.  'Dünyayı daha lezzetli bir yer yapmak amacıyla' 2005 yılında Brüksel de kurulan, ITQI   International Taste Instute nin, 20 den fazla ülkeden seçerek görevlendirdiği 200 ün üzerinde kişiden oluşan, mesleğinin zirvesindeki 'Master Chefler & Master Somalier' ler her yıl nisan ayında, bu yarışma için Belçika nın başkenti Brüksel de toplanırlar.
Bir haftayı bulan, buradaki muhteşem 'Tadım Seramonisinin' amacı: 
Dünya da, kendi ülkelerinde,   çok tanınan, bilinen ve sevilen MARKALI GIDA Ü RÜ NLERİNE ait LEZZETLERİN TADIMI ve 'ALTIN YILDIZLAR' la ödüllendirilmeleridir. 
Dünyanın her yerinden gönderilen, yiyecek ve içecekler, soğuk ve sıcak olarak, Ü stat Chef ve Somalierler tarafından tek tek tadılır ve duyularıyla elde ettikleri kanaatleri büyük jüriye bildirilir. 

`height=

Bu çok özel inceleme ve değerlendirmeler neticesinde   Bazı lezzetlerin sahiplerine, teşekkür (Merci) mesajı gönderilirken, Ü STÜ N olduğu kabul edilen LEZZETLERE de 1, 2 veya 3   ALTIN YILDIZ ÖDÜ LLERİ verilir.
Daha önce de' LDF Lezzet Dernekleri Federasyonunu ve Türk Gastronomi Basınını temsilen katıldığım ve Izlediğim. 
Her sene Mayıs ayında Brüksel de yapılan, muhteşem ödül törenlerinde, ITQI ın ödüllerine layık görülen firmaların sahip veya yöneticileri sahnede ağırlanır ve ödülleri takdim edilir.
Türk girişimcilerin, Sadece Türkiye de değil, başka ülkelerde de ürettirip, markalayıp, gıda pazarlarına sunduğu Suntat, Yörem ve diğer isimlerdeki. ürünlerine de ödüller verilmektedir. ITQI ın kuruluşundan bu yana, 'Tadım Jürisindeki' yerini koruyan, ülkemizin ilk ve tek, ünvanını dünyanın 'Büyük Chefler Jürisinden' alan, Türkiye nin gerçek MASTER CHEF i Fikret Özdemir Kardeşimi de bu vesileyle kutluyor, 'emeğine sağlık' diyorum. Kendisi halen, Exec. Chef olarak çalışmalarını   Mersin de, Türkiye nin en büyük ve lüks, 5 Yıldızlı 'BN Termal & Spa Hotel' de sürdürmekte olup, yarattığı lezzetler ve kurduğu açık büfeler ile yerli ve yabancı konuklarında hayranlık uyandırmakta ve dünya medyasında konu olmaktadır. 
Her yıl 100 - 200 civarında, TÜ RKİYE LEZZETİNE ödül veren kuruluşun, bu yıl pandemi ertesi olması sebebiyle   Dünya genelinde 60 ülkeden, 600 civarında ürüne, ülkemizden katılan 35 firmanın da 70 civarındaki ürününe, ödül verdiğini öğrendik.

`height=

Büyük jüri, duyusal değerlendirmeyi   Kendilerinden %90 ın üzerinde puan alan ürünleri: 'Sıra Dışı' kabul ederek, 3 Altın Yıldız la, %80 üzeri puan alan ürünleri: 'Dikkat Çekici' kabul ederek, 2 Altın Yıldız la, %70 üzeri puan alan ürünleri ise: 'Göze Çarpan' kabul ederek, 1 Altın Yıldız la ödüllendirmekte. 
Ü stün lezzet ödüllerinin sahibi olmak Ilgili 'Gıdayı veya Içeceği' üreten firmaya, Ü lkesi içinde ve dışında yeni pazarlar yaratmakta ve prestij kazandırmakta olup, yerel ve uluslararası basında MARKASI ön plana çıkmaktadır.
`height=

BU YIL, 3 ALTIN YILDIZI: 
Maraşım Dondurmalarıyla, Natura Gıda A.Ş. 
Bonfrit Parmak Patatesleri ile Sanpa Gıda A.Ş. 
Kahve Dünyası Ü rünleri ile Altın Kılıçlar A.Ş. 
Ipek Domates Salçası ile Çelenlioğlu A. Ş. 
Hamidiye Kaynak Sularıyla, Hamidiye Su A. Ş. 
The Mill Sızma Zeytinyağları ile Arnas Tarım A.Ş. 
Gourmey Naturel Kuru Meyveleriyle Gülmas Gıda A.Ş. 
Binpınar Sularıyla Binpınar Su A. Ş. 
Limmo Limonatalarıyla GG Gıda A.Ş.
Filiz Mardin Bulguru ile Barilla Gıda A. Ş. 
Tetto Tereyağlı Kurabiyeleriyle Damak Gıda A. Ş.
Selva Spagetti Makarnasıyla, Selva Gıda A. Ş. Ü lkemize getirirken, diğer firmalarımız da, 2 ve 1 ALTIN YILDIZ ödüllerini   getirdiler. 
Kendilerine ve ülkemize hayırlı olmasını, gıda ihracatımızı arttırmasını dileriz.

`height=

SULTAN KÖŞESİNDE, POZANTI RÜ ZGARI ESTİ!

Adana nın 'Gizli Lezzet Yuvası' POZANTI nın sevilen, Belediye Başkanı Mustafa Çay geçtiğimiz hafta Sultan Köşesi Restaurant ın daki kahvaltının   konuğu oldu. Owner Chef Recep Incecik in bizzat hazırladığı   Saray Sofrası kahvaltısında   POZANTI nın Yöresel Reçelleri ile Incecik in' Inovatif Lezzetleri', Osmanlı Saray Mutfağının günümüze uygulanmış Lezzetleri, Börekleri, Şerbetleri, sahanda   Işkın meyveli yumurta, Kuşkonmaz sebzeli yumurta, orijinal ve özel Menemeni ile   Anadolu nun her köşesinden özenle seçilmiş peynir çeşitleri, bal kaymak, zeytin çeşitleri ve daha sayılamayacak kadar çok çeşit vardı. Basından değerli gazeteciler,   sanatçılar, bürokratlar ve turizmcilerden oluşan kişileri buluşturan nezih toplantının tadı, katılanların   damağında kaldı.

`height=

 

Sultanahmet Turizmine Renk Geldi: 'ROYAN HOTEL HAGİA SOPHIA İSTANBUL' AÇILDI!

Royan Hotel Hagia Sophia, İstanbul un gözbebeği tarihi yarımadanın, en güzel ve otantik köşesi Cankurtaran da yepyeni bir KONAKLAMA ve LEZZET MERKEZİ olarak hizmete girdi.

`height=

 

Royan Hotel Hagia Sophia, İstanbul un gözbebeği tarihi yarımadanın, en güzel ve otantik köşesi Cankurtaran da yepyeni bir KONAKLAMA ve LEZZET MERKEZİ olarak hizmete girdi.  Türkiye nin TEKSTİL İhracatı ve Mağazacılık devlerinden:
AVVA nın sahipleri olan, GEDİKLİ Ailesinin muhteşem Turizm Yatırımı 'ROYAN HOTEL HAGİA SOPHIA İSTANBUL' Türkiye nin ilk RADİSSON İNDUVİDUALS (Lüks Ötesi, bir konfor içeren Butik Hotel) örneği olarak, 16 Haziranda olağanüstü güzel bir davet etkinliği ile Sultanahmet te açıldı.

`height=

Tekstil, Turizm ve Gastronomi sektörlerinden, ünlü isimlerin katıldığı   davette İTTIFAK Gazetesini ve LDF yi Baş Lezzethan olarak, bendeniz ve LEZZETHAN kardeşlerim Zuhal Mansfield ile Emine Gül Yılmaz temsil ettik. Muhteşem açılış organizasyonunda Ailenin babaları, Şükrü ve Mehmet Gedikli, oğulları Fatih, Fırat ve Burak Gedikli ile zarif eşleri Nihan ve Ece Gedikli de hazır bulundular, seçkin konuklar ve basın mensupları ile bizzat, tek tek ilgilendiler. 
Şahane duvar resimleri ile bezeli 4 fantastik bloktan oluşan binanın bir girişinde diğeri terasında iki restoran ve barı mevcut. Konuklarına, 'Old City' tabir edilen konumda 48 oda ile hizmet verecek olan Hotel, İstanbul un Geleneksel Alışveriş Merkezlerinin içinde, muhteşem deniz ve İstanbul manzarası sunuyor. 

`height=
Davetli konuklar arasında rastladığım, değerli dostlarım:
D S DAMAT Kuruluşunun Y.K. Bşk. Süleyman Orakçıoğlu,
HACI   BOZANOĞLU Kuruluşunun Y.K. Bşk. Muzaffer Hacıbozanoğlu, 
METRO Hotels Y.K. Bşk, Uluslararası iş adamı Cafer Altın, 
OLD CITY Otelleri Platform Başkanı Tarkan Akyüz,
Bulgaristan Ticari Konsolosu, Sayın Toşko Tomov ve duayen gazeteci ağabeyim Özkan Altuntaş ile de sohbet fırsatı buldum. Özellikle belirtmek isterim, hotelin Exec. Chef i Rüstem Yıldırımhan ın yarattığı nefis lezzetler   Konukları hem heyecanlandırdı, hem de hayran bıraktı. Türk Turizmine ve İstanbul a hayırlı olsun.