Eğitim ülkemizin en önemli konularından biri. Bu bağlamda iki gündür portalımızda ve gazetemizde Boğaziçi Yöneticiler Vakfı`nın 6 Nisan Cumartesi günü İstanbul CRR`de düzenlediği IBPF 2019 Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu`nda birbirinden değerli konuşmacıların dile getirdikleri hususları sizlere arz ediyoruz.

`height=

Bugün gündemimizde IBPF 2019`un ikinci paneli var. Radyo Programcısı Bilal Bal`ın moderatörlüğünde Udemy Ü lke Direktörü Mustafa Demir, Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal, Voscreen Kurucusu Deniz Dündar ve Enocta Kurucusu Ahmet Hançer`in konuşmacı olduğu 'Eğitimde Teknolojik Çözümler' başlıklı paneli Sn. Nurbin Gürsoy`un kaleminden istifadenize sunuyoruz.

'Teknolojinin eğitime artık tam anlamıyla girmekte olduğu günlerde bu alanda teknolojik çözümlere dair 4 önemli örneğin kurucu ve yöneticilerini IBPF 2019`da ağırlama fırsatı bulduk. Öncelikle kısaca kendilerini ve çalışmalarını anlatan konuklarımız Moderatörümüz Bilal Bal`ın neden sıfırdan bir projenin kurucusu ya da parçası olayı tercih ettikleri, uygulamalarının örgün eğitime bir alternatif mi yoksa bir destek mi olduğuna dair sorularını cevapladılar.

`height=

Ahmet Hançer: Hayat boyu öğrenme bu memleketin, bireylerin ve şirketlerin karakteri olmalı.

'Türkiye`de yetişkin eğitimini teknolojiyle daha verimli ve daha etkin hale gelmesi, öte yandan insanı insan yapan değerlere eğitim anlamında eriştirebilmek için tüm çalışanlara eşit eğitim fırsatı sunmak amacıyla şirketimizi kurduk.' sözleriyle konuşmasına başlayan Enocta Kurucusu Ahmet Hançer uygulaması ve hedeflerini şöyle anlattı:

'Bugün yaklaşık 500`e yakın şirkette 2,5 milyon kullanıcımıza eğitime her yerden erişme imkânı sunuyoruz. İnsanların birbirinden öğrenmesini kolaylaştırıyoruz. Kurum kültüründe öğrenmenin ana iş unsuru haline gelmesi için emek veriyoruz. Öğrenmeyi yaygın şekilde şirketlere sunabilir miyiz düşüncesiyle Enocta`yı kurduk. Uzaktan eğitim alanı hep odaklandığımız bir alandı.

Ahmet Hançer: İş hayatı çok kaotik

Büyük eğitim resminde biz biraz öğrenme bacağına odaklanıyoruz. Öğrenme birey olarak etki alanımızda. Bugün iş hayatının dengeleri değişmiş durumdadır. İş hayatı çok kaotik; Kim, nereden hangi iş modeliyle ne sonuçelde ediyor, birbirleriyle ne kadar örüntü içindeler gerçekten çözümlemek bir başka beceri seti, düşünce seti gerektiriyor. Birçoğunuz ya bu sene ya da önümüzdeki senelerde bu hayatın içine gireceksiniz. Makineler pek çoğumuzun yaptığı işleri alacak elimizden. Çağımız bir dizi yeni beceri gerektiriyor. Kritik düşünme, birlikte çalışma, akıl yürütme, fikir üretme gibi şeyleri konuştuk. Bunlar belli bir süre daha robotların yapamayacağı şeyler. Bu becerilere üniversite gençliği olarak, çalışan profesyoneller olarak sahip olmalıyız. Bunlar okul sıralarında her zaman olamıyor. Öte yandan korkunçda bir teknolojik dönüşüm var. Bu dönüşümün gerektirdiği bir bilgi ihtiyacı var. Bugün Türkiye gençişsizin maalesef yüksek olduğu bir noktada; Ayrıca Türkiye dünyada en fazla yetenek açığı olan 6`ncı ülkedir. İş dünyası da aradıkları kalifiye personeli bulamamaktan şikâyet ediyorlar. İşte bu noktada hayat boyu öğrenme bu memleketin, bireylerin ve şirketlerin karakteri olmalı. Teknoloji burada devreye giriyor. Biz aslında gelecek için öğrenme ve öğrenmenin geleceği için teknolojiyi birey olarak kurum olarak, şirket olarak kullanmalıyız.'

`height=

Mustafa Demir: Udemy olarak misyonumuz, vizyonumuz insanların eğitime çok rahat ulaşmasını sağlamaktır.

Enocta kurucusu Ahmet Hançer`den sonra söz alan Udemy Ü lke Direktörü Mustafa Demir ise kaliteli eğitimi ucuz ve erişilebilir kılmayı amaçladıkları Udemy`e dair şunları kaydetti: 'Bireylerin sahip oldukları bilgileri diğer bireylere aktarabilecekleri ve hakikaten bunu kaliteli şekilde, erişilebilir tarzda, herkesin eğitim alabileceği bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Udemy olarak ana amacımız bireylerin her alandaki insanın eğitim alabileceği bir platform olmak. 2017`de Türkiye`ye girdik ve globalde 2018 yılında en fazla başarı sağladığımız ülke Türkiye oldu.

Mustafa Demir: Girişimcilik ruhtur

Girişimcilik bir ruhtur bence. Neden böyle bir şey yaptık? Aslında ihtiyaçları iyi analiz ediyoruz. Udemy olarak misyonumuz, vizyonumuz insanların eğitime çok rahat ulaşmasını sağlamaktır.

Bizim amacımız kesinlikle gelecekte şöyle bir sistem kuralım değildir. Biz şu anki neslin eğitim ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Gelecekteki nesil ne bekleyecek bilemiyoruz. Aslında Udemy`nin hikâyesinde bu var. Amacımız eğitim verecek kişilere de alacak kişilere de imkân sağlamaktır. Süreden bağımsız, aradıkları ihtiyaçları olan şeyi bir nevi hap gibi verebilmek; '

`height=

Deniz Dündar: Ü cretsiz uygulamalarla eğitimi özgürleştirebilirsek dünyada birçok şeyi çözebiliriz.

Türkiye`nin ilk küresel, dijital eğitim markası Voscreen`in kurucusu olan Deniz Dündar, 47 ekip arkadaşıyla birlikte yerli sermayeli, 74 ülkeden 4 milyon civarında bireysel, 12 milyon da sınıflarda kullanıcısı bulunan uygulamalarının hikâyesini şöyle anlattı: ' Hikâyemiz yedi buçuk yıllık bir hikâyedir. Türkiye`de sorunlar üzerine çok başarılı bir sosyalleşme var. Sorunları tespit etme ve sorunlara çözüm üretmede çok başarılıyız. Ancak beceriksiz olduğumuz tek şey harekete geçme; Bu alanda hiçbir şey üretmediğimizi fark ettim. İlk olarak küçük bir şirket olan Dream and Development`ı kurdum. Gördüm ki oraya İngilizce sorunu yaşayan Boğaziçililer geliyor. Düşündüm ki İngilizce öğrenmek Türk insanı için bu kadar zor olamaz. Basit aldım her şeyi; Kelime öğrenmeden dil öğrenmeye çalıştığımızı, dengesiz öğrenme içinde olduğumuzu gördüm. Kitap kullanmadan, Ekonomist makalelerinden yararlanarak ilerledim.'

Dündar 2008 yılında ise güçlü bir dil öğrenme ürünü yapmak, ücretsiz bir uygulama yapmak için '.com' yaparak iş modeli haline getirmek, kurum kültürü inşa etmek ve Türkiye`den dijital bir marka çıkarma olmak üzere 5 hedefle uygulamaları olan Voscreen`i 8 yıllık bir plan dâhilinde kurmuş.

Deniz Dündar: Parayla bağlantısı olan eğitim özgür değildir

'Eğitimin parayla bağlantısı olduğu için özgür olduğunu düşünmüyorum. O yüzden ücretsiz uygulamalarla eğitimi özgürleştirebilirsek dünyada birçok şeyi çözebiliriz gibi geliyor. Önemli olan kaliteli içerik, sürdürülebilirlik ve toplumsal tabanın oluşmasıdır. Yetişkin eğitimi olmadan çocuklarımızı eğitemeyiz. Kitap okumanın önemi çok büyük; Eğer herkes her gün yarım saat kitap okursa 10 yılda ülkemizde tüm anne babalar birer okula döner.' diyen Voscreen Kurucusu eğitime dair çözüm önerilerini de sundu.

`height=

Alp Köksal: Eğitim işi gönül işi, gönüllülük işi.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal da yöneticilerinden olduğu dijital platform hakkında şunları kaydetti:

Khan Academy, dijital bir öğrenme platformudur. Kâr amacı gütmeden, internet üzerinden, bir web sitesi üzerinden ve bir uygulama üzerinden ücretsiz ders videoları, eğitim içeriği bireyin seviyesini tespit edip onu yönlendirebilen, kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunmayı amaçlayan bir platformdur. 2012` de Türkiye Ofisi açılmıştır. Geçtiğimiz süre zarfında ülkemizde hem öğrencilerle hem okullarla ve öğretmenlerle ve hem de aslında hayat boyu öğrenme mantığıyla bilgiye ulaşmak isteyen herkese ücretsiz kaynak sunuyoruz.

Alp Köksal Eğitimde dijital değişimi konuşuyoruz

Bugün eğitimde dijital değişimi konuşuyoruz. Biz de bu dönüşümün içinde hem ücretsiz bir kaynak ve araçsunmayı hem de aslında teknolojiyi nasıl doğru bir hedef için kullanırız bu konudaki vizyonumuzu paylaşmayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşuyuz.

Kişisel hikâyesi bağlamında Türkiye`de çok sıradan bir öğrenciyken yurt dışına öğrenci değişim programıyla gittiğinde okul birincisi olması Köksal`ı düşündürür. Alp Köksal bu bağlamda konuşmasına şöyle devam etti: 'Bilgiye günümüz çağında madem zamandan ve mekândan bağımsız olarak ulaşabiliyoruz, o zaman buradaki bir öğrenciyle yurt dışındaki bir öğrenci eşit şartlarda oynuyorlar. Bu alandaki iş modelleri nedir diye araştırırken Khan Academy ile yolumuz kesişti.

'Bilgi ihtiyacı olan herkes için ücretsiz olmalı'

Bilginin ihtiyacı olan herkese ulaşması için ücretsiz olması gerektiğine inanıyorum. Eğitim işi gönül işi, gönüllülük işi. Sahada olmadıkça, öğrenciye, öğretmene dokunmadıkça kendiniz öğrenip de başkasına öğretmedikçe gerçek bir fayda üretemezsiniz. Her ne kadar bir dijital eğitim platformu temsilcisi de olsam her zaman teknolojiyi insan odaklı, fayda odaklı kullanalım diyen bir bakış açısına sahibim.

Biz insanlar sosyal canlılarız, paylaştıkça, tartıştıkça, sorguladıkça etkileşim içinde olduğumuz ortamlarda daha iyi verimli öğreniyoruz. Teknolojinin burada oynadığı rol, bilgi aktarımını, bilgi verimini daha etkin hale getirmektir. İstediğimiz an, istediğimiz yerde kendi hızımızda öğrenme şansı veriyor ve belki de bu şekilde kendi öğrenme sürecimizin sahibi oluyor, hayat boyu öğrenme mantığını içselleştirmek için bir fırsat buluyoruz.'

`height=

'Eğitimde Teknolojik Çözümler' başlıklı panelimizin sonunda ise Moderatörümüz Bilal Bal tüm konuşmacılardan son sözlerini birer motto şeklinde aldı. Konuklarımızın son sözleri şunlar oldu:

Ahmet Hançer: 'Geleceğe hazır olma hayat anlardan oluşur. Öğrenme anını içinizde hissettiğinizde sizi bize bekliyoruz.'

Mustafa Demir: 'Bilgiyi edinin ve bilgiyi paylaşın, öğrenmekten, araştırmaktan çekinmeyin, sahip olduğunuz bilgiye diğer arkadaşlarınızın da ulaşmasına imkân sağlayın. Ne kadar insana dokunursak o kadar ilerleriz.'

Deniz Dündar: 'Bize ait olan verdiklerimizdir.'

Alp Köksal: 'Biraz çabayla beynimiz de vücudumuzdaki diğer kaslar gibi öğrendikçe gelişen ve değişmeye devam eden bir parçamızdır. Dolayısıyla ne kadar ustalaşarak öğrenir, ders alarak öğrenirsek hayatta o kadar her şeyi öğrenebiliriz.'