ABDULMUTTALİB BAYRAM

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) ve KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından ortaklaşa (KGK) İstanbul Ofisi'nde düzenlenen toplantıda 6 Şubat 2023 depreminde vefat edenler de dahil olmak üzere kaybettiğimiz tüm gazetecileri andık ve dualar okuduk. Allah hepsine rahmet eylesin. Dualarımız hep onlarla beraber olacak.

Celal Toprak anma programının nasıl başladığını anlattı

YAPDER Başkanı Celal Toprak organizasyonu ve KGK Başkanı Mehmet Ali Dim’in ev sahipliğinde düzenlenen anma programına merhum duayen gazeteci Nezih Demirkent’in kızı, Dünya Yayın Grubu Başkanı Didem Demirkent, Ekonomi Gazetecileri Derneği başkanı Recep Erçin de katıldı. Duayen Gazeteci Celal Toprak anma toplantısının açılış konuşmasında bu işi başlatan merhum Bülent Yardımcı’yı rahmetle anarak bu toplantının Reis Gıda'nın katkılarıyla geleneksel hale getirdiklerini belirtti. Toprak, her yıl basın camiası olarak aramızdan ayrılan meslek büyüklerimizi saygıyla anıyoruz. Bu vesileyle anma buluşmamızda ise 10 ilde gerçekleşen deprem felaketinde aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı da anma kararı aldık. Biz basın olarak bunu çok önemsiyoruz. Ayrıca depremden zarar gören meslektaşlarımızda, yaygın medyanın sayfalarını açmasını bekliyoruz' dedi.

Anma programının sponsoru 'Reis Gıda'

Celal Toprak'tan sonra zoom üzerinden söz alan Mehmet Reis ise bu anma etkinliğinin sponsorluğunu yaptıklarından gurur duyduklarını belirterek Merhum Bülent Yardımcının zaman zaman dile getirdiği 'bir kuru fasulye gecesi yapalım' arzusu neticesinde bu anma toplantılarının gerçekleştiğini söyledi. Duygu dolu anların yaşandığı programda organizasyonda emeği geçen deneyimli gazeteci abimiz Ahmet Çoşkunaydın, EGD Başkanı Recep Erçin ve 1 ay kadar önce vefat eden merhum Metiner Sezer’in oğlu da birer konuşma yaptı. Toplantıda KGK Genel Başkan Yardımcısı Kahraman Halisçelik, KGK Yönetim Kurulu üyesi Sertaç Virancık, KGK Meclis üyeleri Hayati Arıgan, Ferhat Yıldırım, Necmi Hatipoğlu da katıldı. Programda Güvenilir Ürün Platformu Genel Sekreteri Elif Aşlamacı Attepe, Maxi haber GYY Aykut Altındağ, Artin Şirinpınar, Serap Mar, Ekrem Uca, Kenan Sertalp, Yüksel Uysal, Gündüz Üç, Engin Çağlar gibi değerli dostlar da vardı. Program sonunda KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim'e teşekkür belgesi sunuldu.

KGK Başkanı Mehmet Ali Dim katılanlara teşekkür etti

Çok sayıda kıdemli gazetecinin de katıldığı programda vefat eden meslek duayeni gazetecilerle ilgili anılar anlatılırken duygu dolu anlar yaşandı. Deprem bölgesine iki kez giderek o bölgedeki gazetecilerle görüşen KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de bir konuşma yaparak, depremin yarattığı yıkımı ve gazetecilerin mağduriyetini anlattı. Dim, 'KGK İstanbul Ofisi, çok anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Depremde kaybettiğimiz gazeteciler ile vefat eden meslek duayeni gazetecilerin ortaklaşa anıldığı programa merhum duayenimiz Nezih Demirkent’in kızı Dünya Yayın Grubu Başkanı Didem Demirkent’in de katılması ve babasını anlatan çok güzel bir konuşması bizleri mutlu etti. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen başta meclis üyemiz Ahmet Coşkunaydın abimiz olmak üzere tüm katılan duyarlı meslektaşlarımıza çok teşekkür ederim' dedi.

Depremde kaybettiğimiz gazeteci sayısı 24’e yükseldi

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da 6 Şubat 2023 günü 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı 24’e ulaştı. KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, deprem bölgesindeki gazetecilerle sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, 'Her gün yeni bir acı haberle sarsılıyoruz. Deprem nedeniyle yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı maalesef 24 oldu. Henüz haber alınamayan meslektaşlarımız var. Yaralı olarak kurtulanlar ve tedavisi devam edenler var. Kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürerken korkarım ki, yeni acı haberler alacağız. Vefat eden meslektaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Kayıplarımızın daha da artmaması ortak duamızdır' dedi.

'Yerel Medya enkaz altında'

Deprem bölgesinde özellikle 11 gazetecinin yaşamını yitirdiği Adıyaman ile 9 gazeteciyi kaybeden Hatay başta olmak üzere Kahramanmaraş ve Malatya’da çok sayıda gazete basım tesisi kullanılamaz hale geldi. Yerel televizyon ve radyo binaları ile birçok medya ofisinin ya tamamen yıkılarak enkaza dönüştüğünü ya da kullanılamaz hale geldiğini belirten KGK Genel Başkanı Dim, 'Şu anda yayınlarını da sürdüremeyen bu medya işletmelerini yeniden ayağa kaldırmak için gerekli kamusal desteklerin sağlanması için gayret göstereceğiz. Basın İlan Kurumu’nun bu ay yapılacak genel kurul toplantısında da bu konuyu dile getireceğiz ve yönetmeliğe geçici bir madde eklenmesini talep edeceğiz' dedi.

Depremde yaşamını yitiren gazetecilerin isimleri, şehirleri ve kurumları şöyle: ADIYAMAN: Burak Alkuş (Adıyaman Ses), Hidayet Özdemir (Gazeteci -Yazar), İskender Korkut (Mercan TV), Kemal Öner (Adıyaman Telgraf), Muhammed Akan (Adıyaman Haber) Ruhi Akan (Jet Haber), Yunus Emre Doğan (Mercan TV), Zübeyir Pektaş (Halkın Sesi), İsmail Hakkı Koçak (Mercan TV), Fatih Bayın (Radyo Tek) Yaşar Hamurcu (Köşe Yazarı)

HATAY: Ayşe Figen Arlı (İskenderun Ses), Haluk Arlı (İskenderun Ses), Burak Milli (AA), Gökhan Aklan (İHA), İzzet Nazlı (DHA), Neşet Alkan (Haber Ekspres), Erhan Yılmaz (23 Temmuz) Mehmet Tekin (Emekli Gazeteci), Hasan Seid Okay (Emekli Gazeteci),

KAHRAMANMARAŞ: Mustafa Yüzbaşıoğlu (Bugün), Aziz Çevlik (Manşet), Fatih Nalbantbaşı (Maraş Medya Merkezi)

ADANA: Meltem Özgen (CRT/TV sunucusu). İTTİFAK