Balık baştan niye kokar? sorusuna cevap verebilmek için iyi bir kimya ve mikrobiyoloji bilgisi gerekir histaminden   zehirlenmemek ve hayatta kalmak için ya hiç  balık yemeyeceksiniz ya da bayat balığı gözünden bilecek kadar yetkin bir   bilgiye sahip olacaksınız. Bu bilgi hayatta kalmak için gereken ölümcül bir bilgi, birde hayatta kalmak için gereken yaşamsal bilgi var ki görmek ve fotoğraf çekmek... 
İnsan, fotoğraf çekerek dert çekmez nasıl mı?
İnsan safi düşünce ve hislerden ibarettir onunla yaşar ve   huzur bulur. Bilinçve bilinçaltı hiçdur durak bilmeden çalışır, bir saat gibi değil bir kalp gibi sürekli   ümit ve kaygılar içinde çalışır durur, fakat bir bardağın alabileceği su miktarı bellidir, taşar...
Düşüncelere ara vermek yerine stoplamak stresin önlenmesinde birincil görevdir. Peki biz nasıl olacakta beynimize bu çok zor komutu vereceğiz, yaşadığımızı nefes aldığımızı anlayacağız. 
Ağaçları, yaprakları, doğal   renkleri, bacadaki leyleği, sek sek oynayan çocukları, havlayan köpeği kısaca hayatın tüm frekanslarını nasıl farkedeceğiz? 
Anları   nasıl farkedeceğiz, nasıl hayatta kalacağız...
İşte bütün sır burada   fotoğraf çekerek.
Detaylara dikkat ettiğinizde sadece fotoğraf çekmiyor farkında oluyorsunuz, ânı yaşayarak beynin bütün rahatsız edici düşünce sıçrayışlarını önlemiş oluyorsunuz.
Özetle fotoğraf çekiyor dert çekmiyorsunuz yani hayatta kalıyorsunuz...