Osmanlı sarayında yapılan düğünler ve şenlikler bize zengin bilgi mirası bırakıyor. Osmanlı sarayında yapılan çok sayıdaki görkemli düğünden birisi hatta belki de en muhteşemi III. Murad`ın oğlu III. Mehmet için 1582 senesinde yaptırdığı sünnet düğünüdür. III. Sultan Murat`ın veliahdı, Şehzade Mehmet`in sünnet düğünü, 1582 ilkbaharında, At Meydanı`nda yapılır. III. Murat, 1574 tarihinde, 28 yaşında tahta çıkar 1582 yılında 36 yaşındadır. Şehzadesi Mehmet ise, sünnet olduğu sırada, 16 yaşındadır. Sünnet düğünü, her gün değişen merasim ve ziyafetleriyle, 52 gün sürer. Dönemin tüm yabancı devlet başkanlarına davetiye gönderilir. Fransa sarayına, Almanya İmparatoru II. Rudolf`a, Venedik Doc`una, Rusya`ya, Lehistan`a, İran Şahı Sultan Mehmet Hüdabende`ye, Gürcistan`a, Özbekistan`da Hamidullah Han`a, bazı Hint sultanlarına, o sıralarda Osmanlı devletine yıllık vergi gönderen Transilvanya`ya, Boğdan`a, Eflak`a ve Raguza`ya, özel elçilerle davet mektupları gönderilir.

Bu düğün çok renkli görüntülere sahne olmuştur ki bunlardan birisi de kurulan sofralar ve bu sofralarda ikram edilen yiyecek ve içeceklerdir. Zira bu tür şenliklerde en fazla önem verilen konulardan birisi de ikram edilen yemeklerdir. Bahse konu olan düğünde ikram edilen yemekler Osmanlı yemek kültürünün zenginliğini yansıtması açısından oldukça önemlidir. Çünkü sadece yemekler hakkında değil aynı zamanda kullanılan malzemeler, en çok rağbet edilen yiyecek ve içecekler hakkında da bilgi verilmektedir.

Bu şenlik sırasında kurulan ziyafet sofraları en az diğer etkinlikler kadar şatafatlıdır. Bir uçtan bir uca kurulan sofraların etrafına serilen kilimler, minderler bile göz kamaştıracak kadar süslüdür.

Bu durum sadece yemeklerden değil aynı zamanda o yemeklerin ikram edildiği kaplardan da kaynaklanmaktadır. Zira Osmanlı sarayının mutfak tesislerinde kıymetli çini yemek takımlarının muhafaza edildiği bir züccaciye odası bulunmaktaydı. Bu odada Çin ve Uzakdoğu porselenleri ile canlı renklerdeki İznik çinileri bir arada saklanmaktaydı. 1582 Şenliği`nde kullanılan porselen ve çini yemek takımları bu depodan kullanılmıştır. Ayrıca Matbaha-i  mire`den getirtilen fağfur, bakır kaplar ve İznik çinilerine ilaveten çarşıdan 541 adet İznik çinisi tabak, çanak ve kâse satın alınmıştır.

Ziyafet sofralarında ikram edilen yemekler o kadar çoktur ki bu

yemeklerin bazen üçer bin bazen beşer bin kâseden oluştuğundan bahsedilmiştir.