Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin ederek göreve başlar başlamaz yeni Kabine üyelerini de tek tek açıkladı. Uzun yıllar MİT Başkanlığı yapan Hakan Fidan ismi dikkat çekti. Fidan, Mevlüt Çavuşoğlu’nun yerine Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Hakan Fidan’a verilen kritik görev dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Dünyaca ünlü dergi Forbes, Hakan Fidan hakkında çarpıcı bir analiz kaleme aldı.

"BU DEĞİŞİM SADECE BÜROKRATİK BİR DEĞİŞİKLİK DEĞİL"

Forbes, “Türkiye'nin istihbarat şefi bir numaralı diplomat oldu” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Bu değişim sadece bürokratik bir değişiklik değil; ABD'den Avrupa Birliği'ne, Rusya'dan Ortadoğu'nun labirent siyasetine kadar her dış paydaşa açık bir çağrıdır. İstihbarat portföyü, onu ülkenin siyasi manzarasında önemli bir figür olarak şekillendirerek, uluslararası ilişkilere katılımını yıllarca dikte etti.”

Hakan Fidan’ın Türkiye’nin dış politikada önemli aktörlerinden biri olduğuna dikkat çekilen yazıda, şu satılar dikkat çekiyor:

“BBC muhabiri, Birleşik Krallık Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi eski Uzman Danışmanı ve düşünce kuruluşu analisti olarak görev yaptığım süre boyunca, devlet başkanları, üst düzey istihbarat görevlileri, bakanlar, politikacılar gibi bir dizi etkili şahsiyetle etkileşimde bulunma ayrıcalığına sahip oldum. Dünyanın dört bir yanından. Bu kişilerin birçoğu doğrudan Fidan'la çalışmış ya da ilişki kurmuş, yolları Pakistan'dan Ortadoğu'ya, Avrupa'ya ve ABD'ye kadar çeşitli yerlerde kesişmiştir. Konuşmalar kaçınılmaz olarak Türk dış politikasına ve ülkenin sınırlarının ötesindeki eylemlerine yönelmiştir.”

"HERKES FİDAN'IN STRATEJİK BECERİSİNİ TANIYOR"

Konuştuğum herkes Fidan'ın zekâsını ve stratejik becerisini tanıyor, hatta bazıları ona Dr. Fidan diyor. Geniş uluslararası bağlantıları ile Fidan, küresel siyasetin karmaşık dünyasında Türkiye'nin stratejik navigasyonunun birincil tasarımcısı olarak öne çıktı. Bu nedenle, son ilerlemesi şaşırtıcı değil, onunla etkileşime girenler tarafından kabul edilen, yeteneklerinin bir doğrulaması.”

Yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fidan arasındaki sinerjiye de vurgu yapılıyor. Bu ikili arasındaki ilişkinin dış politikadaki başarının nedenlerinden biri olduğundan söz ediliyor.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Ali Aydın