Disleksi problemi olan çocuklar genellikle duyarlı ve empatik kişiliklere sahiptirler, bu yüzden olumsuz durumlardan kolayca etkilenebilirler.

Disleksi konusunda bilgili olmayan anne, baba veya öğretmenler, çocuğun okuma bozukluğunu tembellik veya yaramazlık olarak algılayabilirler. “Yaparsan yapabilirsin, başka şeylerle uğraşıyorsun, umurunda değil, uslanmazsın” gibi sözler çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu nedenle, çocuğun hayatında rolü olan herkesin disleksi nedir, nasıl üstesinden gelinir, disleksili çocuğa nasıl yaklaşılmalı, disleksi için hangi yöntemler uygulanmalı gibi konularda bilgi sahibi olması gerekir.

disleksi-2

Sabır gösterin: Çocuğunuz veya öğrenciniz okuma güçlüğü çekiyorsa ona sabır gösterin ve ilginizi eksik etmeyin. Metinleri sesli olarak okumasını teşvik edin. Sesli okuma sayesinde hem çocuk hem de siz hataları fark edebilir ve düzeltebilirsiniz. Sesli okuma, disleksi için faydalı bir çalışmadır.

Motivasyon sağlayın: Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların kendilerine güvenmeleri için onları sürekli övmek önemlidir. Her başarısını kutlayın ve onunla iftihar ettiğinizi belirtin. Bu davranış çocuğun başarmak isteğini artırır.

cocuklarda-disleksi

Oyunlarla pekiştirin: Sevdiği malzemeler ile kendisini geliştirmesine yardımcı olun. Disleksili çocuklar oyunlara ilgi duyarlar. Doğru seçilmiş oyunlar disleksi çalışmaları olarak işlev görür. Örneğin, pedagojik ürün sertifikalı MentalUP Zeka Oyunları’nı deneyebilirsiniz. Hemen denemeniz için aşağıda 3 adet demo oyun paylaşıyoruz.

Başkalarıyla karşılaştırmayın: Bu sadece disleksili çocuklar için değil; tüm çocuklar için geçerli bir kuraldır. Çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırmayın ve öğrenme güçlüğü olan çocukların bu konuda daha fazla hassas olabileceklerini hatırlayın.

EK MTV iptal olacak mı? Yüksek Mahkeme 28 Eylül’de kararını verecek EK MTV iptal olacak mı? Yüksek Mahkeme 28 Eylül’de kararını verecek

Okul yönetimi ve öğretmeni ile işbirliği yapın: Sadece sizin dikkatli olmanız yeterli değildir. Durumu okuldaki ilgili kişilerle de paylaşarak disleksili çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilerinizi onlarla da paylaşın.

Özel Yeteneklerine Odaklanın: Öğrenme güçlüğü veya genel olarak disleksi yaşayan çocukların genellikle çok iyi oldukları özel ilgi alanları bulunur. Onları ortaya çıkarın ve destekleyin. Çocuğunuzun başarısı onu motive edecek ve özgüvenini yükseltecektir.

Motivasyon, izleme ve takdir: Çocuğunuza çeşitli görevler verin. Ona güvendiğinizi söyleyin ve bu küçük görevlerini izleyin. Yaptığı işler için onu övün ve motive edin. 

Dikkat dağıtıcı eşyaları ortadan kaldırın: Okuma bozukluğu, öğrenme güçlüğü çeken çocukların dikkat süreleri de kısa olabilir. Çocuğunuzun ders çalıştığı masada dikkati dağıtıcı eşyalar bulunmamasına dikkat edin. Odasını da karışık değil; her zaman düzenli tutun.

Öğrenmeyi eğlenceli kılın: Oyunlardan bahsettik ama okul ödevi, ders, kitap okuma gibi işleri de olabildiğince oyunlaştırmaya çalışın. Örneğin, çocuğunuz ders çalışırken siz de bir şeyler yapabilirsiniz. “Haydi beraber ödevlerimizi bitirelim” diyebilir, sıra ile okuma gibi etkinlikler yapabilirsiniz.

Sevginizin başarıyla ilgisi olmadığını gösterin: Öğrenme bozukluğu olan çocukların yukarıda bahsettiğimiz bazı olumsuzluklar nedeniyle içine kapanık olabileceklerini göz ardı etmeyin.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)