MÜJDEM ÇETİNKAYA

Menemen her ne kadar bekâr veya öğrenci yemeği olarak bilinse de içerdiği biber, domates, yumurta nedeniyle yüksek besin ve protein kaynağıdır. Menemenin bir diğer özelliği de lif açısından zengin ögeler içermesidir.

Menemenin tarihçesine ilişkin çok sayıda rivayetten en yaygın olanı göçle Girit’ten gelen Türkler ve Menemenliler arasındaki etkileşim sonucu doğduğudur. Göçün ardından Menemen’e yerleşen Giritli Türkler Menemen’e özgü etli domates yemeğinin malzemelerini değiştirerek, etin yerine yumurta, patatesin yerine biber koydular. Daha sonra bu yemeğe ilçenin adını veren Giritli Türkler, ülke çapına yayılacak yumurtalı domates yemeğinin ortaya çıkmasına neden oldu.Recep İncecik, diyet yapanlara özel yağsız menemen tarifini İttifak okurları için anlattı.  

Malzemeler

• 1 büyük domates

• 1 yemek kaşığı kaşar peyniri

• 1 kapya biber

• 1 sivri biber

• 1 küçük boy soğan

• 3 adet yumurta

• 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

• 1 yemek kaşığı kadar sızma zeytinyağı

• Tuz

Yapılışı

İlk yapmanız gereken soğanları ince ince doğramak, ardından biberleri aynı şekilde doğrayın. Domatesleri önce halka şeklinde dilimleyin, sonra bir parmak kalınlığında halka olacak şekilde içlerini oyun. Halka domatesleri bir kenarda bekletin. Domates içini de küp şeklinde doğrayın. Doğrama işleminin ardından geniş bir tavayı orta ateşte ocağa yerleştirin. Kaseye 3 yumurta kırıp, çırpın. Tava ısınınca, 1 yemek kaşık kadar sızma zeytinyağını tavaya dökün, önce soğanları ilave ederek kavurmaya başlayın, soğanların rengi dönünce kapya biberi, ardından da yeşil biberleri tavaya alıp 2-3 dakika pişirin. Domatesleri de tavaya alıp 2-3 dakika malzemeleri birlikte pişirin. Sonra bu malzemeleri tavanın bir tarafına çekip, halka domatesleri de tavaya atın. Bu tarifin özelliği ilave yağ kullanmıyor oluşumuz. Tavanın kenarına çektiğiniz menemen kıvamındaki malzemelerle halka domateslerin içini doldurun. Ardından çırpılmış yumurtaları halka domateslerin üzerine dökün. Yumurtalar pişmeye yakın önceden rendelediğiniz kaşarı da serpiştirip ocağın altını kapatın. Kaşarlar eriyince omleti servis edebilirsiniz. Yapımı kolay, besleyici ve hafif menemen tadında bir yemek oldu. Bu yemeği, bu tarife göre yaptığınızda çok seveceğinize ve sofranızdan eksik etmeyeceğinize eminim.

Hepinize afiyet olsun!