Mersin’in önemli yaylaları arasında yer alan Değirmendere köyü, yeşilin tonlarıyla doğa tutkunlarını cezbediyor. Uçsuz bucaksız ormanlar, köyün geçim kaynağı olan yemyeşil şeftali ve kiraz bahçeleri de ziyaretçilerine görsel şölen oluşturuyor. Yaklaşık 880 metre rakıma sahip köy, zengin bitki örtüsüyle doğada huzur bulmak isteyenlerin adresi… Aslen yörük olan yayla sakinleri yaklaşık 30 yıl önce tarıma yönelmiş durumda. Son zamanlarda şehir sakinleri tarafından bolca ziyaret edilen köy, doğa tutukunlarının gezilecek listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Herkesi bekleriz

Yaz aylarında şeftali alım-satım işi yaptığını söyleyen Emin Uslu, 'Köyümüz doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir yer. Yazı ne kadar güzelse kışı da bir o kadar güzel. Yaylamız Mersin Toroslar ilçesine bağlı şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 45 KM. Mersin sıcağından bunalan herkesi yaylamıza davet ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Akdeniz sıcağının çekilmez olduğunu ifade eden Uslu, 'Mersin’de çalışıyordum, mesai bitimi hemen yaylaya giderdim. Covid-19 çıkınca da şehri bırakıp köyüme döndüm. Sabah zinde kalkmak için yaylada uyumak şart. Tatil günlerim de ise, bahçeme ektiğim sebzelerimle ilgileniyorum. Aynı zaman da kışlık konservelerimi yapıyorum' dedi.

Sakinlik arayanlar için

Yaz mevsimini yaylada kışın ise Toroslar ilçesinde geçiren ve Mersin’de oturuyorsan mutlaka yaylan olmalı diyen İsmail Ceylan ise, 'Mersinde hemen hemen herkesin mutlaka yaylası vardır. Yaylaların kıymeti yazın anlaşılır. Diğer yaylalara oranla bizim burası daha sakindir. Diğer yaylalar kalabalık ve gürültü çok fazla. Dinlenmek istiyorum, doğa ile iç içe olmak istiyorum diyorsanız yeriniz tam da burası. Köyümüz aynı zaman da misafirperverdir' şeklinde konuştu.

Doğal besleniyoruz

Köyde yaşamamak için bir sürü neden var diyen Şaban Yüksel de, 'Herşeyin en doğalından yiyorsun, ben Mersin’de yaşıyorum ama hafta sonu da olsa mutlaka köyüme gelirim, hem temiz hava almak için hem de şehirden kaçmak için. Çevremizde bizi buradan daha popüler yaylalıklar var ama burası kadar sakin ve doğası korunmuş değil' dedi. Yaylalıklarının yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Yüksel, 'Köyümüzün başlıca geçim kaynakları şeftali, kiraz ve kividir. Burada pazardan bir şey almadan doğal ürünlerle besleniyoruz. Yazın ektiğimiz sebzelerden de kışlık yiyeceklerimizi hazırlıyoruz. Ekmeğimiz bile kendimiz yaparız' diye konuştu.

MAHMUT YÜKSEL - İTTİFAK