Yatırım yapmanın ilk şartı sermayeyi korumak derler fakat o yatırım değil sermayeyi korumak olur. Yatırım eğer kendini koruyarak artı bir kazançsağlıyorsa yatırım olur. Aktif yatırım size para kazandıran olmalı.
Bir yatırım yaparken fizibilite planı yapılmalı. Vergi, zaman, özellikler göz önünde alınarak, fizibilite planı hazırlanarak, finansal tablo yapılması gerekir. İşletmeci ya da maaşlı bir çalışan olun, eğer birikim yaparak doğru yatırımlarda kazançelde etmezseniz, bir ömür bir arpa boyu yol almak mümkün değildir.

Mal varlığının % 80 i işletmecilik ve doğru finansal yönetim, yatırımlardan oluşur diğer kalan % 20 birikimlerden. Eğer yatırım yapmak isteyen olmak istiyorsanız finansal yönetim aklı, birikim alışkanlığı, yatırımcı zekasına sahip olmak gerek.

Her yatırımda gelir oluşur ve bu gelir sonunda bir gelir vergisi doğar. Borsa, Forex, gayrimenkulde 5 yıl öncesinde satış olması, bir yılda belli sayıda araçalmak ve satmak durumunda gelir vergisi ödenir. Aylık gelir durumuna göre vergi şahıs adına yapılan olursa değişken firma adına olursa % 20 olur. Kişisel olarak ticari, işletme ve yatırımdan oluşan gelir belli şartlarda oranına bağlı olarak vergi muafiyeti söz konusu olur.

Genelde biz bir yatırımda maliyet/getirir oranına göre hesaplama yapar ve amortisman zamanını buluruz fakat bu tam yanlış bir hesap. Diyelim ki bir 1000 TL`ye gayrimenkul aldınız, iki yıl sonra 1200 TL`ye satarak 200 TL kazançelde etmiş olursunuz. Bu da yılık % 10 kazançdemek. İki yılda aylık 1 TL kazançkira ile edilmiş olsun oda yapar 24 TL toplamda 224 TL kazançelde edilmiş olur.

Yatırım bilgisi olmayan insanın tercihi konuttan yana oluyor. 1000 TL aldığınız evi iki yıl sonra 1200 TL sattığınızda, evin 100 m2 olduğunu kabul edelim, eğer o zaman sıfır ev fiyatları 1300 TL olmuş ise sizin burada 100 TL zararınız var. Ü stelik 200 TL`nin 5 yıl önce satış olduğu için vergi doğacak. Nerede kar, sadece paranın değerini korumuş olursunuz. Tabi evin vergi, bakım, aidat, boş kalma dönemleri de olacak.

Eğer gayrimenkul ticareti yaparsanız gayrimenkul yatırımı arasında fark vardır. Ticaret bir yıldan daha az zamanda al - sat olursa, ticaret bir yıldan fazla elde tutarsanız yatırım olur. Gayrimenkul ticareti yaparak para kazanmak mümkün ama gayrimenkulde yatırımında para kazanmak mümkün değil bana göre.

Yatırımda özelik konusuna gelince yıpranma payı, maliyet, işletme ve bakim gideri, eleman, sigorta, vergi, getiri, enflasyondan arındırma sonrası net kalan para olması lazım. İncelediğim çoğu yatırımlar ya yatırım değil yada fizibilitelerde eksik maddeler var.

Örnek olarak bir yenilenebilir enerji yatırımları olarak güneş enerjisinden elektrik üretim fizibilitelerde enflasyon arındırma yada tüfe oranında düşüşü bırak vergi, faiz yükü, yıpranma payları ve yıllarla göre üretim kayıpları ve artış yapan bakim maliyeti hiçhesaplara katılmıyor. Para kayıp etmek istiyorum derseniz güneş enerjisi sistemi kurun ve konut alın.
Altın, döviz, emtia yatırım değil paranın değerini korumaktır. Şöyle düşünün 20.000 TL`ye 20 altın aldın 3 yıl sonra 20 altın 40.000 TL oldu ve siz altınları 38.000 TL`ye sattınız. Burada 18.000 TL kazançgörünüyor fakat altın olarak baktığınızda pek bir fark yok fakat altın, borsa, döviz de teknik ve temel analizleri yaparak altın yüksek olduğunda satış, düşük olduğunda alış yaparsanız, burada aradaki fark kazançolur. Gayrimenkul ticaretinde de aynı kural geçerli.

Eğitim kendinize yapılacak en iyi yatırımdır, fakat burada sorulması gereken soru bu eğitim ne olmalı ve ne faydası olmalı. Faydası olmayan size kazançsağlamayan her eğitim boşa harcanan para demektir. Kişisel gelişim zırvalamalarına, yaşam koçlarını para ayırmak yerine girişimcilik, işletmecilik, para yönetim ve yatırım teknikleri, mesleki teknik bilgiler edinin. Yani size para kazandıran işlere para harcayın.

Yüksek maliyetli yatırım yaparak yüksek kazançelde etmek yerine düşük maliyetli ama düşük kazançsağlayan ama miktarı fazla olana yatırım yapmak daha iyi. Örnek olarak 1000 m2 arsa 1.500.0000 TL yatırım yaparak, % 20 kazançelde etmek yerine o maliyete 10.000 m 2 arsayı % 20 kazançla yatırım yapmak daha fazla kazandırır.

Araçticari anlamada size kazançelde ederse mantıklı değilse harcama yani giderdir. İşletme kurmak, girişimcilik al sat yapmak, hizmet ve ürün üretimi, yeni ürün hizmet araştırma geliştirme yatırımdır. Sadece doğru yatırım ve değer katarak araziden kazançsağlamanın 12 yolu var.

Kısaca yatırım hem kendisini korumalı, hem de size nakit para kazandıran olmalı. Eğer yatırımdan gelen gelir ile giderleri karşılamaya başlarsınız, zengin olmaya başlarsınız. Birikim yaparak bir otomobil ve evden başka bir varlık sahibi olmanın yanında geçimini sağlarsınız.