Son yılların seyahat trendlerinden biri olan Doğu Ekspresi ile yolculuğa çıkacağız bu yazımda. Türkiye nin en uzun tren hatlarından biri olan Doğu Ekspresi ile Anadolu nun güzelliklerini görmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ankara dan başlayan tren yolculuğumuz, yaklaşık 25 saat sürüyor ve son durağı olan Kars a varıyor. Örtülü kuşet, yataklı, pulman ve yemekli vagon gibi dört farklı vagon türüne sahip Doğu Ekspresi nde yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Doğu Ekspresi Ankara dan çıkıp, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum dan Kars a ulaşıyor. Merkez istasyonlarda 5- 10 dakika bekleyen Doğu Ekspresi, Ankara Garı ndan her gün saat 17.55 te kalkıyor ve ertesi gün saat 18.30 da Kars Garı na varıyor. Gençlerin tercihi genelge bu sefer oluyor.

Turistik Doğu Ekspresi ise Ankara dan her gün 15.55 de hareket edip Kars a gece yarısı varıyor. Bu tren ise merkezlerde 2 buçuk ile 3 saat arasında değişen molalar veriyor. Bu mola aralarında şehir merkezinde mini turlar düzenleniyor.

Şehrin kültürel ve sosyal yerleri gezdirilip yöresel yemekleri tanıtılıyor. Normal Doğu Ekspreste pulman ve örtülü kuşet olmak üzere iki farklı özellikte seyahat etme olanağı sağlanıyor. Tüm yolculuğun koltukta geçirildiği ve yataklı alternatifin bulunmadığı vagon olan Pulman da koltukların tamamı kendi etrafında dönebiliyor.

Örtülü Kuşetli ise karşılıklı ikili koltuk üzerinde ranza şeklinde yatakların bulunduğu ve 4 kişinin konaklayabildiği odaların olduğu vagona deniyor.

Doğu Ekspresi nde yemekli vagondaki restoranda konuklara hizmet veriliyor.

Doğu Ekspresi, son derece konforlu bir trendir. Tren içerisinde rahatça hareket edebilir, vagonlar arası kısa gezintiyle manzara izleyebilirsiniz. Ayrıca yemekli vagonda çay, kahve içebilir ve sohbet edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi ile önce Erzurum u sonra da Kars ı gezecek, birbirinden lezzetli yemeklerin tadına bakacak, tarihi değere sahip durakları ziyaret edeceksiniz. Doğu Anadolu`nun görkemli dağlarıyla çevrelenmiş ve Palandöken dağının eteğine kurulmuş Erzurum da Ü çkümbetler, Çifte Minareli Medrese ve Ulu Cami mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Erzurum denilince akla ilk gelen cağ kebabı ise Doğu Ekspresi Turları ile tadına bakacağınız lezzetlerden sadece biri. Anadolu nun güzelliklerle çevreli köylerini seyrederek Doğu Ekspresi yolculuğuna devam ederken Allahuekber Dağları nın büyüleyici manzaranın etkisinden uzun süre çıkmak istemeyeceksiniz. Doğu Ekspresi Turları ile Sarıkamış`a yaklaştığınız zaman ise 1914 yılında Ruslarla yapmış olduğumuz savaş esnasında soğuk havaya yenilerek şehit düşen 90.000`e yakın askerimizi anarak yola devam edeceksiniz. Kars`ta görülecek yerlerden biri de Sarıkamış. 90 bin şehit verdiğimiz Allahuekber Dağları nda bulunan Sarıkamış şehitliğini ziyaret edin. Tarihi ile sizleri geçmişe götürecek şehitliğin ardından Sarıkamış Kayak Merkezi`ne çıkabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Turları ile son durak olan Yalnız Çam Dağları nın yükseldiği bir yanında Yahni Dağı nın bulunduğu Kars platosu olacak. Tarihin İzini Sürün: Ani Harabeleri, Kars Kalesi, Fethiye Cami, Kars Müzesi, Kümbet Cami ve Kars tarihi ile mimarisini bugüne taşıyan durakları keşfederek kültür yolculuğu yapın. 1001 kiliseli şehir olarak bilinen ve Ermenilere başkentlik yapmış Ani Harabeleri, Türklerin Anadolu`da inşa ettikleri ilk cami olan Emir Menuçehr Cami, Arpaçay ve Ermenistan sınırı, Resimli Kilise, Fethiye Cami, surlar, aslanlı kapı, 12 Havariler Kilisesi, Kars Kalesi Kars ta gezip göreceğiniz yerlerdir.

Buz tutmuş Çıldır Gölünü görmeden gelmek ise asla olmaz. Kışın tamamen buz tutan ve üzerinde yürüyüp atların çektiği kızakla tur atmak gerçekten heyecan vericidir. Çıldır Gölü ne özgü sarı balığın da tadına bakmadan dönmek ise eksiklik olur. Balıkçıların buz tutmuş gölün yüzeyinde oyuklar açarak attıkları ağları toplamalarını da seyretmek ise en az balık yemek kadar keyifli olduğunu söyleyelim.

Doğu Ekspresi, Ankara dan kalkıyor ve Kars güzergahı boyunca farklı şehirlerden geçiyor. Erzurum, Erzincan, Sivas gibi farklı şehirler Doğu Ekspresi ne gidiş alternatiflerini oluşturuyor. Buna göre dileyen misafirlerimiz direkt uçuşla Kars a varabildiği gibi isteyen de uçakla Erzurum a gelerek buradan Doğu Ekspresi ne binebiliyor. Erzincan-Kars arasını böylelikle tren ile seyahat ederek, bu güzergahın manzarasını görmek imkanı bulabiliyor.

Kars ın kışın soğuk ve oldukça karlı olduğunu unutmayın. Seyahatiniz için kar botu ve montu, nemlendirici kremler, atkı-bere-eldiven ve güneş gözlüğü yanınıza almayı da unutmayın. Hele okumaya vakit bulamadığınız kitabınızı ise mutlaka yanınıza alın.

Her mevsim seyahat edebilirsiniz lakin bu mevsimde Doğu Ekspresi bir başka oluyor elbette. Muhteşem kış manzaraları ile Doğu nun güzelliğini yaşamak için en ideal zaman diyebiliriz. Eğer Kars ı karlar altında görmek, buz tutan Çıldır Gölü nün üzerinde yürümek, bembeyaz bir manzara eşliğinde farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız o halde mutlaka kışı tercih etmelisiniz. Kars için kış dönemi en yoğun dönemdir. Sömestrde yer bulmak biraz zor olduğunu da söyleyelim.

Doğu Ekspresi turları için her ne kadar favori mevsim kış olsa da tabii ki kış haricinde bahar mevsimini de tercih edebilirsiniz. Eğer baharda Doğu Ekspresi ile tura katılacaksanız bu kez yemyeşil platoları, akarsu ve şelaleler sizi bekliyor.

İçinde 'b, p, f, m, v' gibi dudak ünsüzleri bulunmayan sözcüklerle yapılan leb değmez şiir sanatını Kars ın aşıklarından dinleyin. Kars`ın kendine has gelenekleri hala devam etmekte ve bu kenti farklı kılan da bu gelenekleri olmakta. Aşık atışması Kars`ta bir olmazsa olmaz. Özel bir yetenek olan bu atışmayı, Kars`ın meşhur aşıklarından dinleyebilirsiniz. Yoğun olarak Kafkas kökenli bir kent olan Kars`ın diğer bir olmazsa olmazı da Kafkas Dansı`dır. Kars`ın birçok seçkin restoranında Kafkas Dans ekiplerinin gösterisi yapılmaktadır. Kadın ve erkek figürlerinin benzersiz motiflerle uygulandığı Kafkas Dansı`nın ahengine hayran kalacaksınız.

Türkiye`nin ilk peynir müzesinin yer aldığı Boğatepe Köyü nü mutlaka görün. Kars gravyer peynirinin yapıldığı Boğatepe Köyü, Kars ın tek eko-turizmi nin yapıldığı köy olma özelliğine sahip. Kars turlarında mutlaka görülmesi gereken Boğatepe`de müze gezisi yapabilir, farklı peynirler keşfedebilir, bembeyaz bir coğrafyada büyülenebilirsiniz.