Avustralya'da yaşanan olay tıp dünyasını şaşkına çevirmiş durumda. Ülkenin başkenti Canberra'da, bir kadın unutkanlık ve depresyon şikayetiyle hastaneye başvurdu. Anormal beyin aktiviteleri tespit edilen kadın hemen ameliyata alındı. Ameliyat sırasında kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda canlı solucan çıkarıldı. Ophidascaris robertsi adlı solucanın daha önce bir insanda görülmediği açıklandı.
Emerging Infectious Diseases dergisinin haberine göre, 64 yaşındaki kadın, 2021'in Ocak ayında, 3 hafta boyunca süren karın ağrısı ve ishal ile birlikte kuru öksürük, ateş ve geceleri aşırı terleme gibi şikayetlerle hastaneye gitti. Kadının şikayetlerine 2022'de unutkanlık ve depresyon da eklenince doktorlar onu, Canberra'da bir hastaneye sevk etti.
64 yaşındaki kadına MR taraması yapıldı ve kadında anormal beyin aktiviteleri tespit edildi. Doktorlar, ameliyat olmasına karar verilen kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda ve 1 milimetre genişliğinde canlı solucan çıkardı. İncelenmesi için laboratuvara gönderilen "Ophidascaris robertsi" adlı solucanın genelde pitonlarda görülen bir parazit olduğu belirlendi.
PİTONDAN BULAŞMIŞ OLABİLİR!
Çalışmada, söz konusu parazitin insanlarda görüldüğüne dair daha önce rapor olmadığı kaydedilirken hastanın evinin yakınlarında bir göl olduğu ve gölün çevresinde parazitin yaşadığı piton türünün bulunduğu ortaya çıkarıldı.
PEKİ, NASIL BULAŞTI?
Bu sorunun yanıtı ise oldukça karmaşık: Kadının göl çevresindeki otlara dokunması ya da çevreden topladığı bitkileri yemeklerde kullanması sonucu, yılanın boşaltım yoluyla attığı parazitin yumurtasının kadının vücuduna girdiği düşünülüyor.
BÜYÜK BİR TEHLİKENİN HABERCİSİ OLABİLİR!
Tıp dünyasını şaşkına çeviren bu olayda söz konusu parazitin insanlarda görüldüğüne dair daha önce kayda geçen bir rapor olmadığı vurgulanırken doktorlar, söz konusu vakanın, ilerde hayvanlardan insanlara hastalık bulaşması tehlikesine ışık tuttuğunun altını çizdi.
(HABER MERKEZİ)