AYŞE RANA İNCECİK

Altan Şekerleme 154 yıldır İstanbul Eminönü’nde faaliyet gösteriyor. Ali Muhiddin ve Hacı Bekir daha çok tanınır olmasına rağmen Altan Şekerleme en az onlar kadar eski bir maziye sahip. Dekoruyla ve cam mekanlarıyla eskinin havasını halen koruyor.

Süslü, rengarenk vitriniyle dikkat çeken mekan, lokumdan yapılan evler ve billur kavanozlarda akidelerin olduğu farklı çeşitte birçok tadı vatandaşlarının beğenisine sunuyor. İşletme, Osmanlı kültürüne ait lokum, helva, peynir şekerleri, şerbet şekerleri gibi geleneksel ürünleri satıyor.

1865 yılında kuruldu

Altan Şekerleme, 1865 yılında Karagözoğlu Emin Bin tarafından kurulmuştur. 1. Dünya Savaşı esnasında beş çocuğundan 4’ü şehit olan Karagözoğlu, vefat edince yerini tek oğlu almış sonrasında oğullarına devretmiştir. Çocuklardan büyük olan Abdullah Altan ve kardeşi 1973 yılında babalarından devraldıkları Altan şekerlemeyi bir yıl ortak yürütmüş anlaşamayınca ayrılmışlardır. Ayrılığın ardından Abdullah Altan 1974 de devraldığı Altan şekerlemeyi halen, oğlu Hakan Altan'la beraber yürütmektedir. Hakan Altan da mühendis olan kızının ilerleyen zamanlarda işi devralmasını ve geleneğin sürdürülmesini istiyor.

İngilizlerin yoğun ilgisi

Altan şekerlemenin Çin televizyonlarından sonra İngiliz BBC kanalında tanıtım videosu yayınlandı. İngilizlerin yoğun ilgi gösterdiği şekerlemelerde en çok lokum tercih ediliyor.