Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete de 13 Eylül 2018 tarihinde yayımlandı.

Söz Konusu kararın, Anayasanın 48. Maddesinde güvence altına alınan 'Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti' ile Borçlar Kanunu 99. Maddesinde düzenlenen 'ülke parası dışında bir para birimiyle ödeme yapılması'nın kararlaştırılabileceği ve 304. Madde`de 'gayrimenkul kira bedellerinin dövizle belirlenebileceği' yönündeki düzenlemelere aykırılık teşkil ettiği yönünde hukuki tartışmaların uygulamaya bir etkisinin olmadığını belirtmek isteriz.

Karar menkul ve gayrimenkul alım satım ile kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin 30 gün içinde TL ye dönüştürülmesini öngörüyor. Yeni bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, TL olarak taraflarca yeniden tespit edilecek.

Dövizle Sözleşme Yasağı düzenlemesinde ' Her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde' denilerek oldukça geniş bir alan belirlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre

  1. Menkul ve gayrimenkul alım satım, Taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama,Leasing,İş,Hizmet,Eser sözleşmelerinde Sözleşme bedeli ve bu sözleşmeden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz
  2. Eski tarihte yapılmış ve devam eden sözleşmeler 13.09.2018 tarihinden itibaren otuz gün içinde, yukarıda belirtilen ve daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenecektir.
  3. Belirlenen alanlarda dövizle veya dövize endeksli sözleşme yapma yasağına ilişkin uygulama 13.09.2018 tarihi itibariyle uygulamaya başlamıştır.
  4. Uygulama dâhilinde belirlenen konular için getirilen yükümlülükler döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.
  5. Sözleşmedeki depozito, teminat, tazminat, artış ve benzeri hükümler döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.
  6. Karara rağmen dövizle sözleşme yapılırsa 52 bin 600 TL ye kadar idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, Dövizle yapılan sözleşmenin hukuken geçerli olmayacağı da unutulmamalıdır.

Dövizle yapılan sözleşmelerin 30 gün içinde TL olarak değiştirilmesinde en uygun yöntem ARABULUCULUK yoludur.

Taraflar, TL`ye uyarlama görüşmelerini arabulucu ile sonuçlandırdıklarında 6325 sayılı Arabuluculuk Kanununun 18. Maddesinin 3. Fıkrası gereğince, taraflar anlaşma belgesini icra edilebilirlik şerhi verdirmeden başka bir resmî işlemde kullanmak isterlerse, Damga Vergisinin de maktu olarak alınacağı düzenlenmiştir. Arabulucu yoluyla bir anlaşmaya varılması halinde Damga Vergisi maktu olarak ( 2018 için 58,80 TL) uygulanacaktır.

Dövizle Sözleşmesi olanların, telafisi imkansız bir zarara uğramaması için en geç 13.10.2018 tarihine kadar bir avukata veya arabulucuya müracaat etmelerini tavsiye ederiz.