Sitemiz Köşe Yazarı, İTÜ TMDK Sanatçı Öğretim Ü yesi Dr.Göktan Ay ile, yeni yayımlanan 'Türkiye`de Müzik Eğitimi ve Müzik Kurumlarımız..' adlı eserini konuşmaya devam ediyoruz;

İTTİFAK: 46. Kuruluş yılını kutlayan 'İTÜ İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı' nın web sayfasında, yıllardır yayında olan 'misyon-vizyon' ve 'tarihçesinin' eksik ve yanlış yazıldığını yazıyorsunuz; Nasıl olabiliyor?

AY: 1975`te, İstanbul TMDK`nın ve İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu`nun kurulması gerçekleşmiştir. TMDK`nın kurulmasında başta Süleyman Demirel olmak üzere, Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Emin Bilgiçve Kurucu Başkan Ercüment Berker`in ve birçok kişinin desteği olmuştur. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Ben kurumuma çok bağlıyım ve Türk Müziği`nin merkezi olduğunu, fakat son yıllarda çizgisinden çıkarıldığını düşünüyorum. İlgili düşüncelerimi de sürekli yazılı olarak Müdürlükle paylaşıyorum. Çünkü söz uçar, yazı kalır! Yapılan yanlış işleri, nasıl olması gerektiği açıklaması ile yazıyorum, ama, akademisyenlerce olumlu bulunmasına rağmen, bütün Müdürlerden tepki aldım. Merak edenler, dosyalarımdan bulabilirler.

Misyon-Vizyon konusu birçok kurumda ve üniversitede yanlış. Seri halinde bir süre köşemde yayınladım ve o kurumlara da gönderdim. (İTÜ ve İTÜ TMDK dahil) Hiçbir şey değişmedi. Kurumların başındakiler eleştiriyi hep yıkıcı ele alıyorlar. Mesela Ekim 2018`de rektörlüğe e-posta gönderdim. 'İTÜ WEB inde yer alan şu haber yanlıştır 'Ü niversitemiz bünyesinde ilk Türk Müziği Konservatuarı olarak kurulan İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı, bilimsel ve sanatsal faaliyetlerinin yanı sıra 'İTÜ TMDK Yayınları' kapsamında müzik alanına kazandırdığı birbirinden değerli eserler ile dikkat çekiyor.' Konservatuarımızın adı Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı dır, bu resmi addır ve değiştirilemez.Ayrıca, üniversite bünyesinde ilk kurulmamış olup, 1975 te kurulan Konservatuar,1982 yasası ile İTÜ ye bağlanmıştır. Bu gibi yanlışların web de yer almaması gerekir. Saygılarımla.'

Yine Aralık 2019`da webte yer alan haberi, yine ben ikazla düzelttirdim.

'Türkiye nin Antarktika da ne işi var

http://www.itu.edu.tr/itu-hakkinda/haberler/2019/02/27/antarktikada-turk-bilimsel-arastirma-kampi-kuruldu

Sn.Rektörüm, Antartika olacak. Saygılarımla.'

Belirtmek isterim ki İTÜ TMDK olarak, büyük bir Konservatuarız. İTÜ web sitesinde neden bağımsız/ yüksekokullar içinde değil de 'Öğrenim Birimleri' içinde 'MİAM, Güzel Sanatlar Bölümü, Türk Dili Bölümü vb.' ile birlikte yer alıyoruz? anlayamıyoruz. Yeni rektörümüz Sn. Prof.Dr.İsmail Koyuncu`nun gerekli değerlendirmeyi ve düzeltmeyi yapacağına inanıyorum.

Bir web sayfasında böyle yanlışlar olabilir mi? Kurumsal İletişim görevlileri ne yapıyor?

`height=

İTTİFAK: Müzikte Neler Tartışılıyor?

AY: Müzik alanında akademik çalışma için sanat alanında 'bazı temel eserlerin okunması' bile yeterli olacaktır. Her yıl öğrencilerime müzik alanında okumak isteyen kişilerin 4 yıl boyunca okumalarında yarar gördüğüm yayınların olduğu bir liste veriyorum. 'Her ay, bir kitap` alsanız bu bile kazançtır. Hocalarınızın dediğini ezberlemeyin, sorgulayın. Çalgınızda kopya` olmayın, iyi örnekleri dinleyerek` kendinize göre bir tarz geliştirin. Okuyuşta iyi örnekleri dinleyerek kendinizi farklı kılın. Arşiv` oluşturun vb.' diyorum. Ama maalesef, 'imtihanda soracak mısınız?' sorularına muhatap oluyorum. İstanbul`da, Pan Yayıncılık`ın yerini bilmeyen, bir kere dahi uğramamış müzik öğrencisinden fayda gelir mi? İTÜ TMDK Kütüphanesi`ne en fazla kitap hediye eden kişiyim. (2018`e kadar, kütüphane ismine, emeği geçmeyen liyakatsiz bir kişinin isminin eklenmesi ile artık hediye etmiyorum.) O nedenle her öğrencinin/mesleğe başlayan araştırma görevlisinin, evinde bir küçük kütüphane yer almalıdır. THM ve THO alanında eğitim gören her öğrenci, en az dört yörede derleme gezilerine katılmış olmalıdır

`height=

İTTİFAK: Kütüphaneye yeni isim verilmesini açar mısınız?

AY: Okuldaki gelişmeleri takip eden, içinde olan, notlar yazan, kurullarda olan, dilekçe ile uyaran/bilgi-görüş sunan bir kişiyim. Aramızdan ayrılan ve hiçbir kavgamız/tartışmamız olmadığı halde, hakkımda sürekli kötülükler/dedikodular yapan Ş.B. için yapılan yayınları, 'kütüphaneye isim eklemeleri' görünce yazmadan edemiyor insan..

Çünkü, başka bir profil çiziliyor. 'Ölmüş kişinin arkasından konuşma' diyorlar, ama yapılan yanlışlar durmuyor ki!

İTÜ `nün amaçlarına uygun olarak çağdaş, uluslararası düzeyde lisansüstü eğitim imkânı sağlanmıştır. Müdür Prof.Dr. Lale Berköz zamanında başlatılan çalışmalar devam ettirilmiş,yer tahsisi yapılmış ve daha sonra Konservatuvar Kurucu Başkanı Prof. Ercümend Berker`in adını taşıyacak 'Prof. Ercüment Berker Kütüphanesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi' kurulmuştur.

Ancak eski rektör Prof.Dr. Mehmet Karaca zamanında, birden kütüphaneye yukarda adı geçen Ş.B.`nin koleksiyonunun Teyzesi tarafından bağışlanacağını ve isminin ekleneceği duyurulmuştur.

Ben de sormuştum

Acaba, bu koleksiyonun değeri, Kütüphaneye ismi verilen, Konservatuarımız Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı rahmetli Prof.Ercümend Berker`le eşit midir?

Ya da, 2019`da arşivini bağışlayan Tanbur üstadı Sn. Sadun Aksüt hocamızla eşdeğer midir?

Eşdeğer ise, Sadun Aksüt adı neden verilmemiştir?

Ş.B.`nin ismi, neden bir köşeye değil de, E.Berker`in ismine eklenmiştir?

Bu koleksiyonun değeri ne kadardır?

Veya ben de bağış yapar, Kütüphanenin bazı ihtiyaçlarını giderirsem, adım eklenecek midir?

TMDK Kurucu iki sanat dalından THM`nin Başkanı olan, rahmetli Nida Tüfekçi Hocamızın arşivi gelince, onun ismi de eklenecek midir? (Bana göre sadece o isim eklenebilir..)

Kısaca, bu durum Konservatuarı rahatsız etmiş bir uygulama olmuştur. Ama, arkadaşlarımız, haklısın ama boşver' dediler; Ben, resmi bir yazı ile Müdürlüğe ve TMDK akademisyenlere, 'bu güne kadar ençok bağış yapan kişi olarak, bu isim kaldığı sürece bağış yapmayacağımı ve kapısından içeri girmeyeceğimi' belirttim, görevimi yaptım;

Bu ismin eklenmesini 'etik' bulmuyorum;

İTTİFAK: Sonuçolarak bu kitabı alanlar neler bulacaklar?

AY: Kitapta şu soruların cevaplarını rahatlıkla bulabileceksiniz

Günümüzde sayıları hızla artan Müzik Eğitimi Kurumları ve Konservatuvarlar, üzerine düşen görevi yapıyorlar mı?

MEB Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, Eğitim Programları ile Lisans Eğitimi`ne hazırlık yapabiliyor mu?

Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümleri, müzikte hangi açığı kapatıyor ya da kapatıyor mu?

Eğitim Fakülteleri, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği/Eğitimi ABD`lerin eğitim programları, ülke gerçeklerini yansıtıyor mu?

Devlet Konservatuvarları ile Türk Müziği Konservatuvarları, nerede birleşiyor ya da birleşiyor mu?

Ü niversiteleşme Müzik Eğitimi Kurumları`na ve Konservatuvarlara ne getirdi?

Unvanlar yayınların/projelerin artmasına yardımcı oldu mu?

Çeşitli kuruluşlarla yapılan Müzik Projeleri ve Sempozyumlar`da sunulan bildiriler uygulamada yer buluyor mu?

Unvanlar Müzik Terminolojisi`nin netleşmesine yardımcı oldu mu?

Müzik üniversitelerde kendini sanat ve bilim dalı olarak kabul ettirebildi mi?

MEB ve YÖK müzik alanında paralel çalışma yapıyor mu?

Müzik Akademisyenleri, sorunları çözmek için elini taşın altına koyuyor mu?

İşte 42 yılda kafamda oluşan, derslerde öğrencilerimin merak ettiği, her müzik insanının bilmesi gerektiği, bu ve benzeri soruların cevaplarını vermeye çalıştım.

İTTİFAK: Sizi tekrar tebrik ediyor, verdiğiniz bilgiler için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

AY: Çok teşekkürler; Kitabımın müzik alanı sorunlarının çözülmesine yardımcı olmasını dilerim.